Supraviețuitorii Ebola descoperă o nouă rațiune de a trăi

Valeriu Daniel, 20 octombrie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
supravietuitorii-ebola-descopera-o-noua-ratiune-de-a-trai-43971-1.jpg

Între 30% și 40% dintre oamenii care contractează virusul Ebola scapă cu viață, iar cei care supraviețuiesc, deși sănătoși, trebuie să se confrunte în majoritatea cazurilor cu stigmatul care însoțește această boală, fiind marginalizați de comunitățile în care trăiesc și, în unele cazuri, de propriile familii.

Din acest motiv, posibilitatea de a ajuta alți bolnavi sau de a informa populația cu privire la acest virus s-a transformat pentru mulți dintre ei într-o nouă rațiune de a trăi, scrie sâmbătă portalul de știri Europa Press, preluat de Agerpres.

Unul dintre aceștia este Zayzay Mulba, care oferă ajutor psihosocial la un centru de tratament din Monrovia al organizației Medici fără Frontiere (MSF). El povestește că, în ziua în care i s-a spus că are Ebola, a plâns "în neștire", pentru că până în acel moment "nu credea că acest virus chiar există". La nouă zile după internarea sa în centru, a reușit să-și revină și a fost externat. Acum îi este clar că "persoanele afectate de boală au o șansă de supraviețuire dacă se prezintă la un centru de tratament". Din acest motiv, le povestește și altora prin ce-a trecut și le spune că "a avea Ebola nu echivalează cu o condamnare la moarte".

La fel ca el, Salomé Karwah știe ce înseamnă să învingi Ebola. Tânăra s-a prezentat la centrul organizației Medici fără Frontiere din Monrovia, împreună cu mai mulți membri ai familiei sale. Părinții ei au murit din cauza virusului. "Ebola pare a fi o boală de pe altă planetă", "provoacă atâta durere că o poți simți până în măduva oaselor", spune ea. Deși și-a pierdut părinții, Salomé spune că este "fericită că este în viață" și crede că ea, sora ei, o nepoată și iubitul acesteia au supraviețuit pentru că Dumnezeu "a vrut ca noi să trăim cu un scop". În cazul ei, scopul este să poată ajuta alți bolnavi de Ebola.

Oameni ca Salomé și Zayzay "sunt de o importanță imensă", recunoaște Louise Annaud, responsabilă cu comunicarea la MSF Elveția și care s-a deplasat de două ori în Guineea, după declararea epidemiei. "Sunt foarte motivați și consideră că este aproape o datorie civică să se ocupe de alți bolnavi", adaugă ea. Ei vorbesc cu bolnavii și cu rudele în centrele de tratament, îi ajută să mănânce și să bea și le redau cheful de viață, explică Annaud. Supraviețuitorii joacă un rol-cheie în a face populația să conștientizeze faptul că există persoane "care nu mor din cauza Ebola și care nu reprezintă un risc pentru ceilalți", spune reprezentanta MSF:

La rândul său, reprezentantul operațiunilor MSF Spania în Africa de Vest și Sahel, Luis Encinas, insistă asupra importanței "reinserției psihosociale" a supraviețuitorilor. În declarații făcute Europa Press, Encinas a explicat că cei care reușesc să învingă virusul primesc un "certificat" și li se organizează o petrecere în comunitatea din care provin, punându-se accentul pe faptul că s-au vindecat.

Scopul demersului, care include o îmbrățișare cu pacientul, este "de a demonstra că nu mai este contagios", pentru a face mai ușoară integrarea în sânul familiei și al comunității. În plus, pacienții primesc haine, ustensile de gătit și așternuturi, dat fiind că tot ceea ce aveau cu ei în momentul în care au intrat în centrele de tratament - în multe cazuri singurele lor bunuri - au trebuit distruse.

Totodată, MSF a ajuns la un acord cu Programul Alimentar Mondial (PAM) pentru ca această agenție a ONU să ofere timp de două luni ajutor alimentar supraviețuitorilor, știut fiind faptul că "unora li s-a cerut un preț mult mai mare la piață pentru un kilogram de orez" din cauză că vânzătorilor le este frică să nu se îmbolnăvească dacă intră în contact cu ei.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:38
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou