Suma colosală pe care o cheltuie zilnic statul român cu cazarea și hrana refugiaților ucraineni

Anca Bratu, 27 martie 2023, Ora 07:47

  • print
  • |
suma-colosala-pe-care-o-cheltuie-zilnic-statul-roman-cu-cazarea-i-hrana-refugiatilor-ucraineni-47688-1.jpg

România a cheltuit, de la declanșarea conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, peste 350.000 de euro, zilnic, pentru a asigura cazarea și masa refugiaților ucraineni.

Ministerului Afacerilor Interne a inițiat un proiect de OUG, prin care vrea să schimbe legislația referitoare la ajutorul financiar acordat refugiaților ucaineni și să aloce lunar suma fixă de 2.000 de lei pentru fiecare familie afectată de conflictul militar din țara vecină, scrie gandul.ro.

„Conform Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, elaborat la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro", conform unui proiect de ordonanță de urgență prin care se dorește schimbarea legislației în privința asistenței umanitare acordate de statul român ucrainenilor.

În prezent, doar 5.007 ucraineni au locuri de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL), motiv pentru care este necesară identificarea unor măsuri pentru a facilita accesul persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina, pe piața muncii din România, pentru ca aceștia să-și poată asigura o sursă de venit din munca prestată, conform documentului citat.

2.000 de lei pe lună pentru cazarea refugiaților din Ucraina - proiect

Până acum, statul român a decontat persoanelor care au găzduit refugiați ucraineni câte 50 de lei/zi/persoană pentru cazare și câte 20 de lei/zi/persoană pentru hrană.

Acum, în cazul în care proiectul va fi aprobat, statul român va deconta fiecărui ucrainean refugiat pe teritoriul țării noastre câte 2.000 de lei, în fiecare lună, pentru a-și plăti chiria, „pentru o perioadă de cel mult 4 luni".

Această perioadă de patru luni poate fi prelungită, arată inițiatorii proiectului.

„Stabilirea faptului că sprijinul financiar va fi acordat și după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârșitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate de prezentul proiect de act normativ. După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive în care au beneficiat de suma forfetară de 2000 lei/lună, prezentul proiect de act normativ creează posibilitatea accesului gratuit la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările și completările ulterioare, pentru persoanele care nu sunt încadrate în muncă pe teritoriul României", conform sursei citate.

Aceste sume de bani vor fi acordate în limitele sumelor alocate din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:52
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou