Declar deschis SCANDALUL REDEVENŢELOR

Ziarul Atac, 24 noiembrie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
declar-deschis-scandalul-redeventelor-44513-1.jpg

De un an şi ceva tot trag semnalul de alarmă că renegocierea redevenţelor nici măcar nu e pusă în termenii corecţi. Diverşi şefi de la ANRE, politicieni de top, premieri, preşedinţi toţi vorbesc în termeni de "bieţii investitori" trebuie să avem grijă cum îi taxăm.

Concomitent Petrom înregistrează profituri uriaşe. Resursele exploatate convenţional au fost oricum taxate ridicol faţă de ce ar fi trebuit. În loc să ne revenim, se pare că ne pregătim de scandalul deceniului. Iar în mediul politic, după cum am văzut cu toţii, în ce priveşte scăderea taxelor pentru marele capital, e consens aproape deplin...

Dintr-un miliard de lei anual atras din redevenţe, am putea rămîne cu chiar mai puţin şi principalele companii ar putea benficia de şi mai multe scutiri.

Într-o lună expiră înţelegerea în ce priveşte vechile redevenţe. Iar Hotnews dă pe surse chiar cel mai sumbru scenariu: se scot redevenţele , se încearcă alte forme de taxare (pe profit, profit care poate fi declarat oricînd mai mic, că doar e practica obişnuită de multinaţională).

Mai exact, companiile petroliere vor fi exceptate de la taxa speciala de 0,5% din venituri pentru exploatarea resurselor minerale, taxa care se aplica din februarie 2013. De asemenea, se renunta la taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor. Trebuie precizat ca procesul de liberalizare a ajuns la final doar in cazul consumatorilor noncasnici, insa pentru cei casnici continua pana in 2021.

Companiile petroliere vor mai fi exceptate si de la plata taxei 1% din valoarea constructiilor speciale aplicate in cazul sondelor din Marea Neagra. Anul acesta, taxa pe constructii speciale a fost de 1,5%, insa de la anul se reduce la 1%, existand si niste exceptii. Pe lista exceptiilor au fost trecute constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra.

Ramane de vazut cum isi va fundamenta Guvernul proiectul de OUG care prevede aplicarea unei taxe pe profitul din exploatare, in locul unui nou sistem de redevente. Ramane de vazut daca Guvernul va lua in calcul pericolul declararii de catre companii a unor profituri mai mici decat cele reale. Metode de declarare a unor profituri mai mici exista, mai ales in cadrul unor grupuri mai mari. In plus, ramane de vazut care companii vor fi taxate in acest mod si pentru ce fel de zacaminte de petrol si gaze.

O alta intrebare este daca actualul sistem de redevente poate fi aplicat in continuare in cazul acordurilor petroliere in vigoare sau va exista posibilitatea ca o companie petroliera sa opteze pentru taxarea pe profitul din exploatare si pentru acestea. Altfel spus, noul sistem de taxare va fi aplicat doar pentru acordurile viitoare sau va putea fi valabil si in cazul celor actuale.

Lumea nu va ieşi în stradă pentru aşa ceva. Deci ce ne mai rămîne să sperăm e că avem de-a face cu o ştire catastrofică plasată ca să răsuflăm uşuraţi că măcar a rămas aproape cum era...

Au tot fost scandaluri, dosare privind "siguranţă naţională". Abia netaxarea serioasă a unor resurse atît de importante constituie un atac teribil la adresa bugetului.

Costi Rogozanu

Sursa: voxpublica.realitatea.net

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:30
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou