Dosarul retrocedărilor - DNA: Inculpaţi din acest dosar au luat legătura cu Attila Korodi, spre a interveni la şeful Romsilva

Alin Cătălinoiu, 20 octombrie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
dosarul-retrocedarilor-dna-inculpati-din-acest-dosar-au-luat-legatura-cu-attila-korodi-spre-a-interveni-la-seful-romsilva-43972-1.jpg

Trei dintre inculpaţii din dosarul privind retrocedarea ilegală de păduri au luat legătura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe lângă directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, şi au reuşit să poarte o discuţie cu acesta "pe tema dorită", susţin anchetatorii.

Informaţia este menţionată în referatul prin care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut arestarea preventivă a doi judecători şi a altor patru persoane vizate în acest dosar.

Potrivit anchetatorilor, "grupul" vizat în dosar a avut în atenţie şi alte retrocedări, nu doar pe cea privind domeniul Ghica. "Din probe rezultă că acest grup extins are în desfăşurare şi alte speţe privind retrocedări de imobile sau reconstituiri ale dreptului de proprietate în mod ilegal, nu numai domeniul Ghica (în Călăraşi, Sinaia, Buzău, Galaţi, Vâlcea, Suceava)", se arată în referat.

Anchetatorii arată, în continuare, că "referitor la acest din urmă caz, numiţii Kadas Iosif, Iacob Sorin Ioan şi Mătăşel Ioan au luat legătura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe lângă directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, reuşind să poarte o discuţie cu acesta pe tema dorită".

În dosarul retrocedărilor, Sorin Ion Iacob este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, iar Iosif Kadas, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă. Primul este arestat la domiciliu, iar al doilea se află în arest preventiv.

Judecătorii Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, vor fi cercetaţi sub control judiciar în dosarul retrocedărilor, după ce instanţa supremă a respins propunerea de arestare formulată de procurorii anticorupţie.

Pe de altă parte, în cazul deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lor.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal senatorul Ilie Sârbu şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Romsilva susţine că nu a fost prejudiciată

Romsilva consideră că afirmaţia potrivit căreia, în dosarul retrocedărilor, ar fi fost prejudiciată cu circa 300 de milioane de euro este nefundamentată, în condiţiile în care regia este administratorul, nu proprietarul pădurilor statului.

"În mod cu totul nefundamentat şi nelegal, în toate comunicatele de presă şi în ştirile mass-media, se face afirmaţia conform căreia 'Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a fost prejudiciată cu suma de cca. 300 milioane de euro', fără a se cunoaşte faptul că Romsilva nu este proprietarul, ci administratorul pădurilor statului. Reamintim, şi cu acest prilej, că, în conformitate cu prevederile Constituţiei României, statul este reprezentat, inclusiv în instanţă, de către Ministerul Finanţelor Publice", se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

În acelaşi comunicat, Romsilva îşi exprimă "convingerea fermă" că directorul general al Regiei, Adam Crăciunescu, care, "în anii anteriori, a îndeplinit cu succes, fără nici un fel de suspiciuni şi funcţia de secretar de stat pentru Păduri, va putea demonstra autorităţilor competente că şi-a exercitat funcţia actuală cu onestitate şi competenţă managerială".

Tot despre directorul regiei, Colegiul Consilierilor Juridici "Silva Lex" susţine că acesta, din mai 2012, când a fost numit director general al RNP Romsilva, "nu a făcut nicio presiune asupra consilierilor juridici şi nu a sugerat niciun moment că n-ar trebui să mai formulăm întâmpinări pentru apărarea proprietăţii publice a statului român şi să mai asigurăm prezenţa la termenele de judecată".

"Nu se poate spune că dl. Adam Crăciunescu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva ar fi luat măsuri împotriva intereselor RNP-Romsilva şi, implicit, împotriva intereselor statului cu privire la proprietatea publică", mai spun cei din Colegiul Consilierilor Juridici "Silva Lex".

Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor de la DNA Braşov care instrumentează dosarul retrocedărilor, prejudiciul creat Romsilva în această cauză este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:50
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou