38 de ani de la cutremurul din 1977

Mălina Andrei, 4 martie 2015, Ora 11:25

  • print
  • |
38-de-ani-de-la-cutremurul-din-1977-45839-1.jpg

Astăzi se împlinesc 38 de ani de la cutremurul din 1977. 1500 de oameni au murit şi 11000 au fost răniţi în minutul în care România s-a zguduit din temelii.

Pe 4 martie 1977, la ora 21 şi 21 de minute, ceasurile s-au oprit în loc. Pământul a fost zguduit de cel mai puternic seism de până atunci. 7,2 grade pe Richter. Cutremurul s-a produs in zona Vrancei la o adancime de o suta de kilometri şi a durat aproape un minut. A fost suficient ca unda de şoc devastatoare să fie resimtită aproape peste tot în zona Balcanilor.

Peste 1.500 de oameni au murit, dintre care 1.400 doar în Bucureşti. Alte 11000 de persoane au fost rănite. Câteva mii au rămas pe drumuri. Printre personalităţile care şi-au pierdut viaţa atunci s-au numărat actorul Toma Caragiu, cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea sau regizorul Alexandru Bocăneţ.

Cu toate că situţia era extremă, televiziunea şi radioul de stat nu au difuzat nimic despre tragedie. Motivul: tovarăşul Nicolae Ceauşescu nu era în România, ci se afla într-o vizită oficială în Nigeria.

Delegaţia română s-a întors în ţară abia în cursul nopţii de după cutremur. Pe parcursul zilelor ce au urmat, Nicolae Ceauşescu, uneori însoţit de soţia sa Elena, a făcut vizite în Bucureşti pentru a evalua pagubele şi a calma populaţia.

Radio Europa Liberă devenise una dintre puţinele surse de informare. Astfel că rudele din străinătate sunau la postul de radio ca să afle dacă cei dragi mai sunt în viaţă.

Pagubele produse de seism au fost estimate la două miliarde de dolari.

 

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:19
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou