Best Dental

Traian Băsescu a desemnat: Şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, este noul premier

Ziarul Atac, 6 februarie 2012, Ora 20:43

  • print
  • |
traian-basescu-a-desemnat-seful-sie-mihai-razvan-ungureanu-este-noul-premier-1.jpg

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat în fruntea Guvernului, luni seară, pe şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu.

În vârstă de 44 de ani, Ungureanu este de profesie isotirc şi în prezent, conduce Serviciul de Informaţii Externe. El a fost ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu, de unde a fost dat afară.

În diplomaţie a debutat ca secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1998-2001), deţinând ulterior funcţiile de emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) şi coordonator adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europene, cu sediul la Viena (2003-2004). În decembrie 2004 devine ministru al Afacerilor Externe, funcţie pe care o deţine pâna în martie 2007. Revine la Viena în martie 2007 în calitate de coordonator adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europene până în decembrie 2007, când este numit director al Serviciului de Informaţii Externe.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat:

"În cursul zilei de astăzi am avut consultări cu toate partidele parlamentare pentru formarea unui nou guvern. Încă din luna decembrie am avut discuţii cu premierul Emil Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional. În decembrie ar fi fost foarte greu să avem o majoritate parlamentară sigură, în ianuarie a fost vacanţă parlamentară, iar apoi obiectivul a fost trecerea întâlnirii cu FMI. Era extrem de important să facem această evaluare.

Vă aduceţi aminte că la un moment dat am făcut o declaraţie politică că am cerut Fondului să nu-şi amâne misiunea de evaluare. Este o operaţiune firească pentru un guvern în timp de criză. E vorba de nevoia de a încerca credibilizarea Guvernului. Azi s-au descris două abordări: formaţiunile din actuala Coaliţie au optat pentru menţinerea Coaliţiei şi pentru desemnarea unui premier şi abordarea PSD-PNL-PC prin cei trei lideri care au solicitat demisia Guvernului, demisia preşedintelui, alegeri anticipate.

Vreau să înţelegeţi un lucru fundamental: orice instabilitate a României generează dificultăţi legate de finanţarea statului român: finanţarea creditelor scadente şi doi. finanţarea deficitului. Mi s-a părut imposibil împingerea ţării într-o stare de instabiilitate: să mă fac că desemnez guverne, să ştiu că vor cădea şi apoi să dizolv Parlamentul.

Vă rog să vă imaginaţi România cu un guvern interimar de cinci luni. Opţiunea mea se îndreaptă spre instalarea IMEDIATĂ a unui nou guvern. Sper că în această seară Coaliţia va decide calendarul. În principiu, a fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de premier desemnat.

Noul guvern va trebui să continue lupta contra corupţiei, în mod nediscriminatoriu. Trebuie continuat trendul de creştere a fondurilor europene, nu mai puţin importantă este transparenţa utilizării resurselor financiare. O prioritate zero la fel de importantă este crearea de locuri de muncă.

Nu, în ultimul rând cred că este extrem de important pentru noul prim-ministru să aibă în vedere continuitatea a ceea ce s-a făcut bun: implementarea codurilor, implementarea noii legi a educaţiei, implementarea noului cod al muncii.

Nu aş încheia înainte de a-i mulţumi premierului demisionar Emil Boc pentru profundul devotament pe care l-a avut în serviciul public. Nu spune nimeni că a fost un premier perfect. Astăzi Emil Boc a lăsat o România cu creştere economică, pregătită să facă faţă unui nou val al crizei."

Prima declaraţie a noului premier, Mihai Răzvan Ungureanu este:

"Mulţumesc pentru încrederea acordată mie de factorii decizionali. Îmi asum această responsabilitate şi vă asigur că se va îndeplini cu onestitate şi responsabilitate. Am experienţa unor instituţii care sub mandatul meu au devenit performante: MAE şi SIE. Reformele vor continua, plusul pe care îl voi aduce este acela al unui bun administrator.

Am fost întotdeauna loial interesului public şi intereselor naţionale. Guvernul pe care îl voi forma are nevoie de sprijin parlamentar, de sprijinul populaţiei. Opţiunile mele ideologice au fost întotdeauna de dreapta. Am în vedere discuţii cu partidele de coaliţie în vederea formării programului de guvernare şi a cabinetului. Discuţii cu liderii Opoziţiei. Prioritatea mea esenţială este stabilitatea politică şi economică a României!".

Teodora Dumitru

 

 

 

EDITORIAL

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

Ce se întâmplă azi în România nu sunt accidente și nici întâmplări banale. Este efectul disoluției autorității publice, prin politizarea și, implicit, mediocrizarea profesională a administrației publice. O administrație infestată de sistemul clientelar, servil, controlată politic până la cel mai m ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:58