INEDIT. Paştele în jurul lumii

Florentina Șerbănescu, 20 aprilie 2014, Ora 10:06

  • print
  • |
inedit-pastele-in-jurul-lumii-39551-1.jpg

Paştele e o sărbătoare majoră în toată lumea creştină. Dar dincolo de semnificaţiile ei unice pentru toţi credincioşii, fiecare popor a dezvoltat în jurul perioadei pascale propriile obiceiuri. Mai jos sunt câteva din aceste tradiţii mai puţin ştiute.

În Polonia de Paşte se întâmplă o adevărata "bătaie cu apă". Aici bărbaţii stropesc femeile cu o găleata de apă rece. Femeile se răzbună după-masă, în aceeaşi zi, când îşi arată la rândul lor afecţiunea faţă de bărbatul ales cu o altă găleata de apă.

În Ungaria, în Lunea Paştelui, bărbaţii stropesc femeile şi, în special, pe aleasa inimii lor, cu parfum de trandafiri. De cele mai multe ori, primesc în schimb de la acestea un ou de Paşte. Obiceiul se păstrează şi în zonele locuite de etnici maghiari din Ardeal.

În Norvegia tradiţia impune să rezolvi şi să desluşeşti mistere şi crime în perioada Paştelui. Televiziunile şi revistele caută să învăluie totul într-o aură de mistere şi crime misterioase. Norvegienii citesc în această perioadă romane thriller.

În a doua zi de Paşte, în Haux, Franţa, oamenii fac o omleta gigant. Pentru acest preparat ei folosesc, în medie, peste 4.500 de ouă din care sunt hrăniţi până la 1.000 de oameni.haux

În Cehia şi în Scandinavia se sărbătoreşte Lunea Paştelui "biciuind" sau fiind "biciuit". Tradiţia spune că femeile ar trebui să fie lovite cu un "bici" special făcut ramuri de salcie, pentru a fi sănătoase şi fertile tot timpul anului. "Biciuirile" nu sunt făcute pentru a crea suferinţa, ci pentru a-i ajuta pe bărbaţi să îşi arate afecţiunea şi atracţia faţă de aleasa inimii lor. Pentru a le arăta că nu s-au supărat şi că le mulţumesc, femeile dăruiesc bărbăţilor un ou încondeiat.

În Finlanda copiii se costumează și merg la colindat pe stradă cu fața acoperită de funingine și ținând în mână câte o mătură.

În nordul și estul Olandei, în Duminica Paștelui, există obiceiul "Focului de Paşte" cu ocazia căruia se aprind focuri mari pe dealuri. Se spune că aceste incendii alungă întunericul iernii și atrag căldură primăverii.

În Italia, Florenţa, Paştele este un eveniment zgomotos. O căruţă trasă de un bivol conduce procesiunea pascală până în centrul oraşului unde se adună oamenii în faţa catedralei. Artificiile care sunt ascunse în căruţă sunt acum folosite pentru o explozie unică şi plină de zgomot şi de spectacol.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:30
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou