Financial Times: Obiectivele Rusiei reprezintă un conflict îngheţat

Constantin Georgescu, 1 septembrie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
financial-times-obiectivele-rusiei-reprezinta-un-conflict-inghetat-42915-1.jpg

Acţiunile Rusiei în Ucraina au rolul de a transforma regiunea Donbas într-un nou "conflict îngheţat" în spaţiul postsovietic, similar cu cel din Transnistria, Moscova urmând să menţină "trupe de pace" şi să tergiverseze negocierile cu Kievul, afirmă oficiali şi analişti citaţi de Financial Times.

"Este vorba de cea mai gravă criză în materie de securitate din ultimele decenii", constată Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei.
Actuala criză riscă să intensifice apelurile, mai ales ale consultanţilor conservatori americani, în sensul furnizării de tehnologie sofisticată armatei ucrainene, mulţi analişti considerând că o astfel de evoluţie ar fi profund destabilizatoare. Deşi unii lideri politici vorbesc de o invazie rusă în Ucraina, mulţi analişti din Rusia şi din Occident evită să utilizeze acest termen, notează Financial Times, subliniind că nu este exclusă o intervenţie militară rusă masivă.

"Deocamdată, este vorba de un conflict la scară redusă", consideră analistul Pavel Felgenhauer. "Armata rusă nu a fost în acţiune, iar numărul militarilor implicaţi este de aproximativ 2.000", adaugă expertul.

"Obiectivul Rusiei este să diminueze presiunile asupra combatanţilor separatişti, pentru a ajunge la un conflict îngheţat", explică generalul olandez Nico Tak, comandantul Centrului de criză al NATO.

"Un conflict îngheţat ar însemna lăsarea unor teritorii vaste din estul Ucrainei sub controlul insurgenţilor susţinuţi de Rusia, forţând, în acelaşi timp, Kievul să accepte un armistiţiu şi să negocieze cu Moscova, poate chiar ani întregi. În acest mod, centrul industrial ucrainean - Donbas - ar fi transformat într-o zonă precum Transnistria, Abhazia sau Osetia de Sud, regiuni aflate sub ocupaţie rusă", explică Financial Times.
"O asemenea situaţie ar contribui la atingerea obiectivului central urmărit de Rusia - blocarea oricărei şanse ca Ucraina, sub conducerea noii Administraţii prooccidentale, să adere la NATO", concluzionează Financial Times.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat joi că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk. Kievul a denunţat, de la începutul crizei, prezenţa unor mercenari şi militari ruşi pe teritoriul ucrainean.

Rusia a negat permanent informaţiile că ar fi trimis militari să lupte în Ucraina. Un oficial NATO a declarat că aproximativ 1.000 de militari ruşi participă la lupte, în prezent, pe teritoriul ucrainean, în special în zona oraşului Novoazovsk. Aleksandr Zaharcenko, "premierul" autoproclamatei "Republici populare Doneţk", a confirmat că aproximativ 4.000 de mercenari ruşi, inclusiv mulţi militari activi aflaţi în concediu, au participat în ultimele luni la luptele din sud-estul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că în estul Ucrainei nu sunt militari ruşi. "Acuzaţiile privind prezenţa militarilor ruşi nu au nicio legătură cu realitatea", a declarat generalul Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Potrivit estimărilor Naţiunilor Unite, peste 2.200 de oameni au murit în confruntările armate produse în ultimele luni în sud-estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene şi separatişti proruşi. Bilanţul nu include prăbuşirea cursei Malaysia Airlines, în iulie, un incident soldat cu 298 de morţi.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:14
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou