20 MARTIE. O zi marcată de trei evenimente rare: Eclipsă de soare, super-lună și echinocțiul de primăvară

Mălina Andrei, 20 martie 2015, Ora 09:58

  • print
  • |
20-martie-o-zi-marcata-de-trei-evenimente-rare-eclipsa-de-soare-super-luna-si-echinoctiul-de-primavara-46036-1.jpg

Astăzi va fi eclipsă parţială de soare, vizibilă din România timp de două ore şi 20 de minute. În Capitală, fenomenul va începe la 10 şi 48 de minute şi se va încheia după ora 13. Pe lângă acest fenomen, această zi mai este marcată de încă trei evenimente: o super-Lună şi echinocţiul de primăvară. În plus e și ziua internațională a fericirii.

Putem observa o eclipsă parţială de soare cu o acoperire de peste 50%, chiar în ziua echinocţiului de primăvară. Luna va acoperi treptat soarele de la ora 10.48. Punctul culminant va avea loc puţin înainte de ora 12.

Medicii ii sfătuiesc pe oameni să nu privească direct spre soare pentru că riscă să rămână cu leziuni permanente, chiar dacă poartă ochelari cu lentile închise la culoare.

Ziua de vineri, 20 martie, este una cu trei evenimente rare, o potrivire care poate fi experimentată o dată în viaţă. Astăzi au loc o eclipsă de Soare, o super-Lună şi echinocţiul de primăvară. În plus e și ziua internațională a fericirii.

Super-Luna - sau luna la perigeu - este un fenomen care apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În general, se produc între trei şi şase super-Luni pe an.

Echinocţiul marchează acel moment din fiecare an când ziua şi noaptea au durate egale, la jumătatea intervalului dintre ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai lungă dintr-un an. Momentul echinocţiului este marcat primăvara şi toamna.

Un eveniment astronomic de amploare. Luna va trece prin dreptul Soarelui, iar umbra ei îl va acoperi. Eclipsa totală de Soare e vizibilă, însă, doar din Insulele Feroe sau de pe navele aflate în jumătatea de nord a Oceanului Atlantic. La noi, va fi parţială.

În Bucureşti, eclipsa va începe la 10 şi 48 de minute şi se va vedea cel mai bine cu cinci minute înainte de ora 12. Mai ales în partea de nord a ţării. Acolo soarele va fi acoperit 55%.

Pe crestele Bucegilor, la peste 2 mii de metri altitudine, sunt aşteptaţi sute de iubitori de astonomie. Cei mai împătimiţi vânători de eclipse au plecat deja spre Insulele Feroe.

Ultima eclipsă totală care a putut fi văzută în ţara noastră a fost în 1999 şi se va repeta abia în 2081.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
02:11
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou