Terorismul a dat lumea peste cap. Doar terorismul?

Sorin Roșca Stănescu, 5 noiembrie 2013, Ora 11:34

  • print
  • |
terorismul-a-dat-lumea-peste-cap-doar-terorismul-35606-1.jpg

Planeta nu mai este ce a fost. Este profund schimbată. Şi mă refer, în primul rând, la democraţiile occidentale. Care, până în urmă cu mai mulţi ani, plasau omul şi libertăţile acestuia în epicentrul preocupărilor statelor respective.

Astăzi, situaţia este diferită. Aceleaşi state îşi accentuează caracterul poliţienesc. Supravegherea neautorizată a propriilor cetăţeni a crescut exponenţial. Şi, în plus, la fel ca în Evul Mediu, este acuzată practicarea torturii pe scară largă. Există o cauză sau mai multe?

Când a avut loc atacul criminal iniţiat de Al-Qaida asupra Statelor Unite, chiar în aceeaşi zi, pe prima pagină a ziarului „Ziua" am postat un editorial rău prevestitor. Mi-am exprimat atunci temerea că, sub imperiul emoţiei, al şocului produs în inima celei mai puternice naţiuni, există pericolul ca măsurile luate ca ripostă să însemne restrângerea dramatică a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Şi, din păcate, această prognoză s-a îndeplinit.

Astăzi, prin fel de fel de ştiri, strecurate în cele mai importante publicaţii ale lumii, prin fel de fel de declaraţii ale unor importanţi lideri politici, se fac insinuări reciproce, din ce în ce mai dure, de participare la o vastă şi complexă operaţiune de supraveghere la nivel planetar nu numai a decidenţilor, ci şi a cetăţenilor în general. Şi a oamenilor de afaceri. Şi a liderilor de opinie. Scopul declarat oficial este lupta împotriva terorismului. Dar acest argument nu rezistă. Nu poţi controla şi investiga, fie şi într-un război asimetric, o întreagă planetă suspectată de terorism.

Angela Merkel ori alţi lideri europeni ale căror telefoane au fost supravegheate nu pot fi acuzaţi în niciun fel de activităţi cu carater terorist. Şi este o realitatea: în timp ce unele state europene acuză Statele Unite de asemenea operaţiuni, Statele Unite, pe mâna altor state europene, acuză serviciile secrete care acţionează legitim pe acest continent că, la rândul lor, supraveghează. La greu.

La fel în ceea ce priveşte tortura. Acum este în afara oricăror îndoieli că cetăţeni ai diferitelor state, inclusiv ai Statelor Unite, suspectaţi de activităţi teroriste au fost întemniţaţi, anchetaţi şi torturaţi în spaţii din afara graniţelor americane. Pentru că - nu-i aşa? - acolo funcţionează legi care pedepsesc tortura. Dar în statele europene nu există asemenea legi?

Lumea în sistem bipolar, lumea războiului rece a fost încă şi mai rea pentru că, de nenumărate ori, însăşi existenţa planetei şi a civilizaţiei umane a fost, în mod direct şi brutal, ameninţată. Odată cu prăbuşirea Zidului Berlinului şi, în scurt timp, a Uniunii Sovietice, sub aspect politic şi militar, o singură putere, cea a Statelor Unite, a devenit dominantă. Poate că lucrurile ar fi evoluat altfel dacă nu ar fi existat organizaţiile teroriste şi atentatele atât de violente puse la cale de acestea, în scurtă perioadă istorică a unui sistem unipolar care ar putea fi şi o simplă şi dramatică pauză a istoriei recente.

Dar cu drepturile omului ce facem totuşi?

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:44
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou