Klaus Iohannis, criticat de jurnaliștii de la Deutsche Welle: „Președintele a fost prins pe un picior greșit”

Ziarul Atac, 5 mai 2015, Ora 11:15

  • print
  • |
klaus-iohannis-criticat-de-jurnali-tii-de-la-deutsche-welle-presedintele-a-fost-prins-pe-un-picior-gresit-46465-1.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis este criticat de jurnaliştii de la Deutsche Welle, pentru că ar fi protejat operațiunile unei companiei austriece implicate în scadalul defrişărilor abuzive.

Iohannis a folosit aceleași argumente prezentate de o firmă din Austria când a cerut Parlamentului reexaminarea Codului Silvic, iar Deutsche Welle notează că președintele a fost prins pe picior greșit când a părut să protejeze operațiunile îndoielnice ale companiei austriece Schweighofer Holzindustrie în domeniul exportului de lemn tăiat în România.

"Președintele Klaus Iohannis a fost prins pe picior greșit. Nu putem spune că ar fi existat o relație între firma austriacă și președintele României, dar este cert că acesta a avut exact același punct de vedere cu reprezentanții concernului", scrie jurnalistul Horatiu Pepine pentru Deutsche Welle, într-un articol în care comentariile vin după ce președintele Klaus Iohannis a avut aceleași argumente cand a cerut parlamentului reexaminarea Codului Silvic cu cele ale unei firmei austriece.

Potrivit unui filmuleț dat publicității de un ONG, se pare s-a aratat dispusă să achiziționeze lemn tăiat ilegal în Romania și chiar a oferit bonusuri pentru ca să se încalce legea.

"În opinia Președintelui, legea ar fi de natură să limiteze concurența și să creeze pe piață avantaje arbitrare. Într-o dezbatere academică despre piața liberă, argumentul ar părea fără reproș. Dar în contextul în care o singură mare firmă de export a monopolizat deja piața lemnului, stimulând defrișările fără măsură, argumentația e cel puțin naivă. Unii spun că e complice, dar nu au probe suficiente.

În cadrul conferinței de presă din 31 martie 2015, președintele României a negat categoric orice legătura cu firma austriacă: "Nu am absolut nicio legătură şi nu pot să vă dau niciun detaliu. (...) Nici măcar nu au încercat să ajungă la mine, că puteau să încerce şi să-i refuz.".

Totuși identitatea de perspectivă este evidentă. (...) În aceste împrejurări, președintele României este obligat să explice mai bine ce a vrut sau să-și revizuiască poziția", se mai arată în articol.

Compania austriacă a trimis o scrisoare guvernului Ponta prin care se cerea să se scoată din Codul Silvic interdicția pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din masa lemnoasă. Iar argumentele firmei austriece au fost preluate de preşedintele Klaus Iohannis, cel care a semnat cererea prin care a trimis în 23 martie Codul Silvic spre reexaminare în parlament.

Articolul de pe Deutsche Welle prezinta întreaga poveste iar în final autorul notează că în aceste împrejurări, președintele României este obligat să explice mai bine ce a vrut sau să-și revizuiască poziția.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:52
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou