Ministrul Mediului: Fumul radioactiv de la Cernobîl, nu va ajunge în România

Ziarul Atac, 30 aprilie 2015, Ora 08:07

  • print
  • |
ministrul-mediului-fumul-radioactiv-de-la-cernobil-nu-va-ajunge-in-romania-46424-1.jpg

Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a anunţat miercuri, după întrunirea Comitetului ministerial de urgenţă, că fumul degajat de incendiul de la Cernobîl nu va ajunge în România în următoarele 72 de ore.

"Din analiza datelor furnizate de specialiști rezultă că fumul degajat de incendiu nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor monitorizează prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului nivelul de radioactivitate a factorilor de mediu. Până acum, aceste valori sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise. Am dispus în cadrul Comitetului Ministerul pentru Situații de Urgență supravegherea atentă a monitorizării continue a nivelului de radioactivitate și în următoarele zile. Vă informez că, potrivit informațiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, în zona centralei de la Cernobîl, precum și în zona Kievului nu au fost depășite valorile maxime admisibile pentru emisiile radioactive și, potrivit informării Ministerelor Afacerilor Externe, incendiul răspândit, pe o suprafață de 320 de ha, a fost localizat și stopat de autoritățile ucrainene", a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Potrivit departamentului pentru situaţii de urgenţă, 300 de pompieri, 34 de autospeciale, un elicopter şi trei avioane-cisternă sunt utilizate în lupta cu flăcările. Marea temere a autorităţilor ucrainene este că vegetaţia din zona de excludere de la Cernobîl ar putea emana, odată pârjolită, particule radioactive.

Premierul ucrainean, Arsenii Iaţeniuk, a ţinut să liniştească populaţia şi a transmis că focarul este sub control şi că nivelul de radiaţii este normal.

Totuşi incendiul este cel mai mare din ultimul sfert de secol. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost abandonată după accidentul din 1986, iar reactorul avariat a fost acoperit cu un sarcofag din beton.

Ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a susținut că există suspiciuni că incendiul, care s-a produs la numai două zile după împlinirea a 29 de ani de la avaria de la Cernobîl, ar fi fost provocat premeditat.

Potrivit lui Avakov, incendiul care a izbucnit marţi în zona interzisă din jurul centralei nucleare Cernobîl a fost cel mai mare din 1992. Acesta se afla la 20 de kilometri distanţă de centrală, dar depozitul cu combustibil folosit era situat la doar cinci kilometri.

Presa ucraineana, care tratează foarte puţin subiectul, susţine că situaţia este sub control, la fel şi media internaţionale.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
21:25
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou