Thomas Jordan vorbește despre decizia de a scumpi francul

Mălina Andrei, 18 ianuarie 2015, Ora 11:19

  • print
  • |
thomas-jordan-vorbeste-despre-decizia-de-a-scumpi-francul-45191-1.jpg

Guvernatorul Băncii Naționale a Elveției, Thomas Jordan, a vorbit despre decizia pe care a luat-o  pentru a scumpi francul.

"Am fost conștienți de faptul că această decizie ar putea avea efecte majore asupra piețelor. Dar în momentul în care iei o asemenea decizie, e necesar că ea să surprindă piață. Fie și faptul că am fi putut sugera că ne gândim să renunțăm la plafonul fix al francului în față euro ar fi deschis poartă speculatorilor care ar fi profitat. Era imposibil să fi transmis semnale anterior luării deciziei. ", spune Guvernatorul Băncii Naționale a Elveției, Thomas Jordan, într-un interviu pentru LeTemps.ch (necesită abonament), potrivit Hotnews.ro.

Jordan a mai spus că francul elvețian este în mod clar supraevaluat în raport cu dolarul și euro și că decizia de a scumpi monedă elvețiana este cauzată de divergențele tot mai mari între politicile monetare ale băncilor centrale mari.

-"Nu va e teamă că ați pus în joc credibilitatea instituției, după ce cu doar 3 zile înainte de a da drumul francului, un înalt oficial al Băncii Naționale lăuda plafonul fix și se lăuda că e pivotul politicii monetare?". l-a întrebat reporterul.

"Credibilitatea, îi răspunde Jordan, depinde de capacitatea noastră de a luă măsurile necesare uitându-ne la economie pe termen mediu. Înțeleg pe deplin întrebările unora, criticile altora sau chiar plângerile care ne parvin, dar este inutil să se teamă cineva de consecințele unei decizii despre a corectitudini suntem pe deplin convinși.
Ca urmare a aprecierii francului, economiei elvețiene îi va dificil, adaugă guverntorul. "Cu plafonul acela de 1.2 Banca Elveției a oferit un fel de prima de risc economiei, prima de risc care acum a dispărut. Suntem conștienți de aceste dificultăți, dar este important că economia nu reacționeze exagerat și să analizeze în profunzime nouă situație. Trebuie să ne amintim că plafonul acela a fost conceput de la bun început că o măsură excepțională pentru un interval limitat de timp. Și că, la un moment dat, va fi abandonat", spune Jordan

Citește mai mult pe Hotnews.ro

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:37
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou