Iohannis a promulgat pensiile speciale pentru diplomați și funcționari parlamentari

Mălina Andrei, 21 iulie 2015, Ora 14:03

  • print
  • |
iohannis-a-promulgat-pensiile-speciale-pentru-diplomati-si-functionari-parlamentari-46637-1.jpg

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi, 21 iunie, mai multe decrete, printre care şi cele de promulgare a legilor care prevăd pensii speciale pentru funcţionarii parlamentari şi pensii de serviciu pentru diplomaţi.

Preşedintele a mai promulgat şi legea privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care plafonează valoarea unei despăbubiri la 100.000 de euro, deşi Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a trimis un memoriu Administraţiei Prezidenţiale în care îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea.

În privinţa pensiilor, Iohannis mai trebuie să ia o decizie cu privire la pensiile speciale pentru militari.Iată comunicatul de presă în care se anunţă promulgarea celor două legi:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat următoarele decrete:

• Decret pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar;
• Decret pentru promulgarea Legii privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României;

Aleșii au vrut pensii de lux și pentru funcționarii parlamentari. Comisia de Muncă a dat aviz favorabil pentru această inițiativă legislativă, pe 16 iunie. Senatorii din Comisia juridică au aprobat anterior creșterea pensiilor pentru propriii angajați.

Proiectul prevede că funcționarii publici, parlamentari, cu un stagiu de cotizare de 30 de ani și care au o vechime de cel puțin 14 ani în Parlament, să beneficieze de pensii de setriciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an înainte de data pensionării.

În plus, pentru fiecare an care va depăși această vechime de 14 ani în Parlament se adaugă în cuantumul pensiei câte 1% din venit, însă fără a se putea depăși venitul brut avut la data pensionării. Până în 2010, și aceștia beneficiau de pensii speciale, dar guvernul Boc le-a desființat. În consecință, funcționarii parlamentari au dat statul în judecată. O parte din instanțe le-a dat dreptate, iar hotărârile judecătorești au fost puse în executare, în timp ce alte instanțe au respins contestațiile.

Potrivit propunerii legislative privind pensiile speciale pentru diplomați - semnate printre alții de Marian Neacșu (PSD), Florin Iordache (PSD), Carmen Moldovan (PSD) și Kerekes Karoly (UDMR) - aceștia ar putea primi o pensie de serviciu de 80% din media veniturilor salariale nete din ultimele 12 luni de activitate.

Vor beneficia de această pensie toți cei care au activat minimum 18 ani în diplomație sau în comerțul exterior. În plus, de acest drept vor avea parte și urmașii titularului, „în condițiile privind legislația privind sistemul public de pensii".

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:10
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou