PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

Ziarul Atac, 11 mai 2015, Ora 13:48

  • print
  • |
prognoza-meteo-pentru-urmatoarele-doua-saptamani-46488-1.jpg

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă în perioada 11 - 24 mai. Regimul termic prognozat de meteorologi pentru urmatoarele două săptămâni se anunță unul oscilant la nivelul întregii țări, cu temperaturi maxime ce vor atinge 23 de grade, până pe 14 mai, după care vor scădea pâna la 16-17 grade, răcirea vremii fiind însoțită și de ploi pe arii extinse.

În Banat, în primele trei zile, valorile termice vor creşte treptat, iar în jurul datei de 14 mai vremea va deveni normală pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, de 25 de grade şi minime nocturne de aproximativ 11 grade. Spre sfârşitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, ajungând pe 17 mai sub valorile obişnuite pentru a doua decadă a lunii mai, când se vor înregistra, în medie, maxime de 17...19 grade şi minime de 8...9 grade.

Vremea se va menţine răcoroasă şi în prima parte a intervalului 18 - 24 mai, iar ulterior regimul termic se va apropia treptat de normal cu maxime, în medie, de 23...24 de grade şi medii regionale ale minimelor de 10 ...11 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 14 - 20 mai, când, izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

În Crișana, procesul de încălzire ce se va resimţi la începutul intervalului de prognoză va conduce spre o vreme normal de caldă pentru această perioadă, iar în jurul datei de 14 mai se vor înregistra, în medie regională, temperaturi maxime de 22...23 de grade şi minime de 9...10 grade. Între 15 şi 17 mai, valorile termice vor scădea, astfel că la sfârşitul primei săptămâni de prognoză vor fi medii de 17...18 grade ale temperaturilor maxime şi de 7...8 grade ale minimelor nocturne.

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va marca o creştere treptată, spre valori apropiate de cele caracteristice ale perioadei, respectiv se va ajunge la medii de 22...24 de grade în cursul zilelor şi de 9....11 grade, pe parcursul nopţilor.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi ridicată în intervalul 14 - 20 mai, iar în zilele de 15 şi 19 mai local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

În Transilvania, valorile termice vor creşte până pe 15 mai, când vremea va deveni normală pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, de 23 de grade şi minime nocturne de aproximativ 9 grade. La sfârşitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, ajungând pe 17 mai sub valorile obişnuite pentru a doua decadă a lunii mai, când se vor înregistra, în medie, maxime de 17 grade şi minime de 6 grade.

Deşi ulterior vremea se va încălzi uşor, va fi răcoroasă mai ales în prima parte a săptămânii 18 - 24 mai, iar în ultimele zile se va apropia de normal, cu maxime, în medie, de 22...23 de grade şi medii regionale ale minimelor de 8....9 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 14 - 19 mai, când izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

În Maramureș, regimul termic va reveni la normal ca urmare a încălzirii vremii, cu maxime diurne de 20...21 grade şi minime nocturne de aproximativ 9 grade (pe 14 şi 15 mai), însă în primul week-end valorile termice diurne vor scădea, ajungând, în medie regională, la maxime de 17 grade, în timp ce media minimelor va coborî spre 7 grade.

Ulterior, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, temperaturile vor creşte treptat, îndeosebi pe parcursul zilelor, astfel încât în cel de-al doilea week-end se vor consemna, în medie, maxime termice de 22...23 de grade şi minime în jur de 9 grade.

Aversele, oricând posibile în intervalul 14 - 20 mai, vor avea o probabilitate mai mare de apariţie în data de 15 mai, când local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

În Moldova, intervalul va debuta cu o încălzire, astfel încât, pe 13 - 14 mai, valorile termice vor deveni uşor mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei, media regională a maximelor urmând a fi în jur de 23 de grade, iar a minimelor de 10...11 grade.

Între 15 şi 17 mai se va remarca o scădere de temperatură, în medie de 3...4 grade, atât ziua cât şi noaptea. Ulterior, până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni, se vor reveni la valori termice apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv pe 23 - 24 mai vor fi maxime în medie de 21...23 de grade şi o medie regională a minimelor de aproximativ 11 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor, mai ales sub formă de aversă, însoţite şi de descărcări electrice va fi mai ridicată în jurul datei 16 mai şi în intervalul 18 - 20 mai, când izolat vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

În Dobrogea, pe fondul unor mici variaţii ale temperaturii aerului de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, în prima săptămână se vor înregistra, în medie, maxime de 20...22 de grade şi minime de 11...12 grade. La începutul săptămânii viitoare este probabilă o răcire, astfel că media pe întreaga regiune a temperaturilor maxime şi minime va coborî cu 3...4 grade, iar ulterior se va produce o încălzire treptată a vremii, încât temperaturile vor reveni la normal.

În condiţiile vremii predominant frumoase, probabilitatea de apariţie a fenomenelor asociate instabilităţii atmosferice va fi redusă.

În Muntenia, în primele trei-patru zile, valorile termice vor creşte treptat, iar în jurul datei de 15 mai vremea va deveni normală pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, de 26 de grade şi minime nocturne de aproximativ 12 grade. La sfârşitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, ajungând sub valorile obişnuite pentru a doua decadă a lunii mai, astfel că, pe 17 mai, se vor înregistra, în medie, maxime de 20 de grade şi minime de 8...9 grade.

Vremea se va menţine răcoroasă ş i în prima parte a intervalului 18 - 24 mai, iar ulterior regimul termic se va apropia treptat de normal cu maxime, în medie, de 24...25 de grade şi medii ale minimelor de 10 ...11 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 16 - 20 mai, când local se vor semnala şi descărcări electrice, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

În Oltenia, până pe 15 mai, valorile termice vor creşte treptat, ajungându-se la maxime diurne, în medie, de 25 de grade şi minime nocturne de aproximativ 12 grade, adică valori apropiate de cele normale pentru această perioadă. La sfârşitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, astfel că, pe 17 mai, se vor înregistra, în medie regională, maxime de 19 grade şi minime de 8...9 grade.

Vremea se va menţine răcoroasă şi în prima parte a intervalului 18 - 24 mai, iar ulterior regimul termic se va apropia treptat de normal, cu maxime, în medie, de 23...24 de grade şi medii ale minimelor de 10 ...11 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 16 - 20 mai, când izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

La munte, pe fondul unor mici variaţii ale temperaturii aerului de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, în prima săptămână se vor înregistra, în medie, maxime de 12...15 grade şi minime de 3...5 grade. La începutul săptămânii viitoare este probabilă o răcire, astfel că media pe întreaga regiune a temperaturilor maxime şi minime va coborî cu 3...4 grade, iar ulterior se va produce o încălzire treptată a vremii, încât temperaturile vor reveni la normal.

Probabilitatea de apariţie a averselor şi descărcărilor electrice, oricând posibile în intervalul 14 - 22 mai, va fi mai ridicată în jurul datei de16 mai, când local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

Administraţia Naţională de Meteorologie a dat publicităţii, luni, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Vezi prognoza meteo detaliată a următoarelor două săptămâni!

 

EDITORIAL

Dacă Ciolacu va candida, oricine îl bate în turul doi

Dacă Ciolacu va candida, oricine îl bate în turul doi

Dacă Ciolacu va candida, oricine îl bate în turul doi  Liderul PSD, Marcel Ciolacu, e forțat să candideze la alegerile prezidențiale, însă   orice candidat îl va învinge în turul doi, asta pentru că românii se vor mobiliza anti-PSD. Comasarea alegerilor e vitală pentru PNL În ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:09
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou