Klaus Iohannis nu mai vrea boicotarea Austriei! "Nu așa se tratează astfel de probleme"

Anca Bratu, 14 decembrie 2022, Ora 15:01

  • print
  • |
klaus-iohannis-nu-mai-vrea-boicotarea-austriei-nu-a-a-se-trateaza-astfel-de-probleme-47142-1.jpg

Președintele Klaus Iohannis a temperat speranțele românilor în legătură cu rezolvarea imediată a problemei Schengen. Aflat astăzi la Bruxelles pentru Summit-ul UE-ASEAN, a anunţat că nu va exista un boicot din partea României la adresa Austriei, scrie Q magazine.

Înaintea summitului ASEAN, Klaus Iohannis a spus că singura cale de a rezolva problema aderării României la Spațiul Schengen este diplomaţia, nu boicotul.

„Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie: cu diplomaţie. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit, în ultimele zile, nenumărate opinii, sfaturi, şi aşa mai departe. Şi vreau să vă spun foarte clar: atenţie, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau a autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme", a declarat Iohannis.

Deși unul dintre cei mai vizibili europarlamentari liberali, Rareș Bogdan, anunța aseară că guvernul României va ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) votul Austriei împotriva aderării României la Schengen, realitatea exprimată de președintele Iohannis este cu totul alta.

„La cald şi la emoţie tot felul de analişti vin cu tot felul de soluţii, dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiţie", a spus ferm Iohannis.

Președintele a ținut să treacă în revistă pașii făcuți de România în direcția aderării la spațiul Schengen și a arătat că nu a fost timp pentru a îi convinge pe politicienii austrieci să revină asupra deciziei de ultim moment în privința României. În declarația sa, Iohannis a subliniat că de fapt NU-ul Austriei reprezintă o amânare nu este un NU definitiv.

„Avem două probleme. Atitudinea Austriei, care este rezervată. Acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă de fapt o amânare, nu un nu definitiv. Este o nuanţare a poziţiei. Acest vot a fost valabil şi pentru România şi Bulgaria. Votul Olandei a fost mixt, pentru România a fost un da, pentru Bulgaria a fost un jumătate nu. Ştiu chiar de la premierul Olandei că nu a fost un nu definitiv pentru Bulgaria. E dorinţa unei amânări", a explicat președintele Klaus Iohannis.

El a mai arătat că de când avem un guvern stabil, a fost înlăturată cea mai importantă piedică în calea aderării la Schengen: MCV-ul. Mai mult, președintele a subliniat că România a reușit să convingă Suedia că merităm să intrăm „pe merit, nu pe milă".

„De când avem un Guvern stabil, am reuşit să convingem Olanda că România merită să intre în Schengen. Am convins Suedia, care a fost foarte reticentă după schimbarea de Guvern. Am reuşit să o convingem că merităm să intrăm, repet pe merit, nu pe milă. A fost ridicat MCV şi astfel a fost eliminată probabil cea mai importantă piedică politică în calea integrării în Schengen. Pe tot parcursul acestor demersuri, am avut foarte mult sprijin. Comisia ne-a sprijinit cu bună-credinţă, cu expertiză, tot timpul, preşedinţia cehă, în ultimul jumătate de an, ne-a sprijinit, au fost chiar foarte mobilizaţi în a organiza lucrurile în aşa fel încât să iasă bine. În final, încă nu am ajuns acolo, dar s-au făcut paşi importanţi. Nu trebuie să uităm acest lucru", a mai declarat preşedintele Iohannis.", a explicat președintele Klaus Iohannis.

Summitul Uniunea Europeană - Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) marchează 45 de ani de dialog între Uniunea Europeană și ASEAN și este primul Summit UE - ASEAN la care participă Klaus Iohannis, alături de reprezentanții instituțiilor europene, și cei 27 de lideri ai Uniunii Europene.

Reuniunea va oferi liderilor UE și ASEAN oportunitatea de a aborda problemele regionale și globale de actualitate, inclusiv provocările legate de securitate, precum și de a identifica, la nivel concret, proiecte de interes comun în domenii precum comerț, schimbări climatice, biodiversitate, conectivitate, agendă digitală și securitate alimentară.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:10
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou