Vladimir Putin și noua ordine mondială

Mihai Ghezea , 12 ianuarie 2015, Ora 15:02

  • print
  • |
vladimir-putin-si-noua-ordine-mondiala-45121-1.jpg

Acțiunile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în contextul prăbușirii prețului petrolului și după introducerea sancțiunilor economice din partea Vestului, par să contureze o nouă ordine mondială care contravine intereselor SUA.

„Dacă scăderea prețurilor pentru produsele energetice are loc în mod deliberat, aceasta îi afectează deopotrivă și pe cei care introduc aceste limitări. Problemele vor apărea și vor crește, agravând situația nu numai pentru Rusia, dar și pentru partenerii noștri", a declarat șeful statului rus, Vladimir Putin.

În acest moment, este greu să-ți dai seama ce țară va suferi cel mai mult din cauza scăderii prețurilor petrolului, scrie Zero Hedge. Până în prezent, cele mai grele lovituri le-au primit Rusia, Iranul și Venezuela, dar probabil că efectele negative nu se vor opri aici.

În acest context, administrația Obama ar trebui să fie îngrijorată de efectele colaterale ale ieftinirii petrolului, care vor lua forma creșterii șomajului, volatilității pieței, precum și înrăutățirii bilanțurilor băncilor. În scenariul negativ, toată această situație la nivel bancar se poate transforma într-o nouă criză financiară.

Potrivit unor rapoarte ale Federal Reserve Bank din Dallas, aproximativ 250.000 de angajați din opt state din SUA ar putea fi concediați în 2015 dacă prețul țițeiului nu va crește. Peste 50% dintre aceste concedieri vor avea loc în Texas, statul aflat în fruntea producției americane de petrol.

CNN Money scrie deja că „Texasul se află în pericol de recesiune". Iar Wall Street Journal a titrat că „Texas ar putea ajunge la o reesiune bazată pe prețul petrolului, citând un economist JP Morgan.

Altfel spus, dacă scăderea prețurilor petrolului va continua, SUA vor fi lovite de șomaj, de scăderea activității economiei și posibil de recesiune. Iar efectele nu se vor limita la SUA.

Cu toate acestea, Departamentul american de Comerț a reluat exporturile de petrol, aprobând cererile de vânzare a petrolului procesat peste hotare. Obama a luat această decizie fiind conștient de faptul că aceasta va crea o presiune în plus asupra ofertei de țiței și, implicit, pe scăderea prețurilor. În fapt, se pare că această decizie a lui Barack Obama urmărește un nou atac asimetric asupra economiei Rusiei, în condițiile în care Vladimir Putin a devenit dușmanul numărul 1 al Statelor Unite.

De ce este văzut Putin drept dușmanul public nr.1 al americanilor? Pentru că încearcă să le împiedice toate planurile economice și geo-politice. Putin a distrus obiectivele strategice americane din Siria, Iran și Ucraina. Apoi, Putin și-a consolidat o serie de coaliții și alianțe: BRICS, Uniunea Economică Eurasiatică și Organizația pentru Cooperare din Shanghai - toate acestea reprezentând o provocare pentru SUA, dar și o alternativă viabilă pentru instituțiile financiare internaționale precum FMI și Banca Mondială.

Altfel spus, Putin blochează intrarea SUA în Asia, întărind coalițiile anti-Washington, sabotând obiectivele americane de politică externă în Orientul Mijlociu, creând instituții rivale FMI și Băncii Mondiale, semnând contracte uriașe de energie cu aliații critici ai SUA, întărindu-și influența în piața unică a Uniunii Economice Eurasiatice și atacând fundația structurală pe care se sprijină imperiul american, dolarul.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:31
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou