Catinca Nistor, șefa ICR Londra, va fi demisă, după scandalul cu "maneaua" de 1 martie

Anca Bratu, 10 martie 2023, Ora 05:12

  • print
  • |
catinca-nistor-efa-icr-londra-va-fi-demisa-dupa-scandalul-cu-maneaua-de-1-martie-47602-1.jpg

Liviu Sebastian Jicman, președintele Institutului Cultural Român (ICR), a trimis, miercuri, 8 martie, către Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe o cerere de revocare din funcție a șefei ICR Londra. Despre actrița Catinca Maria Nistor Libertatea a scris în noiembrie 2022 că a refuzat o locuință gratuită și a închiriat un apartament pentru care statul român plătește lunar 6.500 de lire sterline. 

Președintele ICR a confirmat că a cerut ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, și celui de Externe, Bogdan Aurescu, să aprobe retragerea din funcție a Catincăi Maria Nistor. Potrivit surselor din MAE, cererea va fi avizată favorabil.

Ministrul Lucian Romașcanu a declarat că așteaptă o demisie de onoare din partea șefei ICR. În caz contrar, a precizat acesta, se vor urma pașii legali. Numirea şi revocarea directorilor şi a directorilor adjuncţi ai ICR sunt proceduri în oglindă: se fac la propunerea preşedintelui Institutului, cu aprobarea Ministerului Culturii și a MAE şi cu avizul comun al Comisiei pentru cultură şi media şi al Comisiei pentru politică externă ale Senatului.

„Având în vedere deficitul de imagine pe care, totuși, doamna directoare îl are, ar fi normal un act al demisie", a spus ministrul Culturii. „Sigur că vom aviza propunerea ICR de revocare, dar, sincer, pentru a nu trece prin toate procedurile care se impun și care ar reprezenta un deficit suplimentar de imagine pentru Institut, aș aștepta cu încredere demisia doamnei Catinca Nistor."

Lucian Romașcanu a mai spus că șefa ICR nu a avut grijă la imgine în exercitarea atribuțiilor de serviciu ceea ce a prejudiciat instituția pe care o reprezintă. „În consecință, un act de demisie este firesc. Tot ceea ce a înconjurat prezența dumneaei la ICR Londra a dus la un deficit de imagine care este mai mult al ICR decât al dumneaei, iar dânsa trebuie să înțeleagă acest lucru și să prezinte demisia de onoare", a adăugat ministrul Culturii.

Gestul lui Liviu Sebastian Jicman de a cere revocarea vine pe fondul mai multor controverse în care actrița Catinca Maria Nistor, 34 de ani, a fost implicată de când conduce filiala din Londra, din aprilie 2022. Cel mai recent, mai mulți oameni de cultură, între care regizoarea Gianina Cărbunariu și artistul Dan Perjovschi, au criticat-o dur după ce în spațiul public a apărut o filmare în care interpretează cântecul „Mocirița", la sediul instituției, de 1 martie. 

În noiembrie anul trecut, Libertatea a dezvăluit că șefa ICR Londra a refuzat un spațiu de locuit gratuit în incinta sediului din capitala londoneză și a închiriat pe banii statului român un apartament de 6.500 de lire sterline pe lună, într-un cartier de lux.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:22
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou