UDMR, partidul cel mai iubit din România

Mihai Ghezea , 27 mai 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
udmr-partidul-cel-mai-iubit-din-romania-30991-1.jpg

Chiar dacă la alegeri abia a trecut, cu emoții, pragul de 5%, absolut pentru intrarea în Parlamentul României, în aceste zile Uniunea Democrată a Maghiarilor din România este curtată, masiv și pe față, de toate celelalte formațiuni de pe eșichierul politic din țara noastră.

Este, probabil, un argument în plus pentru cei care susțin că zilele USL-ului sunt numărate și că se pregătesc noi alianțe pentru următoarea perioadă a guvernării.

Prezenți la Congresul Uniunii de sâmbătă, de la Miercurea Ciuc, liderii principalelor partide s-au întrecut în a face "declarații de dragoste" partidului construit pe criterii etnice. Victor Ponta le-a reamintit celor prezenți că a încercat să-i ia la guvernare, dar n-a avut loc, și le-a promis concesii în textul viitoarei Constituții. Crin Antonescu mai mult a glumit, conștient fiind că PSD-ul a început de mult negocieri cu UDMR-ul și a preferat să-și înțepe, amical, colegul de coaliție.

Vasile Blaga se vede din ce în ce mai singur, așa că a ținut să specifice că UDMR sunt doar partenerii PDL, la putere, ca și în opoziție. Și încă unii foarte loiali. Aceasta, chiar dacă toți liderii PDL i-au acuzat de trădare pe maghiari, în momentul în care a căzut Guvernul Ungureanu. Și acesta pare să fi uitat episodul, de vreme ce s-a prezentat, în calitate de prieten "de dreapta" al UDMR. În realitate, în căutare de câteva voturi în plus pentru candidatura sa la președinție, de anul viitor.

În consecință, liderii UDMR s-au întrecut în a cere, tot mai insistent, ce nu aveau curajul nici măcar să spere, în urmă cu 20 de ani. Autonomie teritorială, pe criterii etnice. Până și invitații de la Budapesta au încălcat regulile, promițând sprijin și instigând, pe față la forțarea autonomiei. Iar sintagma de stat național, din articolul 1 al Constituției, care le-a pus de fiecare dată frână maghiarilor mai expansivi, nici măcar nu mai este negociabilă, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Iar acuzele, începute încă de acum câteva săptămâni, că DNA s-a transformat în poliție politică și aprecierile că UDMR-iștii condamnați de instanțe sunt nevinovați și puri ca niște bebeluși au întregit un tablou pe alocuri umilitor pentru "nemaghiari".

Până la urmă, dacă stăm strâmb și judecăm drept, Congresul UDMR a fost o reușită pentru organizatori și ar trebui să reprezinte un exemplu pentru ceilalți actori politici: deși se confruntă cu probleme reale, după apariția celorlalte formațiuni etnice maghiare, deși văd că Budapesta îi preferă, mai degrabă, pe ceilalți, au reușit să pozeze în învingători, să-și impună punctul de vedere și să facă puțină instrucție cu cei mai puternici oameni în stat.

A, și au dat semnalul că în scurt timp vor fi, din nou, la guvernare.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:51
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou