Ministrul Sănătății Alexandru Rafila: "Medicamentele se vor scumpi"

Anca Bratu, 10 ianuarie 2023, Ora 05:39

  • print
  • |
ministrul-sanatatii-alexandru-rafila-medicamentele-se-vor-scumpi-47261-1.jpeg

Este o realitate, va exista o majorare a prețului unor medicamente, declară ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Majorarea prețurilor nu a fost, deocamdată, estimată în procente, dar va avea loc etapizat, scrie jurnalul.ro.

Întrebat, luni seara, dacă are în plan o majorare a prețurilor la medicamente, Rafila a declarat că, în urma discuțiilor cu producătorii, a constatat câteva lucruri.

„În primul rând, există un preț de referință pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preț de referință nu e realist pentru că referința e dată de o moleculă care nu există pe piață, adică o moleculă care nu există de 7 ani dă prețul unei întregi categorii de medicamente care e nerealist de mic", a spus, la Europa FM, Rafila.

Potrivit ministrului, problemele nu sunt la medicamentele scumpe, ci la cele care costă până la 50 de lei.

„Noi trebuie să înțelegem că prețul just al unui medicament este un preț care acoperă cheltuielile de producție, care face suportabil clawback-ul - o taxă pe care producătorii o plătesc în funcție de consumul general de medicamente compensate și gratuite - și trebuie să mai ținem cont și situația economică și energetică, pentru că acest lucru a afectat foarte mult capacitățile de producție din România, în sensul că sunt medicamente care se vând în pierdere, adică pe producători îi costă mai mult medicamentul decât banii pe care îi primesc", a afirmat ministrul.

Printre măsuri Rafila a menționat eliminarea prețului de referință la moleculele care nu există pe piață, deci nu mai există prețul referință.

„De asemenea, o să vedem cum facem - am discutat și cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate - încât această creștere a prețurilor generate de inflație să fie acoperită măcar pentru partea de inflație și continuăm discuțiile privind o nouă politică de preț care să nu mai ducă la dispariția medicamentelor de pe piață", ceea ce va aduce la o majorare a prețului acestor medicamente: „este o realitate".

Majorarea nu a fost, deocamdată, estimată în procente, dar va avea loc etapizat: „din punctul meu de vedere, una va ține cont de condițiile generale de inflație. Aveam politica prețului cel mai mic. Sunt de acord, atât timp cât produsul există pe piață, pentru că dacă prețul cel mai mic duce la dispariția medicamentului, avem o problemă. Noi trebuie să avem prețul cel mai mic care permite menținerea unui medicament pe piață".

 

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:51
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou