Teoria şi practica pâinii

Sorin Roșca Stănescu, 14 octombrie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
teoria-si-practica-painii-34906-1.jpg

Pentru cea mai săracă populaţie a Europei, pâinea este, de la distanţă, cel mai important produs de bază. Aşa se explică de ce românii consumă, în raport cu ceilalţi cetăţeni ai continentului, proporţional, cea mai mare cantitate de pâine.

Alături de circ, populaţiei Romei antice i se oferea pâine. Cu pâine şi circ era ţinut echilibrul imperiului. În România, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine. Ceea ce ar trebui să se vadă, cumva, în buzunarul cetăţeanului. Şi, altcumva, în visteria statului. S-a procedat însă cu o jumătate de măsură. Extrem de periculoasă.

Teoria şi practica pâinii încep de la preţ. Deci de la capacitatea pâinii, ca produs, de a asigura subzistenţa cetăţeanului. Iar practica înseamnă nimic altceva decât mecanismele financiare puse în mişcare pentru a realiza acest lucru. Mecanisme sustenabile. Calcule care să reziste în timp. De natură să asigure şi pâine mai ieftină, dar şi capacitatea statului de a colecta impozite. Este pregătit Guvernul României să facă faţă acestei provocări?

Reducerea TVA la pâine nu înseamnă automat o pâine mai ieftină pentru cetăţean. Sunt destui fabricanţi de pâine care, cunoscând acest proiect, au mărit în prealabil preţul ca să aibă de unde să-l scadă mai târziu. Mimând o ieftinire.

Alte procente din reducerea de TVA se pierd pe drum în tot ceea ce înseamnă componentele financiare ale pâinii până când aceasta, în forma materială, ajunge pe raft. Pericolul ca, în final, cetăţeanul să nu se aleagă cu o pâine mai ieftină, iar statul să piardă din încasări este extrem de mare. O măsură bună se poate transforma într-un rezultat rău. Ce e de făcut?

Vor spune unii şi alţii că eu, un amator, mă amestec unde nu-mi fierbe oala. Şi unde nu mă pricep. Sunt eu un sofisticat analist economic? Sau financiar? Nicidecum. Şi totuşi, iată că logica formală mă face să văd, cred eu mai limpede decât "redutabilii" finanţişti, cum arată pădurea fără să mă orbească lumina copacilor.

Evaziunea fiscală la capitolul pâine, estimează toţi specialiştii în domeniu, se ridică la circa un miliard de euro. Pe an. O sumă imensă. Ce ar fi ca ea să fie redusă măcar la jumătate? Ce ar trebui făcut? O soluţie cât se poate de simplă o identificăm dacă ne uităm la practică altor state din UE. Cum procedează ele? Simplu. Fiecare pâine este timbrată. Cu un timbru, evident, comestibil. Dar şi vizibil.

La orice control de rutină, pâinea netimbrată poate fi imediat identificată, iar negustorului sau, după caz, fabricantului, ori şi unuia şi altuia, li se pot întocmi dosare de evaziune fiscală. Se pune însă întrebarea: oare timbrarea pâinii şi reducerea evaziunii nu sunt de natură să scumpească pâinea la raft? Tot ce se poate. Dar dacă totul este sub control, scumpirea nu poate fi mai mare, ci semnificativ mai mică decât reducerea de TVA.

Să ne mai uităm o dată în jur, să spunem la politica Franţei în domeniul pâinii. În Franţa există bagheta. Aşa-numita pâine a săracului. La noi ar putea fi franzela. Pâinea săracului în Franţa este neimpozitată. De ce nu am face şi noi la fel?

În felul acesta, fără să fi mare specialist şi, în acelaşi timp, fără să rişti să-ţi bată obrazul vreun ministru că te bagi unde nu te pricepi, prin câteva raţionamente simple de logică formală şi simplă luare în calcul a experienţei altor state, românii ar putea să se bucure de o pâine mai ieftină. Iar statul de mai mulţi bani la buget. Ca să nu mai spun că, în final, inspectorii fiscali, poliţiştii, procurorii şi judecătorii ar putea avea mai puţină treabă. Şi, având mai puţină treabă, şi-ar putea face, cum se spune la noi, treaba mai bine.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:55
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou