Restaurantele, obligate din 15 martie să treacă E-urile și caloriile în meniuri!

Anca Bratu, 2 martie 2023, Ora 12:18

  • print
  • |
restaurantele-obligate-din-15-martie-sa-treaca-e-urile-i-caloriile-in-meniuri-47562-1.jpg

Toate restaurantele, inclusiv cantinele și cele de tip fast-food, vor fi obligate din data de 15 martie să treacă în meniuri E-urile și caloriile produselor. Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a vorbit despre implementarea măsurii, dar și despre sancțiunile pe care le riscă operatorii care nu se conformează. 

Întrebat despre scopul demersului, președintele ANPC a explicat: „Aș pleca de la Regulamentul european 1169, cel care stabilește că aceleași informații trebuie să fie prezente pe ambalajul unui produs alimentar, or plecând de la această idee nouă ni s-a părut discriminatoriu, atât timp cât la achizționarea unui produs ambalat ai acces la astfel de informații, la momentul la care poate servești chiar același produs inițial ambalat, dar în farfuria sau într-un spațiu de alimentație publică, să fii privat de aceste informații". 

„De asemenea, ne-a interesat foarte tare faptul că mulți dintre operatorii economici din domeniu utilizează astăzi, să spunem, înlocuitori ai produselor ce se așteaptă să fie consumate de către consumator, or acestea având un aport suplimentar de conservanți, de aditivi alimentari, acest lucru ni s-a părut și ni se pare esențial spre a fi adus la cunoștința consumatorului înainte de a lua decizia de tranzacționare.

Este o diferență majoră între a consuma smântână sau o cremă vegetală ce datorită potențiatorilor de aromă și aditivilor alimentari poate avea chiar un gust asemănător cu al smântânii, în condițiile în care are la bază grăsimea de palmier", a adăugat Horia Constantinescu.

Cât despre procedura de implementar, el a spus: „Cum nu am rămas fără alimente pe raft la momentul emiterii regulamentului despre care vă vorbeam mai devreme, am convingerea că și în aceste situații lucrurile vor putea fi gestionate, chiar dacă unii aleg să deconteze astfel de servicii de elaborare a meniului către un operator economic aparent specializat".

Referitor la sancțiunile pentru abaterile de la regulă, oficialul a declarat: „Repetabilitatea acestora poate atrage sancțiunile complementare, inclusiv de suspendare a activității. Astăzi vorbim de o deficiență de informare, motiv pentru care noi în perioada imediat următoare punerii în operă a acestui ordin vom avea o perioadă de consiliere și, eventual, de avertizare pentru următoarele trei luni, iar apoi, da, vom trece la sancțiuni și la verificarea respectării măsurilor sancționate".

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:45
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou