Biserica Lutherană îi deschide ochii lui Ponta

Cristian Blănuţă, 31 iulie 2014, Ora 14:36

  • print
  • |
biserica-lutherana-ii-deschide-ochii-lui-ponta-42190-1.jpg

În urmă cu o săptămână, Victor Ponta aducea în discuţie, într-un interviu la Adevărul Live, apartenenţa religioasă a lui Klaus Iohannis.

Premierul declara: „Nu e nimic rău că e neoprotestant, dar eu sunt ortodox."

Ponta mai spunea că nu va folosi în campanie această temă dar, în acelaşi timp, juca subtil cartea religiei.

Totuşi, Klaus Iohannis nu este membru al unui cult neoprotestant, ci al uneia dintre cele mai vechi biserici protestante. Explicaţia vine de la Kilian Dörr, prim-preot al Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu, unde Klaus Iohannis este membru.

„Domnul Klaus Iohannis este membru în parohia noastră şi este evanghelic lutheran, după confesiunea augustană, confesiune care este din 1530. Este Biserica Lutherană, după reforma lui Martin Luther. În 2017, sărbătorim 500 de ani de la această reformă, o amplă mişcare. Este unul dintre cultele protestante, cum sunt reformaţii sau unitarienii. Face parte din cele 18 culte recunoscute în România. E o biserică istorică. Cea mai veche biserică din Sibiu este biserica noastră, care a fost ridicată în 1310. Atunci a fost catolică, dar s-au despărţit de Biserica Catolică prin ampla mişcare de reformă din secolul 16. Au vrut de fapt să reformeze Biserica Catolică, dar cum nu a ieşit aşa cum au vrut s-au despărţit de această biserică. Biserica Evanghelică din Germania este cea mai mare biserică de acolo. La fel şi în Austria, Elveţia. În ţările nordice, aceste biserici sunt biserici de stat, cu milioane de membri. Deci nu e vorba de un cult neoprotestant, venit din America. E o biserică istorică, veche, renumită", a declarat Kilian Dörr, pentru stiripesurse.ro.

Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România are aceeaşi doctrină ca Biserica Evanghelică Lutherană din România.

Diferenţa constă în faptul că prima este formată mai ales din etnici germani, iar cea de-a doua din etnici maghiari şi slovaci.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
05:21
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou