Ministrul Finanțelor, despre proiectul de Cod Fiscal: N-am cerut acordul FMI

Teo Popa, 19 februarie 2015, Ora 09:31

  • print
  • |
ministrul-finantelor-despre-proiectul-de-cod-fiscal-n-am-cerut-acordul-fmi-45647-1.jpg

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a vorbit, miercuri seară, despre proiectele de modificare pentru Codul Fiscal și Codul de procedură Fiscală. 

Acesta a explicat că Executivul nu a cerut acordul Fondului Monetar Internațional, în contextul în care "acordul expiră în septembrie 2015", iar toate aceste măsuri vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Totodată, Vâlcov a afirmat că este "foarte probabil" ca acordul cu FMI să nu mai fie prelungit. Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a declarat că se așteaptă la "o scădere substanțială a prețurilor", în urma reducerii TVA la produsele de bază, în jur de "5-10 la sută".
Întrebat dacă proiectele de modificare pentru Codul Fiscal și Codul de procedură Fiscală au ca prioritate atragerea de investitori, Vâlcov a răspuns:

"Au trei priorități: cresterea economică, crearea de locuri de muncă și atragerea investițiilor. Nu neapărat, în continuare, locuri de muncă slab plătite. Astăzi, nivelul de salarizare în România este mult sub nivelul Uniunii Europene. Acest dezavantaj trebuie să îl transformăm într-un avantaj și atunci, având posibilitatea imediat de a crește salariile, putem să scadem taxele, să creștem puterea de cumpărare (...) în special pentru clasa de mijloc și cei mai de jos. Țintim pătura de mijloc a populației", a afirmat Darius Vâlcov.

Ministrul Finanțelor a precizat că noile coduri nu vor fi pasate "guvernărilor viitoare", "astfel încât oricine va veni la guvernare, să aplice programele".

"Planul se întinde pe patru ani de zile, până la începutul lui 2019 (...) pentru ca agenții economici să poată să își facă un business plan, urmărind aceste coduri și să poată să aibă încredere mai mare (...) Nu vom pasa guvernărilor viitoare, vrem să colaborăm cu ei, astfel încât oricine va veni la guvernare, să aplice programele. Cred că atâta timp cât vom prelua punctele de vedere rezonabile, corecte, ale tuturor partidelor politice, atunci avem o șansă să dăm mediului de afaceri predictibilitate și stabilitate (...) România are două avantaje strategice, astăzi: avem o piață a forței de muncă, destul de slab plătită, care este din ce în ce mai bine pregatită, avem la capitolul energie, resurse și producție peste ce putem consuma. Al treilea pilon este cel al politicii fiscale (...) care va deveni o atracție pentru investitorii din zona euro", a adăugat Darius Vâlcov.

În acest sens, ministrul Finanțelor a precizat că planul de reducere a TVA este o măsură care va conduce, alături de celelalte modificări, la sporirea încrederii investitorilor de a veni în România.

"Scăderea TVA îi descurajează pe cei care, astăzi, fac evaziune și aceste măsuri trebuie să fie dublate de o acțiune a ANAF-ului, în lupta pentru combaterea evaziunii fiscale. Orice investitor autohton sau străin este interesat de o țară unde există stabilitate, unde există o umbrela a NATO, dar și de o țară care este în zona euro și unde taxele și impozitele sunt mici, pentru că noi, astăzi, trebuie să ne reorientăm pentru a atrage aceste investiții. Dacă vom avea cât mai multe contracte de muncă, restul taxelor și impozitelor vor putea merge în această direcție a relaxării fiscale", a adăugat Darius Vâlcov.

"Ne așteptăm la o scădere substanțială a prețurilor"

Potrivit ministrului Finanțelor, o scădere a prețurilor la produsele de bază, în urma noilor măsuri cuprinse în proiectele de modificare pentru Codul Fiscal și Codul de procedură Fiscală, se va vedea de la 1 ianurie 2016.

"Producătorii fiind într-o piață concurențială, vor trebui să scadă prețurile, iar, pe de altă parte, pentru că nu va mai fi atractiv să faci evaziune fiscală, ANAF va interveni pe aceste sectoare, unde introducem aceste măsuri fiscale, mult mai atent, astfel încât să punem presiunea pe cei care fac din activitatea lor evaziune zi d zi. Ne așteptăm la o scădere substanțială a prețurilor. Ne referim la 5-10 la sută", a adăugat Vâlcov.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:41
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou