The Economist: Corupţia, problemă endemică în sistemele medicale din Europa de Est. Deloc surprinzător, 7.000 de medici au plecat din România în ultimii ani

Mălina Andrei, 26 martie 2015, Ora 07:45

  • print
  • |
the-economist-coruptia-problema-endemica-in-sistemele-medicale-din-europa-de-est-deloc-surprinzator-7-000-de-medici-au-plecat-din-romania-in-ultimii-ani-46100-1.jpg

Corupţia rămâne o problemă endemică în sistemele medicale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, pacienţii continuând să ofere mită, iar medicii, care au salarii foarte mici, să accepte, scrie revista britanică The Economist.

Villiam Fischer este unul dintre cei mai cunoscuţi medici din Slovacia. Specialistul în cardiologie a efectuat primul transplant de inimă în anul 1998, iar la un moment dat a candidat la funcţia de preşedinte al ţării. Însă, în februarie, familia unui pacient decedat l-a reclamat pe doctorul Fischer pentru că a luat mită 3.000 de dolari (2.700 de euro) pentru avansarea operaţiei. Avocaţii medicului au declarat că acesta va pleda vinovat. Cazul ilustrează problema corupţiei sistemice care nu afectează doar Slovacia, ci şi alte ţări din centrul şi estul Europei, notează The Economist.

În Letonia, chirurgul ortoped Valdis Zatlers a acceptat ceea ce a numit "plăţi de mulţumire" de la pacienţi fără a le declara autorităţilor. A primit o amendă de circa 400 de euro. Un studiu al Comisiei Europene efectuat în anul 2013 arăta că 28% dintre respondenţii din România şi 21% dintre cei din Lituania efectuaseră plăţi informale medicilor, comparativ cu media europeană de 5%.

Plăţile neoficiale "nu pot fi reduse la corupţie", afirmă Steven van de Walle, profesor la Universitatea Erasmus din Rotterdam care a studiat fenomenul sistemului medical din România. "Foarte adesea, cetăţenii consideră logice aceste plăţi. Oamenii vor să plătească pentru sănătate", explică specialistul.

În România, medicii rezidenţi din spitalele publice au salarii de doar 200 de euro, iar medicii specialişti câştigă 500 de euro, aminteşte The Economist. "Poate deloc surprinzător, 7.000 de medici români - 30% dintre doctorii ţării - au emigrat în perioada 2011 - 2013", subliniază revista britanică.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:53
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou