România a rămas în afara Schengen! În schimb, Croația devine membru de la 1 ianuarie 2023

Anca Bratu, 8 decembrie 2022, Ora 16:11

  • print
  • |
romania-a-ramas-in-afara-schengen-in-schimb-croatia-devine-membru-de-la-1-ianuarie-2023-47099-1.jpg

România și Bulgaria rămân momentan în afara Spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi. 

Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet", decizia Olandei a afectat, practic, și România. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023. 

„Țările UE au votat acum în favoarea cererii Croației de a adera la spațiul Schengen. Acest vot a fost separat de cel pentru Bulgaria și România. Înțeleg că acele voturi (cele pentru România și Bulgaria, n. red.) vor aduce un rezultat negativ. Croația va intra în spațiul Schengen începând cu 1.1.2023", transmite pe Twitter jurnalistul Jack Parrock, aflat la Consiliu. 

Potrivit unor surse, președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene susține în continuare aderarea României și Bulgariei, iar cele două țări au încă o șansă: să solicite un vot pe 15 decembrie, în Consiliul European. Ministrul ceh de Interne a explicat că nu a fost posibilă decuplarea României de Bulgaria în acest moment. 

Ministrul ceh de Interne și comisarul european Ylva Johansson au anunțat la finalul Consiliului JAI că România nu a intrat în Schengen pentru că nu a întrunit unanimitate. 

„Din punctul meu de vedere, România și Bulgaria erau gata să fie membre Schengen. Mulțumesc celor două țări pentru tot ce au făcut în ultimele două luni. Sunt convins că timpul lor va veni curând", a declarat Vit Rakusan, ministrul ceh de Interne. 

Și Ylva Johansson s-a declarat dezamăgită de rezultat, iar aceasta a adăugat că, din punctul său de vedere, ar fi o surpriză ca situația să se schimbe pe 15 decembrie. 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:49
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou