LUMINA SFÂNTĂ de la Ierusalim a ajuns în România

Dan Alexandru, 19 aprilie 2014, Ora 20:52

  • print
  • |
lumina-sfanta-de-la-ierusalim-a-ajuns-in-romania-39544-1.jpg

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România, sâmbătă, în jurul orei 20.30, cu o întârziere de o oră şi jumătate. Lumina de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române, cu un avion special.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă, cu un avion special, pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", de Delegaţia Patriarhiei Române coordonată de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Varsanufie Prahoveanul. Din delegaţie au mai făcut parte episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul şi părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, consilier patriarhal.

Lumina Sfântă va fi preluată de delegaţiile arhieposcopiilor din ţară, care o vor da mai departe, la rândul lor, protoieriilor subordonate, astfel încât să ajungă la toţi credincioşii din toate colţurile României. Cele trei aeronave coordonate de BOR vor ateriza la Suceava, Timişoara şi Satu Mare, cu escală în Cluj-Napoca.

Sfânta Lumină s-a aprins sâmbătă la Ierusalim şi a fost împărţită clericilor şi credincioşilor aflaţi în Biserica Învierii care adăposteşte Sfântul Mormânt.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 - 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige, potrivit Agerpres.

Lucrurile se petrec după un ritual minuţios respectat. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, Patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit - conform tradiţiei - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

După rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul Patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:57
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou