Ce spune Mărmureanu despre posibilitatea ce România să fie lovită de un cutremur ca cel din Nepal

Ziarul Atac, 27 aprilie 2015, Ora 08:15

  • print
  • |
ce-spune-marmureanu-despre-posibilitatea-ce-romania-sa-fie-lovita-de-un-cutremur-ca-cel-din-nepal-46383-1.jpg

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a explicat cum s-a produs cutremurul de 7,8 din Nepal şi ce şanse există ca România să fie lovită de un seism de o asemenea magnitudine.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 s-a produs, sâmbătă, în Nepal, provocând moartea a mii de oameni şi pagube materiale însemnate. Seismul a fost urmat, duminică, de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,7.

Se fac eforturi supraomenești pentru scoaterea victimelor de sub dărâmături, iar răniții sunt îngrijiți inclusiv în spitale de campanie. Supraviețuitorii stau cu sufletul la gură din cauza replicilor seismice, care au ajuns și la 6,7 grade. Iar din cauza drumurilor distruse și a comunicațiilor întrerupte, despre orașe întregi nu se mai știe nimic.. Cutremurul a provocat moartea altor zeci de oameni și în țările vecine.

Tot mai puțini oameni sunt găsiți în viață sub clădirile sfărâmate cu o violență incredibilă. Mulțimi de sinistrați așteaptă cu înfrigurare lângă casele în care știu că se aflau cei dragi. Acolo unde nu sunt soldați să-i împiedice, își riscă viața căutând ei înșiși printre ruine, cu mâinile goale.

Aflat în inima munților Himalaya, Nepalul este predispus la cutremure catastrofale și e chiar de mirare că au trecut 80 de ani de la ultimul de proporții, spune Gheorghe Marmureanu.

Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a explicat că seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană și cea euroasiatică. Mai mult, spune seismologul, Nepalul este predispus la cutremure catastrofale şi este chiar de mirare că au trecut 80 de ani de la ultimul cutremur de proporţii, potrivit bzi.ro.

Din fericire pentru România, specificul zonei Vrancea este diferit. Pe lângă faptul că seismul din Nepal a fost de suprafaţă, iar cutremurele din Vrancea sunt de adâncime, solul de acolo este format preponderent din granit şi bazalt, iar asta a contribuit la urmările catastrofale. "Noi suntem norocoşi. Noi avem o sedimentare foarte bună, puternică, argilă, care înghite energia, pentru că viteza undei seismice printr-o rocă de granit este de aproape de 2.000 de ori mai mare ca la nisip. Deci este logic că nu se amortizează energia asta", a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.

Cutremurul de sâmbătă a fost urmat de cel puțin 38 de replici cu magnitudinea între 4 și 6,7 grade.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:49
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou