Amenințări pentru Rusia. Reuniune de urgență a miniștrilor de Externe din UE, pe tema conflictului din Ucraina

Mălina Andrei, 26 ianuarie 2015, Ora 08:38

  • print
  • |
amenintari-pentru-rusia-reuniune-de-urgenta-a-ministrilor-de-externe-din-ue-pe-tema-conflictului-din-ucraina-45312-1.jpg

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, i-a chemat, duminică, pe miniștrii de Externe, din cele 28 de state membre, la o reuniune de urgență pe tema atacurilor din Ucraina, care au reînceput joi, potrivit Reuters.

Anunțul oficialului UE vine după ce rebelii proruși au lansat un nou asalt în estul Ucrainei, sâmbătă, când au atacat portul Mariupol, oraș de 500.000 locuitori, singurul oraș mai mare aflat, încă, sub control guvernamental în cele două provincii din est.

Alianţa Nord-Atlantică, Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat vehement atacul insurgent care a vizat sâmbătă oraşul ucrainean Mariupol, soldat cu 30 de morţi, cerând Rusiei să înceteze imediat susţinerea acordată rebelilor separatişti.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a declarat "extrem de preocupat", duminică, de recentele încălcări ale armistiţiului în estul Ucrainei.
Duminică a fost decretată zi de doliu în Ucraina în memoria celor 30 de oameni din rândul populaţiei paşnice care şi-au pierdut viaţa în atacul separatiştilor proruşi din oraşul Mariupol, est.

Un decret în acest sens a fost semnat în noaptea de sâmbătă spre duminică de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, relatează agenţia Unian.
Steagurile de pe clădirile insituţiilor publice de pe întreg teritoriul Ucrainei vor fi coborâte în bernă şi va fi ţinut un moment de reculegere.

În bombardamentele de sâmbătă au murit cel puțin 30 de civili. Uniunea Europeană ar putea convoca, săptămâna viitoare, o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe pentru a sancționa această ofensivă. Și avertizează Moscova cu "deteriorarea gravă a relațiilor". NATO și Statele Unite condamnă și ele violențele, dar și implicarea rușilor - care neagă în continuare că ar juca vreun rol în conflict.

Proiectilele au făcut prăpăd într-un cartier dens populat din Mariupol. Liderul republicii autoproclamate a Donetkului a declarat, însă, cu seninătate, că forțele Kievului sunt de vină, chiar dacă observatorii OSCE au stabilit clar că bombardamentele au fost lansate din două localități controlate de rebeli.
Președintele ucrainean Porosenko a denunțat atacul separatiștilor drept un "act terorist" și o "crimă împotrivă umanității". Și avertizează că țara sa se va bate până la "victoria totală" împotrivă separtiștilor pro-ruși.

Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei Republici Populare Donetk, a asumat atacul cu rachete comis la Mariupol, anunțând lansarea unei ofensive insurgente în această zonă. Mariupol este singurul oraș mare din estul Ucrainei aflat sub controlul forțelor guvernamentale. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat, potrivit estimărilor, cu aproape 5.000 de morți.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:23
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou