Modificare în legea pensiilor: vechimea în muncă nu mai poate fi cumpărată! Până la ce dată mai poți face asta

Anca Bratu, 16 ianuarie 2023, Ora 09:47

  • print
  • |
modificare-in-legea-pensiilor-vechimea-in-munca-nu-mai-poate-fi-cumparata-pana-la-ce-data-mai-poti-face-asta-47288-1.jpeg

Cine vrea să își cumpere vechime în câmpul muncii, pentru a beneficia de o pensie mai mare, trebuie să se grăbească. Data scadentă până la care mai pot face asta se apropie cu pași repezi, scrie gandul.ro.

Legea pensiilor este într-o continuă schimbare, iar modificarea care îi lovește pe români vizează interzicerea dreptului de a mai cumpăra ani de muncă. 

Cine vrea să își cumpere vechime în muncă mai poate face asta doar până la 1 septembrie 2023, arată OUG 163/2020. Legea permite plata unor contribuții la pensie pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase ani.

Cei care nu au calitatea de pensionari pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

La momentul actual, Legea pensiilor prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă pentru persoanele care vor să iasă la pensie.

În viitor, pensia minimă ar reprezenta aproximativ 40% din salariul minim brut şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare, până la 15 ani. Astfel, pentru 11 ani, va ajunge la 41% din salariul minim brut, iar pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut, scrie antena3.ro.

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sistem" - Marius Budăi, ministrul Muncii.

Casa de Pensii a Municipiului București informează că, pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială, care presupune cumpărarea de vechime în muncă, trebuie să vă prezentați personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul instituției.

Obligatoriu este să aveți la voi cartea de identitate (în original și copie), dar şi o serie de alte documente, după cum urmează:

  • Dosar carton cu șină;
  • Formular deschidere contract în două exemplare;
  • Declarație protecție date;
  • Declarație pe propria răspundere.

Mai mulți parlamentari au cerut prelungirea perioadei până la care românii îşi pot cumpăra vechime în muncă, un prim termen avansat fiind 1 septembrie 2026.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
06:36
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou