Parlamentarii și-au dat mai mulți bani! Un ales în Parlamentul României ne costă peste 11.000 de euro

Mirela Ene, 16 februarie 2023, Ora 09:56

  • print
  • |
parlamentarii-i-au-dat-mai-multi-bani-un-ales-in-parlamentul-romaniei-ne-costa-peste-11-000-de-euro-47486-1.jpg

Parlamentarii au găsit o nouă metodă prin care să-și majoreze veniturile. Într-o şedinţă online, organizată aproape ad-hoc, aleșii statului au votat în unanimitate majorarea sumei forfetare aferente fiecăruia cu 7.000 de lei.  

Veniturile parlamentarilor români oricum se aflau la nivelul celor mai bogate state din Europa, iar majoritatea vine în acest context, dar și din perspectiva sărăciei, țara noastră fiind a doua cea mai săracă din UE. 

Lunar - sub formă de indemnizație și sume forfetare - un parlamentar din România dispune de circa 11.500 de euro. Un parlamentar britanic, prin comparație, ia 8000 de euro, un deputat sau un senator francez încasează 9780, dacă are mai multe mandate și funcții. În Suedia, un parlamentar ia doar 6.300 de euro. Pe de altă parte, senatorii italieni se bucură de 14.600 de euro, iar deputații de 14.000 de euro. 

Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au decis vineri, 10 februarie, să crească suma lunară pe care o primesc senatorii și deputații pentru a-și desfășura activitatea, de la 28.080 lei, la peste 35.000 de lei. Decizia a fost votată în unanimitate de reprezentanții tuturor partidelor, iar banii în plus vor fi primiți de aleși de la 1 martie 2023. 

Printre motivele invocate a fost acela că salariile angajaților de la cabinetele parlamentare au fost majorate după ce salariul minim brut a ajuns la 3.000 de lei.

„Dacă s-a modificat grila de salarizare, trebuia formată și resursa pentru ea. A fost o chestie automată, a decurs din ea. Nu este normal când majorezi salariile de la cabinetele parlamentare, să dai și resursa pentru acea majorare?", a spus Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale

Pe lângă această alocare, senatorii și deputații vor primi mai mulți bani  în baza declarației pe proprie răspundere. În prezent, valoarea este de 14.040 de lei și va urca la peste 17.500 de lei pe lună, susțin surse parlamentare pentru Libertatea.

Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale, a precizat pentru publicația citată că inflația a adus costuri mai mari pentru cabinetele parlamentare, iar majorarea sumei forfetare este „o chestiune logică".

„Creșterea tot nu ajunge inflația. Pleacă angajații de la cabinetele parlamentare, nu stă sigur din spirit de sacrificiu", a adăugat Pambuccian. 

Noul document aprobat în Birourile Permanente Reunite extinde categoriile pentru care parlamentarii pot primi bani în baza declarației pe proprie răspundere. Până la această modificare existau doar patru categorii pentru care se puteau încasa banii în baza declarației pe semnătură: protocol, carburant, birotică și curățenie. 

Noile categorii introduse sunt:

  • Cheltuieli pentru servicii de publicitate, proiectare, editare materiale în vederea difuzării, anunțuri prin mass-media, Abonamente pentru presă producție și difuzare de materiale promovare video și audio pentru televiziune și sistemul local de internet și radio, cât și prin anunțuri plătite online (inclusiv platforme de socializare online) în vederea promovării și prezentării activităților parlamentarului 
  • Cheltuieli pentru proiectarea și mentenanța paginii web a biroului parlamentar și a altor conturi de socializare online 
  • Cheltuieli privind organizarea de evenimente pentru promovarea activității parlamentare în circumscripție (închiriere sală și servicii tehnice) 
  • Cheltuieli privind servicii de consultanță și asistență juridică de specialitate, servicii de consultanță și asistență economică, servicii de reprezentare și asistență mediatică, servicii de transmitere de informații în rețelele de socializare din mediul digital, servicii de traducere decontate în baza contractelor încheiate cu societăți specializate sau cu persoane fizice autorizate 
  • Cheltuieli privind decontarea serviciilor pe platformele online de conferințe/comunicare (videoconferințe/teleconferințe) destinate activității parlamentare 
  • Cheltuieli pentru pachete și soluții software pentru activitatea biroului parlamentar

Jurnaliștii prezenți în parlament au încercat să obțină reacții de la senatori și deputați. Potrivit Euractiv România, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean s-a arătat iritat de întrebări și a spus că nu știe despre ce este vorba.

Iar deputatul PSD Radu Cristescu le-a spus jurnaliștilor de la Parlament că a aflat de la ei de majorări.

"Eu acum aflu. Nu știu dacă este adevărat ce spuneți dvs.", a spus deputatul.

El a zis că are trei angajați la cabinetul său parlamentar și până acum banii din suma forfetară i-au ajuns să le achite acestora salariile.

Potrivit legii, 50% din suma forfetară nu trebuie justificată de aleși.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:42
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou