Ziua păcălelilor politice

Mihai Ghezea , 31 martie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
ziua-pacalelilor-politice-39145-1.jpg

Anul acesta, românilor o să le cam treacă pofta de glume și de farse. Cu toate astea, vom avea cu toții parte de o păcăleală serioasă, pe care clasa politică ne-o oferă: scăderea, și mai mult, a nivelului de trai. Cât privește farsa de pe scena politichiei dâmbovițene, aceasta durează de prea mulți ani ca să mai surprindă pe cineva.

Mai acum doi-trei ani, românii care plecau în vacanțe în străinătate aveau grijă să facă plinul la ieșirea din țară și să-și calculeze consumul astfel încât să cumpere minimul posibil de combustibil pe unde aflau. Asta, pentru că în România era, evident, cea mai ieftină benzină sau motorină. Anul trecut deja nu mai erau diferențe. Dimpotrivă, prin Bulgaria sau chiar în Grecia erau destule pompe unde combustibilul era mai ieftin. De anul acesta, însă, mă tem că românii vor pleca din țară cu rezervoarele goale și se vor întoarce cu ele pline, pentru că România se va număra printre țările cu cele mai mari prețuri la combustibili.

Teoretic, transportatorii au căzut la pace cu Guvernul și vor plăti mai puțin la acciză. Sau deloc. Nu-i clar nici până în acest moment. Mai degrabă pare o tentativă a politicienilor de a dezamorsa iritarea tot mai profundă a transportatorilor, care au mai renunțat, în urmă cu câteva luni, la blocarea totală a căilor rutiere. Atunci au cedat în ultimul moment, dar promisiunile pe care le-au primit la negocieri nu au fost ținute în totalitate.

De asemenea, cei de la Finanțe speră că dacă vor acorda facilități doar transportatorilor ce dețin licențe, vor reduce evaziunea fiscală și vor obține ceva bani de la cei care vor alege să părăsească economia subterană. Specialiștii susțin că e o speranță deșartă, cât timp există suprataxare și supraimpozitare.

În schimb, apar noi taxe aruncate asupra populației. Pe lângă acciza la combustibili, crește și prețul la gaze. Cu două procente. Doar că urmează încă o creștere, la 1 iulie. Și încă una, la 1 octombrie. Mai crește și prețul la țigări. Și la mâncare. Și, din nou, la toate, reflectându-se, scumpirile, unele în altele.

Dincolo de implicațiile economice și sociale ale noului val de scumpiri ce debutează odată cu Ziua păcălelilor, nu putem să nu observăm disperarea guvernării care, în an electoral, este nevoită să pună noi biruri pe spatele populației. Asta înseamnă că din economie chiar nu se mai poate lua nimic. Mai înseamnă că puterea recunoaște, în acest fel, că mult trâmbițata creștere economică n-are nimic de-a face cu realitatea, că există doar pe hârtie.

Pentru electorat, deocamdată se bate toba cu „mărirea pensiilor". În realitate se dau înapoi ceva bani la cei care s-au pensionat între 2011 și 2013, pentru că așa a hotărât Curtea Constituțională. Este vorba despre 200 și ceva de mii de persoane. România TV vorbea, însă, de un milion și jumătate de pensionari. Asta, acum vreo trei zile, mă tem să aflu la câți au ajuns. E ca pe timpul lui Ceaușescu: se raportau atâtea hectare semănate, primăvara, că totalul depășea

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:23
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou