Radu Banciu amendat cu 25.000 de lei de CNCD pentru că a spus despre femei că vor să fie bătute

Mirela Ene, 1 martie 2023, Ora 09:31

  • print
  • |
radu-banciu-amendat-cu-25-000-de-lei-de-cncd-pentru-ca-a-spus-despre-femei-ca-vor-sa-fie-batute-47552-1.jpg

Jurnalistul Radu Banciu a fost amendat cu 25.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, la aproape 6 luni de când spus, într-o emisiune TV, că femeile sunt proaste și că le place să fie bătute, au declarat marți, 28 februarie, surse din CNCD pentru Libertatea.

În ediția difuzată pe 1 septembrie 2022 a emisiunii „Fotbal All Inclusive", de la Prima Sport, jurnalistul Radu Banciu a spus: „99% dintre femeile pe care le-am cunoscut asta își doreau: să le mai și plesnești din când în când". „Nu se duce nici una la televizor să spună: eu de abia aștept să vină bărbatul acasă să îmi dea două-trei dosuri de palmă de să mă lase lată. Sau sa îmi dea în fiecare seară numai la ficat. Nu spun asta, dar sunt atât de proaste cele mai multe dintre ele că asta își doresc", a adăugat el.

Jurnalistul a afirmat apoi, că totul a fost „o fabuloasă satiră".

După aceste declarații, pe adresa CNCD au ajuns trei plângeri care s-au conexat, una fiind din partea Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse (ANES), aflată în subordinea Guvernului. Potrivit sesizării trimise pe 5 septembrie la CNCD și intrată în posesia Libertatea, instituția guvernamentală a considerat că în declarațiile lui Radu Banciu„se regăsesc o multitudine de manifestări din spectrul sexismului" și oferă și exemple, cu citate din emisiunea TV:

insulta („Sunt atât de proaste cele mai multe dintre ele încât asta își doresc în realitate")

deprecierea femeilor („Femeia nu știe unde îi sunt lipsurile")

manifestări care încurajează violența împotriva femeilor („99% din femeile pe care le-am cunoscut își doreau să le mai și plesnești din când în când") clișee sexiste care validează masculinitatea toxică („Atât timp cât te dai cocoș, femeia e în jurul tău").

Pe 20 octombrie, Radu Banciu a fost chemat la CNCD și a susținut în fața membrilor comisiei că afirmațiile din 1 septembrie au fost o „răbufnire sufletească" și le consideră „foarte adevărate". „Este pueril să spui că ți-e greu să pleci de lângă bărbatul care te bate", le-a spus Banciu membrilor CNCD.

Surse din cadrul Consiliului au menționat pentru Libertatea încă din septembrie 2022 că, dacă Radu Banciu va fi găsit vinovat, amenda ar putea fi „cel puțin comparabilă cu cea primită de George Buhnici". Influencerul a fost amendat cu 20.000 de lei. Banciu a mai primit deja o amendă de 10.000 de lei de la Consiliul Național al Audiovizualului pentru afirmațiile sale defăimătoare la adresa femeilor.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:19
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou