Teama de dezbatere

Mihai Ghezea , 10 noiembrie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
teama-de-dezbatere-44237-1.jpg

Din momentul în care s-a încheiat primul tur al prezidențialelor și s-au stabilit numele celor doi finaliști pentru Cotroceni, tema principală de campanie a fost: cine fuge de dezbaterea televizată?

La nivel teoretic, din punctul de vedere al susținătorilor celor doi candidați, fiecare dintre aceștia are partea lui de dreptate.

În realitate, la o privire atentă descoperim că niciunul nu este mai dornic decât celălalt să abordeze idei concrete, să prezinte o viziune, un plan de țară, cu atât mai puțin în prezența "adversarului".

Nu am avut nici înaintea primului tur de scrutin o asemenea dispută, nu avem nici acum. Până la urmă, nici măcar nu este absolut necesar ca cei doi să se afle față în față, fizic, pentru a-și susține convingerile. Dacă ar fi vorba despre ceva constructiv, totul ar fi foarte simplu. Dar nu, în politica dâmbovițeană dezbatere politică înseamnă o bătălie de joasă speță, în care cel care dă mai rău și mai golănește la gioale este considerat câștigător. Campaniile electorale s-au transformat în simple concursuri de lipit sau atârnat afișe, care de care mai mari, tipărite cu bani negri, cărați cu sacoșa, dublate de o lipsă cvasitotală de idei.

România anului 2014 pare desprinsă dintr-un film de mâna a doua, în care acțiunea se petrece în viitor, peste câteva sute sau mii de ani, iar trăitorii în acele timpuri află, cu enormă surprindere, despre obiceiuri vechi, absolut desuete, despre vremuri în care politicienii gândeau cu creierele lor, erau interesați de propășirea neamului și discutau între ei, încercând să afle care își dorește mai mult să se pună în slujba concetățenilor săi. În tot restul filmului, doi candidați la funcția de președinte al unei țări bananiere numite România se acuză reciproc de faptul că nu acceptă dezbaterea.

Unul, mai bun de gură, cu resurse mai multe, în mare parte luate din visteria publică, a furat startul și și-a stabilit un program care-i vine mănușă, chiar dacă nu suferă de democrație excesivă. Nu vrea să renunțe în ruptul capului la el, sperând că va obține ceva în plus dacă reușește să acrediteze ideea că celălalt s-a temut de întâlnirea față în față.

Cel de-al doilea realizează că ar putea pierde mult mai mult dacă se duce în studioul lui Gâdea, unde gașca antenistă l-ar juca în picioare, cât se poate de deontologic, dar pare, în același timp, lipsit de idei pentru contraofensivă, menținând același ritm moale, leșinat, ca și înainte de primul tur.

Realitatea e că ambii se tem cumplit de dezbatere. Studiile arată că "învingătorul" ar putea obține cinci procente la alegeri. Cumplit de mult, pentru oricare dintre cei doi.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:39
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou