Best Dental

Noua regulă de indexare a pensiilor

Dan Alexandru, 23 mai 2023, Ora 11:55

  • print
  • |
noua-regula-de-indexare-a-pensiilor-47892-1.jpeg

O nouă regulă de indexare a pensiilor, negociată de România cu Comisia Europeană

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis luni, într-un comunicat de presă, că oficialii Comisiei Europene și-au „manifestat deschiderea” privind posibilitatea schimbării procentului de 9,4% din PIB alocat pensiilor, cu condiția includerii „unei reguli de indexare”.

O delegație a ministerului, condusă de ministrul Marcel Boloș, a efectuat în perioada 15-16 mai o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia au avut loc întrevederi cu reprezentanți ai Comisiei Europene. Pe durata vizitei, Boloș a discutat pe tema modificării PNRR cu Celine Gauer, DG Task force Recovery.

„Cele două părți au discutat despre condițiile necesare pentru implementarea cu succes a reformei pensiilor speciale și a reformei sistemului public de pensii.

În acest sens, CE a manifestat deschidere privind posibilitatea eliminării/înlocuirii procentului de 9,4% din PIB cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB, condiționând viitoarele discuții de implementarea celor două reforme.

Reamintim că PNRR prevede modificarea formulei de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată, pentru eliminarea inechităților. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în așa fel încât nivelul cheltuielilor cu pensiile să nu depășească 9,4 % din PIB.

În ceea ce privește reforma pensiilor speciale, noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a precizat în cadrul discuțiilor cu CE că în perioada următoare va pune la dispoziția CE propunerile care să răspundă aspectelor discutate privind implementarea reformei”, potrivit comunicatului de presă.

 

 

EDITORIAL

Autoritățile iar au tras pe nas lupta anti-drog

Autoritățile iar au tras pe nas lupta anti-drog

  Săptămâna asta am stat din nou și am numărat nenorocirile. Ne-am uimit, ne-am întristat, am empatizat, ne-am îndurerat, am compătimit, ne-am indignat, ne-am revoltat (asta mai mult în sinea noastră) şi... cam atât. Autoritățile iar au tras pe nas lupta anti-drog. Din păcate, sunt absolut convins că şi ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:53
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou