Artizanul jafului de la Imprimeria Naţională, Dan Docan vrea să dea marele tun la RA-APPS

Ziarul Atac, 8 februarie 2009, Ora 18:48

  • print
  • |
artizanul-jafului-de-la-imprimeria-nationala-dan-docan-vrea-sa-dea-marele-tun-la-ra-apps-1.jpg

Compania Imprimeria Naţională SA din subordinea Ministerului Economiei şi Finanţelor nu mai dispune de fonduri pentru plata salariilor încă din anul 2007, motiv pentru care s-a trecut, atunci, la disponibilizări de personal. Acum, în plină criză financiaro-economică şi pe fondul lipsei de bani la bugetul de stat, situaţia este şi mai drastică. Şi nu se ajungea aici dacă în cadrul instituţiei Imprimeriei Naţionale nu se fura ca în codru şi fraudele fostului directorul general Dan Docan şi ale directorului economic, Valentin Vagaon, nu erau acoperite iar justiţia îşi făcea datoria. Acest lucru nu s-a întâmplat şi, din cauza managementului defectuos al celor doi directori, s-a ajuns la faliment. Dan Docan nu s-a oprit aici, a continuat marea prăduire a banilor publici pe la alte instituţii ale statului, iar zilele acestea, sforarii şefi de prin culisele politicii, dar mai ales analiştii de serviciu de prin presa dâmboviţeană, îl dau pe acest individ dubios, Dan Docan, căruia nu i-ar sta bine decât într-o cămaşă dungată, într-o locaţie bine păzită de băieţi musculoşi, drept favorit pentru a prelua şefia RA-APPS. Docan a fost revocat din funcţia de director general al Imprimeriei Naţionale la jumătatea lunii ianuarie. Soţia sa, Marinela Docan, este director comercial la sucursala „Triumf” a RA-APPS, deci băiatul cunoaşte bine unde trebuie să pună degetul.

În ultimii patru ani de zile, directorii Companiei au investit peste 23 milioane de euro pentru achiziţionarea de aparatură şi utilaje, prin intermediul unor firme agreate de ei, plătind sume mult mai mari decât cele practicate pe piaţa liberă, şi obţinând de la aceste societăţi comisioane consistente. Tehnica achiziţionată este utilizată în proporţie de 30% - restul zace nefolosită şi produce, în continuare, pagube. Aceiaşi directori, instalaţi în funcţii de regimul PSD şi preluaţi apoi de liberali, au înstrăinat contractele pentru tipărirea formularelor tipizate în favoarea unor societăţi comerciale, cum sunt: SC ABSOLUT SRL din Jibou, Str. Morii nr. 1, SC EUROGRAFICA SRL, cu sediul în Cluj-Napoca, SC MARTINEX Baia Mare şi SC 4 ORE SRL Iaşi şi către tipografia ce aparţine holdingului RTC.

De asemenea, au externalizat activitatea de contabilitate, pentru a şterge urmele lăsate de „ingineriile financiare” prin care au decapitalizat compania şi falsurile grosolane săvârşite cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de externalizare a unor activităţi. Directorul Dan Docan a fost susţinut de naşul său, Victor Micula, directorul de cabinet al premierului Călin Popescu- Tăriceanu. Pentru a răsplăti serviciile naşului Micula, directorul Dan Docan a încheiat un contract cu o firmă controlată de acesta, care, în schimbul sumei de 30.000 de euro pe lună, asigură curăţenia în Compania Imprimeria Naţională SA.

Cum s-a pus la cale o afacere de milioane

În 2002, Ministerul de Finanţe a gândit că sunt prea multe făcături în lumea comerţului românesc, aşa că a luat în considerare securizarea facturilor menite să prevină astfel criminalitatea economică. Au trecut la fapte prin adoptarea unor reglementări care să asigure cadrul juridic necesar. Prin Ordinul Ministerului de Finanţe 989 se hotăra că Imprimeria Naţională, devenită în 2000, societate pe acţiuni cu participarea statului 100% , este cea care asigură aprovizionarea cu hârtie autocopiativă securizată. În acelaşi an, tot printr-un ordin al Ministerului de Finanţe, nr. 1603, Compania Naţională Imprimeria Română SA era împuternicită să tipărească formularele în regim special direct, precum şi prin alte unităţi abilitate şi supravegheate de aceasta. Aşadar, Imprimeria Naţională pe de o parte asigură hârtia, pe de altă parte, tot Imprimeria are drept de viaţă şi de moarte asupra tipografiilor abilitate pentru această activitate. Dacă mulţi agenţi economici s-au întristat la apariţia acestor reglementări care le mai tăiau macaroana la şmecherii, au existat tipografii care, după ce au fost autorizate de Imprimeria Română să tipărească formularele în regim special, au avut doar de câştigat în urma securizării facturilor.

Consiliul de Administraţie – unu şi unu, pe sprânceană

Compania Naţională Imprimeria Naţională SA are ca acţionar principal Statul Român (100%) iar Consiliul de Administraţie este format, în buna obişnuinţă a organismelor frăţeşti de conducere din următorii membri: Dan Ioan Regman, Gheorghe Banu, Alina Ştefania Gorghiu, Dan Docan, iar prin revocarea lui Matei Gheorghe (în urma scandalului Loteria Română) la 27.02.2006 a fost numită doamna Cornelia Nagy.

Dan Ioan Regman a rezistat în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române în ciuda tuturor scandalurilor legate de numele acesteia. Este probabil firesc, pentru că fiind deţinător de autoturism de colecţie, el este coleg de club cu domnul Tăriceanu. Şi pentru a nu mai fi acuzaţi de parti priuri vă putem spune că Regman este latifundiar în Voluntari (Ilfov), fieful recunoscut al afacerilor majoritar PSDiste cu terenuri. Regman apare ca fondator în cadrul unui important fond de investiţii (DEFPA), alături de alte nume sonore politico-financiare: Vasile Voloseniuc (audiat în cazul „Eterna şi fascinanta Românie”), preşedinte al fostei BRCE, înainte şi imediat după revoluţie, cât şi Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe.

Banu Gheorghe, un personaj despre care nu s-a scris mai deloc dar despre care vă putem spune că este plasat strategic. Mai întâi, el face parte din Consiliul de Administraţie al Imprimeriei Băncii Naţionale a României (RA), cât şi din TELECOMUNICAŢII CFR SA.

Alina Ştefania Gorghiu, deputat, o tânără speranţă a politicii româneşti, domnişoară care la numai 28 de ani face parte din Cosiliul de Administraţie al Imprimeriei. Alina a mai făcut parte şi din CA-ul RAAPPS-ului, societate din care s-au retras cu coada între picioare mai multe astfel de „personalităţi”.

Cornelia Nagy pare a fi un personaj protejat al instituţiilor. Spunem asta pentru faptul că înainte de a fi revocată din funcţia pe care o deţinea la Loteria Română (17.03.2006), Corneliei i s-a oferit un locşor călduţ la Imprimerie.

Furnizorul de hârtie

Întrucât Imprimeria Naţională nu este şi fabrică de hârtie, fie datorită faptului că nu s-au gândit încă la asta, fie pentru că nu au voie să strice afacerile bine uneltite ale altora, se pare că instituţia statului achiziţionează hârtie securizată de la o firmă germană. Interesant este faptul că această companie germană (Papierfabrik August Koehler AG), este reprezentată în România de Maria Văleanu, conform propriilor declaraţii ale doamnei. Printre altele, doamna Văleanu afirmă că „hârtia autocopiativă securizată cu elemente suplimentare de securitate pe care o livrează Companiei Naţionale Imprimeria Naţională SA România, se bucură de exclusivitate mondială”.

Maria Văleanu, fostă angajată a ROMCONTROL şi fost consilier la Deloitte&Touche, are la rândul său interese în mai multe firme importatoare de hârtie. IRMAR IMPEXP, activă pe piaţă încă din 1990, este intermediar declarat al grupului Koehler. IRMAR-ul are la rândul său, ca distribuitori autorizaţi, cele mai renumite firme din piaţa românească a hârtiei: ANTALIS şi AUGUSTA PAPIER, cea de-a doua societate bucurându-se de prezenţa doamnei Văleanu în Consiliul de Administraţie, în timp ce sediul social coincide cu cel aI IRMARUL-ului, respectiv acelaşi umil apartament de bloc. Numeroasele puncte de lucru ale societăţii AUGUSTA cât şi rezonanţa de care acest nume se bucură pe piaţa autohtonă ne fac să credem că şi-ar putea permite ceva mai mult decât sediul într-un apartament de bloc.

Şmecherii stau întotdeauna în faţă

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu importanţa hârtiei în general şi a hârtiei securizate în special, vom încerca un remember. În urmă cu câţiva ani, atunci când s-a hotărât securizarea facturilor, toată lumea, de la buticar la miliardar, alerga disperată către centrele autorizate de Imprimeria Naţională pentru preluarea comenzilor şi realizarea noilor facturi fiscale. La acea vreme câteva societăţi comerciale au avut profituri enorme. Nu oricine era autorizat de Imprimerie pentru această operaţiune, mai ales ţinând cont de faptul că această autorizare este un traseu lung şi extrem de costisitor. S-a dovedit încă o dată că cei care au deţinut informaţia necesară afacerilor adevărate au prosperat, devenind practic cvasi-monopolişti ai pieţei facturilor fiscale.

Facturi cu iz de offshore

În afara faptului că ANTALIS SA este un nume în piaţa hârtiei, afacerile derulate în România în jurul acestei firme sunt de o rezonanţă cel puţin la fel de mare cu cea a numelui societăţii. Acţionarul majoritar este ANTALIS BV OLANDA care deţine 99,9998% din acţiunile firmei. În buna tradiţie a numirii unui cenzor la mai toate societăţile unui grup, nici acest caz nu face excepţie de la regulă. FINCONTA, prin intermediul domnului Mărghescu Adrian, cenzorează cu succes un număr impresionant de firme, la unele dintre ele fiind chiar asociat. Dintre acestea enumerăm: ANTALIS, CI-CO, COMPAPER CONVERTING, ROMSAND GRUP, EASYSOFT, LUAL CEREAL, LUFIN CONSTRUCT, FIN SERV, INFOCHEM INTERNATIONAL cât şi o altă firmă celebră în distribuirea de hârtie, INFORM LYKOS. O altă tendinţă a firmelor care se respectă este aceea a alegerii sediului într-o locaţie exotică, respectiv într-un paradis fiscal, departe de ochii curioşi ai Fiscului şi impunerile financiare ale statului român.

INFORM LYKOS nu face excepţie nici de la prima, nici de la cea de-a doua regulă, căci acţionarul majoritar al firmei din România este o societate cu nume identic şi sediul în Cipru. Inform Lykos este una dintre cele mai mari imprimerii destinată tipăririi formularelor în regim special, singurul producător de facturi cu acoperire naţională, care a avut anii trecuţi cifra de afaceri de zeci de milioane de dolari. Beta Securities, membru al unei burse greceşti, afirma într-un raport emis în anul 2005 că Inform Lykos SA este principalul furnizor al Imprimeriei Naţionale. Ce furnizează Inform Lykos Imprimeriei, dacă furnizează hârtie sau tipăreşte formulare speciale este greu de spus, pentru că asupra subiectului este menţinută o ceaţă densă. Un lucru este sigur, întrebările de orice fel deranjează până la cel mai înalt nivel. Revenind la acţionari, unul dintre cei mai interesanţi asociaţi ai acestei firme este fostul deputat PD de Dâmboviţa, Radu Octavian Claudiu.

Acesta a reuşit performanţa de a deţine o acţiune în valoare de 1.000 de lei vechi, acţiune care îi dă, conform actelor societăţii dreptul de „a da aprobare scrisă prealabilă” pentru activităţi cuprinse întrun act adiţional al cărui conţinut nu îl cunoaştem, dar a cărui autenticitate este garantată de notarul public Boroi Elena. Mai mult decât atât, importanţa domnului Radu Octavian Claudiu cât şi a actului notarial este susţinută de data la care actul a fost certificat notarial, respectiv 20.06.2001, cu aproximativ două luni înainte de obţinerea numărului de ordine al societăţii de la Registrul Comerţului. Pe cine reprezintă domnul Octavian, ce angajamente şi-a luat prin respectivul act notarial şi care este motivul demisiei sale din Parlament, acestea sunt întrebări la care nu s-a găsit un răspuns clar. Cert este că cele două firme implicate în afaceri cu hârtie, Antalis şi Inform Lykos, au acţionari majoritari ale căror nume probabil că nu le vom afla niciodată, iar apropierea lor de activităţile Imprimeriei Naţionale creează suspiciuni cu atât mai mari.

Afacerile de milioane încep... pe hârtie

Afacerile din hârtie sunt extrem de profitabile. Dacă nu cunoşteaţi acest lucru este suficient să urmăriţi dezvoltarea şi complexitatea afacerilor lui Radu Octavian pentru a vă forma o părere. Forţat de împrejurări, Octavian a trebuit să depună, înaintea demisiei, conform obligaţiei legale, declaraţiile de avere şi de interese. Acestea sunt încă accesibile pe site-ul Camerei Deputaţilor, iar vârsta şi numărul firmelor vă vor da o imagine clară asupra subiectului. Radu Octavian a dat, cu titlu de împrumut, fabuloasa sumă de 52.893.000 euro cât şi suma de 17.726.400.000 lei. Cum a reuşit el să acumuleze o asemenea sumă şi care este provenienţa banilor, atâta timp cât majoritatea împrumuturilor sunt acordate propriilor firme? Radu Octavian Claudiu este unic asociat şi în firma PAN MANAGEMENT GROUP SRL, care la rândul ei, este acţionară într-un mare număr de societăţi aparţinând grupului RTC sau care ţin de domeniul producţiei muzicale şi video. Ca fapt divers, vă enumerăm câteva dintre ele: Real Video International, Era Business (reprezentant Emi Music în România), Document Management, Inter Media Services SRL, revista Agriplus, Mobishop, Total Media Distribution, Zone Records, RTC Caiete SRL, RTC Holding SA şi altele.

Radu Octavian, prin firma Radu Trading Company, s-a asociat cu Societatea Română de Televiziune în firma TVR Media SRL, marele motiv de laudă al TVR şi prilej de critică pentru ziariştii locali. Pe lângă faptul că această asociere îl aduce pe Claudiu Radu Octavian mai aproape de banul public, RTC-ul şi Inform Lykos SA ar putea avea acces la informaţiile şi publicitatea televiziunii naţionale! Un alt asociat al firmei Inform Lykos este Pavel Daniel. Acest domn, aparent respectabil mai este asociat, printre altele şi în firmele CPR CONSULTING 2001 SRL, RTC Holding SA şi RTC Primera Impex SRL (unde este şi Radu Octavian). CPR Consulting 2001 are sediul pe str. Speranţei nr. 21, unde se află şi Antalis SA, unul din distribuitorii de hârtie autocopiativă securizată necesară pentru formularele în regim special.

Mircea Gheorghiu

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:38
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou