Alpiniști români blocați pe Everest în urma cutremurului din Himalaya

Ziarul Atac, 27 aprilie 2015, Ora 08:03

  • print
  • |
alpinisti-romani-blocati-pe-everest-in-urma-cutremurului-din-himalaya-46382-1.jpg

Patru dintre cei mai buni alpinişti ai României sunt în continuare blocaţi pe Muntele Everest, şi înfruntă pericolul, la 36 de ore după cutremurul devastator, din Himalaya.

Bilanţul cutremurului din Himalaya depăşeşte 3.200 de morţi. Multe persoane sunt încă prinse sub dărâmături.

Alpiniştii Alex Găvan şi Teo Vlad sunt în Tabăra de Bază, la peste 5.300 de metri altitudine. Ceilalţi doi români, Zsolt Torok şi Justin Ionescu, sunt cu 700 de metri mai sus, în Tabăra 1. Alpiniştii sunt izolaţi, după ce drumul de acces a fost distrus.

Alpinistul român Alex Găvan, aflat pe muntele Pumori, la aproximativ 8 km vest de Everst, a postat pe rețeaua Twitter informația potrivit căreia cutremurul a provocat o avalanșă pe masivul Everest, transmite Reuters.

Tabăra de bază, locul în care sunt au fost blocaţi cei mai mulţi dintre alpiniştii de pe Everest, a fost zguduită de alte trei avalanşe declanşate de o replică a cutremurului cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, ce a lovit sâmbătă Nepalul.

„Tocmai s-a produs un nou cutremur şi încă trei mici avalanşe, dar totul este în regulă", a scris Alex Găvan pe Facebook.

Alpinistul român a mai spus că toţi răniţii grav au fost evacuaţi cu elicopterul în cursul unei nopţi lungi, la operaţiunile de salvare participând foarte multe persoane. De asemenea, elicopterele au mai adus funii şi alte ajutoare pentru alpiniştii blocaţi deasupra cascadei de gheaţă Khumbu.

"Există un timp pentru a acţiona şi un timp pentru a vorbi. De această dată suntem în prima situaţie. Orice declaraţie făcută în această situaţie nu poate nici să îi aducă înapoi pe cei care au murit şi nici să îi ajute pe toţi cei care sunt acum într-o situaţie de urgenţă. În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt aşteptate mâine la prima oră, dacă vremea permite, precum şi toţi cei care vor avea grijă de cei răniţi în această noapte. Orice alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsă de respect faţă de marea amărăciune şi marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acţiunii", este mesajul postat aseară de alpinistul român pe pagina de Facebook.

Patru români se află pe Everest, potrivit informaţiilor MAE, şi toţi „sunt bine". Mai exact, alpinistul arădean Zsolt Torok a anunţat că se află pe partea sudică a masivului, regiune în care ar trebui să se afle şi Justin Ionescu, un alt alpinist despre care nu se cunosc informaţii. De asemenea, alpinistul Teo Vlad a anunţat că va încerca să ajungă astăzi în tabăra de bază pe versantul nordic, unde are acoperire GSM şi poate transmite update-uri.

MAE a anunţat duminică că, după cutremurul din Nepal, au fost identificaţi 19 cetăţeni români, care au fost contactaţi şi se află în afara oricărui pericol.

Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

 

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:21
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou