Procurorul Luana Maxim şi baronul liberal Relu Fenechiu au “căzut” pe interceptări

Ziarul Atac, 23 aprilie 2012, Ora 00:49

  • print
  • |
procurorul-luana-maxim-si-baronul-liberal-relu-fenechiu-au-cazut-pe-interceptari-1.jpg

Stenogramele discutii lor telefonice, aflate in dosarul "Rutiera"
Dosarul penal "Rutiera" în care sunt judecaţi 14 agenţi de poliţie din cadrul Serviciului de Circulaţie Iaşi, oferă, odată cu trecerea timpului, amănunte extrem de interesante pentru opinia publică, despre modul până unde poate ajunge putregaiul corupţiei, într-un sistem bolnav, fără valori morale şi bazat doar pe pile, cunoştinţe ori relaţii. Într-un rechizitoriu care numără aproape 400 de pagini, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi redau o serie de picanterii şi dialoguri spumoase între poliţiştii rutierişti şi cei care încălcau de fapt regulile de circulaţie. Negocierile dintre părţi vizau exclusiv "iertarea de păcate", adică de amenzi ori puncte de penalizare. În acest joc de-a baba oarba intervin deseori şi personaje foarte cunoscute, din zona politicului, economicului, afacerilor sau chiar a justiţiei. În cele ce urmează, vă vom prezenta ad-literam dialogul telefonic inedit dintre procurorul Luana Maxim de la Parchetul ieşean, şi unul dintre inculpaţi, e vorba de poliţistul Cătălin Harnagea, pe care anchetatorul l-ar fi rugat ca să intervină pentru un amic mai vechi, ce urma să fie sancţionat contravenţional cu suspensarea permisului de conducere pentru încălcarea unor reguli de circulaţie. Insul cu pricina, pentru care procurorul Maxim a intervenit telefonic cu scopul de a fi iertat, se numeşte Florin Slabu, un personaj charismatic şi destul de cunoscut în lumea interlopă a Iaşului.
Convorbirea din data de 7 noiembrie 2008, ora 15.28, dintre inculpatul din Dosarul Rutiera, Cătălin Gheorghiţă Harnagea, care a fost contactat telefonic de către Luana Maxim, aceasta din urmă fiind procuror în funcţie la Parchetul local.
Cătalin: - Da.
Luana: - Alo?
C: - Da.
L: - Bună ziua, Cătălin.
C: - Da.
L: - Luana la telefon. Îmi cer scuze că te deranjez.
C: - Cine?
L: - Luana. Luana Maxim. Cătălin, ai un coleg Grecu?
C: - Săru-mâna! Da.
L: - Şi cum te înţelegi cu el?
C: -Bine
L: - Măi, vezi că e un prieten de-al meu. Acuma vrea să-i i-a permisu'. Nu ştiu ce-a făcut!...
C: - Cum îl cheamă?
L: - Slabu Florin.
C: - Bine. Săru-mâna!
L: - Da, mulţumesc. O zi bună!
După două minute de la dialogul dintre inculpatul Harnagea şi procurorul Maxim, poliţistul de la Rutieră îl contactează telefonic pe colegul său, Dan Grecu, în scopul evident ca acesta din urmă să nu-l sancţioneze contravenţional pe conducătorul auto, Florin Slabu.
Convorbirea din data de 7 noiembrie 2008, ora 15.30, dintre agenţii de poliţie Cătălin Harnagea şi Dan Grecu, ambii inculpaţi în Dosarul Rutiera.
Grecu: - Da.
Cătălin: - Colegu', ce faci?
G: - Muncesc.
C: - Ai unu' Slabu?
G: - Îmhî...
C: - E grav?
G: - Mmmm...Destul! De ce eu?
C: - De la Parchet m-a sunat...
G: - Da?
C: - Pa. Mersi.
G: - Bine, pa.

Agentul Marciuc despre Relu: "Fenechiu era la volanul unui BMW seria 6 şi mergea cu 200 la oră"
Deputatul liberal Relu Fenechiu apare şi el în interceptările poliţiştilor corupţi de la Rutieră. Într-o convorbire din data de 30.10.2008, la ora 11:36, dintre agenţii Vănel Carp şi Răzvan-Ioan Marciuc, numele baronului PNL de Iaşi, este rostit intens de poliţiştii de la Circulaţie, apărând în mod evident pe unele dintre interceptările telefonice ordonate de anchetatori.
Marciuc.R.I.- Alo, da.
Carp.V.- Unde te duci?
M.R.I.- Unde mă duc?
C.V.- Da.
M.R.I.- Înspre Podu. Da' cine-i la telefon?
C.V.- Da' ce faci încolo ca o vijelie?
M.R.I.- Unde ca o vijelie?
C.V.- Am văzut că erai cu sirene, cu alea, cu alea.
M.R.I.- E, l-am oprit pe unu! Tu unde erai?
C.V.- Ai trecut pe lângă mine.
M.R.I.- Unde erai, la Leţcani?
C.V.- Ne-am intersectat, pe după barieră, de aici.
M.R.I.- Tu n-ai văzut ce făcea ăla cu BMW-ul? Era FENECHIU la volan. Ai văzut BMW-ul?
C.V.- Nu.
M.R.I.- Era un BMW seria 6 şi era FENECHIU la volan, care mergea cu 200 la oră. Să-mi bag p...în gura lui.
C.V.- Şi l-ai oprit?
M.R.I.- L-am oprit, da' i-am dat drumu, "du-te-n....". Ce să-i fac?
C.V.- (râd amândoi).
M.R.I.- Da' ce, nu trebuia să-l opresc sau ce?
C.V.- Hai, pa.
M.R.I.- Pa.
Judecătorii au interogat doar 60 de martori din cei peste 360 câţi au fost propuşi ca să dea cu subsemnatul
Baronul liberal Relu Fenechiu a fost şi el audiat ca martor în Dosarul Rutiera. Încă de la început, parlamentarul le-a spus anchetatorilor că "nu reţine să fi fost oprit în trafic de către agenţii de la Serviciul de Circulaţie Iaşi". "Probabil, a fost doar o discuţie între poliţişti. Nu a declarat nimeni că eu aş fi fost oprit în trafic. Nu am fost oprit niciodată de un echipaj după ce am condus cu 200 de kilometri la oră. La data respectivă, eu nu aveam un BMW X6. Deţin o asemenea maşină din februarie 2009", le-a povestit Relu, procurorilor ieşeni. În Dosarul Rutiera, anchetatorii ieşeni au trimis în judecată 14 agenţi de la circulaţie: Vănel Carp, Răzvan Marciuc, Lucian Munteanu, Iulian Lazăr, Constantin Manole, Cristian Ciubotaru, Constantin Bulancea, Marius Dănuţ Melniciuc, Cătălin Harnagea, Eduard Bîrsăniuc, Daniel Lupu, Gelu Captalan, Marius Martin şi nu în ultimul rând Dan Grecu. Un număr de 35 de persoane implicate în dosar au primit ulterior scoatere de sub urmărire penală (SUP), fiind sancţionate doar cu amenzi administrative cuprinse între 500 şi 1000 de lei. Din cele 54 de persoane cercetate iniţial în dosarul de corupţie Rutiera au scăpat "curaţi şi uscaţi" numai 5 indivizi. Cei 14 agenţi de la Circulaţie enumeraţi mai sus sunt judecaţi în prezent de judecători pentru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, fals material şi instigare la fals material, luare de mită, trafic de influenţă şi instigare la fals intelectual. Conform anchetatorilor, printre cei care au scăpat de amenzile agenţilor se numără oameni de afaceri, politicieni, funcţionari de la bănci sau persoane din administraţia publică. Deşi au trecut trei ani de la finalizarea anchetei penale, magistraţii ieşeni nu au reuşit până în momentul de faţă să interogheze decât 60 de martori din cei peste 360 câţi au fost propuşi în total pentru a fi audiaţi şi a da cu subsemnatul la instanţă. Până la prescrierea definitivă a faptelor mai este însă timp berechet...
Nicu SANDU

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
02:41
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou