Domnul Beianu a greşit ghişeul

Sorin Ovidiu Bălan, 21 septembrie 2022, Ora 12:08

  • print
  • |
domnul-beianu-a-gresit-ghiseul-46822-1.jpeg

Domnul Beianu a greşit ghişeul

Imediat ce a apărut primul număr al ziarului „Atac la persoană”, în care preşedintele CJ Giurgiu este una dintre vedete, acesta a considerat că este oportun să dea un drept la replică faţă de problemele pe care le-am pus faţă de dânsul. A făcut-o într-o publicaţie locală pentru că, aşa cum afirmă domnia sa, noi nu i-am dat dreptul la replică. Încă din start, domnul Beianu minte. Listingul meu telefonic, dovedeşte fără putinţă de tăgadă că m-a sunat într-o sânbătă seara – de unde o fi aflat numărul meu de telefon, nu ştiu – pe când documentarea pentru ancheta de la Giurgiu era în toi, ca să-mi sugereze să nu mă mai documentez, pentru că oricum nu voi avea nicio şansă să-l public. Apelul şi durata lui, repet, se găsesc în listingul telefonului meu. Se vede de acolo şi cine pe cine a sunat. De asemenea, un alt domn, m-a sunat câteva zile mai târziu din partea preşedintelui CJ, ca să-mi ceară ferm, în virtutea faptului că ne cunoaştem de mulţi ani, „să nu public nimic despre Beianu”. De asemenea, am fost şi la sediul CJ să-l căutăm, dar ni s-a spus că nu este acolo. Avem dovada filmată.

Să revenim la ziarul local unde domnul preşedinte al CJ ne dă drept la replică. De fapt, dreptul la replică nu este altceva decât o ameninţare la adresa mea. Tilul este grav. Un citat din declaraţiile domniei sale: „Luni, la prima oră, mă voi prezenta la DIICOT cu o plângere împotriva publicaţiei şi a semnatarului acestui articol pe care îl consider drept calomnie şi atac la demnitatea unei persoane publice”.

După ce în articol se face o analiză pertinentă a societăţii si psihosociologiei care modifică unele caractere, analiză care, sincer, ne depăşeşte puterea de înţelegere, materialul apărut în publicaţia giurgiuveană afirmă: „Vom reveni cu mai multe amănunte legate de cine sunt persoanele care au comandat articolul după ce vom finaliza propria investigaţie jurnalistică ce va apărea într-o viitoare ediţie a publicaţiei noastre.” Nu putem decât să le dorim succes! 

Dar, ca profesor de jurnalism cu acte în regulă şi jurnalist cu vechime, le-aş sugera, gratis, celor de la publicaţia locală, că au greşit subiectul. De fapt, semnatarul materialului cade în capcana pe care am întâlnit-o şi eu de-a lungul anilor. De fiecare dată când făceam câte o investigaţie, persoana vizată îmi punea, prin interpuşi, o întrebare devenită clasică: „Cine te-a pus să scrii despre mine”? Şi răspunsul meu era tot clasic: „Nimeni. Am aflat că eşti hoţ şi verific dacă este aşa sau nu”! 

Aşadar, domnilor de la publicaţia giurgiuveana, (am să explic imediat de ce nu vă spun colegi): subiectul nu este cine a comandat articolul, ci dacă afirmaţiile din articol sunt adevărate sau nu. Ca să nu vă mai chinuiţi cu investigaţia, vă răspund eu simplu, ca întotdeauna: Am aflat nişte lucruri nu tocmai ortodoxe despre domnul Beianu şi le-am verificat. Atâta tot. Vedeţi dacă sunt adevărate sau nu afirmaţiile.

Să explic de ce nu îl consider coleg pe semnatarul materialului. Pentru că dumnealui a devenit jurnalist mai târziu. NU a fost prima profesie a dânsului. Sau, aş zice mai degrabă, a fost vopsit jurnalist, de către cei din palma cărora ciuguleşte. Pentru că semnatarul a lucrat mai întâi la salubritate, pe când aceasta nu fusese externată de la Primăria Giurgiu. O profesie fără discuţie respectabilă, la fel ca toate celelelalte profesii. Şi foarte necesară, pentru că fără gunoieri, ne-ar umple şobolanii şi căpuşele, iar străzile ar fi adevărate gropi de gunoi. Aşa că, nepricepându-mă la golitul tomberoanelor, a coşurilor de gunoi şi măturatul frunzelor de pe aleile din parc, nu am să polemizez cu semnatarul articolului, pentru că, repet, nu mă pricep la profesia dumnealui. În ceea ce priveşte polemica pe teme jurnalistice, iar n-am s-o fac, pentru că aici este invers. Dumnealui nu se pricepe. Eu am scris mai multe articole şi am făcut mai multe anchete decât tomberoane a deşertat dumnealui în cariera de gunoier. Aş trage totuşi o învăţătură din asta. Poate şi acesta este un motiv pentru care o parte din presa de la noi, aşa cum a constat majoritatea cititorilor, a devenit un tomberon. O groapă de gunoi.

În final, că m-am luat cu vorba, să-l ajutăm pe domnul Beianu şi să-i spunem că a greşit ghişeul. Conform afirmaţiei din titlu, vrea să reclame la DIICOT.  Să-l ajutăm, să nu facă drumul degeaba. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a fost înfiinţat în anul 2004 şi, aşa cum îi spune şi numele, se ocupă cu crima organizată şi terorismul. La crimă organizată intră combaterea traficului de carne vie. a drogurilor şi a armelor. Tot DIICOT se ocupă şi cu combaterea terorismului. În OUG  78/2016 se arată la Capitolul I art. 1 (1) „Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, ca structură specializată în combaterea infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism, care, potrivit legii, îşi exercită atribuţiile pe întreg teritoriul României”. 

Aşadar, DIICOT nu are nicio treabă cu cercetarea unor afirmaţii făcute într-un material de presă. Că noi pe domnul Beianu nu l-am acuzat nici de crimă organizată, nici de terorism. Aşa că a greşit ghişeul unde a declarat că vrea să ne reclame. Sau poate nu l-a greşit, dar pentru fanii domniei sale, sună mai tare DIICOT, decât Judecătoria Sectorului 1, unde se judecă de fapt astfel de reclamaţii.

În parte, trebuie să recunoaştem că domnul Beianu s-a ţinut de cuvânt. Luni dimineaţa a venit valvârtej în Bucureşti, însoţit de o altă persoană, probabil un avocat. A poposit la Parchetul General şi apoi la DNA. Iar a greşit ghişeul. V-am spus cine se ocupă cu judecarea pricinilor din presă.

Sau poate că nu l-a greşit. Cine ştie. Să fi fost poate ceva în legătură cu Nelu Iordache, fost rege al asfaltului, pe care Republica România, prin Justiţia ei, l-a băgat la puşcărie 11 ani şi 9 luni şi care, sătul de pârnaie, a început să dea pe goarnă? Prima victimă a fost primarul din Otopeni, care a fost reţinut joi, 15 septembrie, de către procurorii DNA. Asta, da, este de competenţa DNA. Vorba gunoierului travestit în jurnalist: „Vom reveni într-un număr viitor, după ce vom face propria noastră anchetă jurnalistică”.

 

Sorin Ovidiu Bălan

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:38
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou