Raportul MCV critică Parlamentul și laudă justiția

Mălina Andrei, 28 ianuarie 2015, Ora 10:59

  • print
  • |
raportul-mcv-critica-parlamentul-si-lauda-justitia-45334-1.jpg

Raportul MCV ce urmează să fie publicat miercuri critică Parlamentul pentru refuzul de a ridica imunitatea unor parlamentari, consideră numirea noului şef al DIICOT un test și laudă DNA, ÎCCJ și CSM, au afirmat surse politice pentru Mediafax.

Raportul MCV subliniază progresele României în domeniul Justiţiei, fiind lăudată activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, a DNA, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Consiliului Superior a Magistraturii.În schimb, Comisia Europeană critică Parlamentul României, în special pentru cazurile în care a împiedicat anchetarea unor deputaţi sau senatori, dar e criticată şi activitatea avocatului poporului, pentru că nu a contestat mai multe ordonanţe de urgenţă la CCR.

Astfel, Parlamentul român, susţine raportul MCV, nu a respectat întotdeauna deciziile ANI privind incompatibilitatea şi au existat cazuri în care parlamentari declaraţi incompatibili nu au fost suspendaţi. Cazul lui Mircea Diaconu este considerat drept unul negativ în raport.

Documentul relevă că atacurile, inclusiv din partea politicienilor, la adresa judecătorilor şi procurorilor au rămas o problemă, dar numărul lor a scăzut faţă de anii precedenţi.

Pe lângă activitatea DNA, raportul salută şi activitatea ANI, a ICCJ şi a CSM, raportul cuprinzând și referiri la la Avocatul Poporului şi la neimplicarea acestuia în contestarea unor ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională.

Documentul notează faptul că Parlamentul nu a respectat toate deciziile ANI privind incompatibilitatea, existând cazuri când parlamentari declaraţi incompatibili nu au fost suspendaţi.

Corupţia rămâne o problemă majoră în România, dar documentul CE remarcă numărul în creştere al anchetelor şi al condamnărilor în cazuri de corupţie la nivel înalt.

În schimb, CE are observaţii cu privire la rata mică de confiscare a averilor şi de recuperare a daunelor în urma unor decizii finale ale instanţelor.

Pe de altă parte, documentul consemnează corupţia din educaţie, în special pe cea legată de examenele de bacalaureat, dar şi pe cea din sistemul medical.

Documentul face referire şi la problemele legate de licitaţiile publice, inclusiv cele cu fonduri europene.

CE insistă pentru o procedură transparentă în cazul desemnării noului şef al DIICOT, precum şi pentru revizuirea a modului în care se fac numirile pe posturile importante din sistemul de justiţie.

O altă recomandare ar putea viza găsirea unei modalităţi privind aplicarea automată de către Parlament a deciziilor instanţelor referitoare la parlamentari.Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria vor fi discutate, miercuri, în Colegiul comisarilor şi vor fi publicate după încheierea reuniunii Colegiului, la ora 12:00 (13:00, ora României).

 

 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:34
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou