Unde ne adăpostim în caz de cutremur?

Teo Popa, 12 februarie 2023, Ora 11:51

  • print
  • |
unde-ne-adapostim-in-caz-de-cutremur-47453-1.png

Unde ne adăpostim în caz de cutremur. Sfaturi concrete pentru a ne salva viața 

Conform studiilor de specialitate, un cutremur de 7.0 grade pe scara Richter şi cu o durată de 45 de secunde are o putere seismică aproximativ echivalentă cu trei bombe atomice de la Hiroshima.

Preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România, dr. ing. Lucian Melinceanu, a spulberat o mare parte din miturile legate de protecția la cutremur și a oferit câteva sfaturi concrete pentru a ne salva viața.

Seismologii înregistrează anual în jur de cinci sute de mii de cutremure, adică un cutremur pe minut. Majoritatea acestor vibrații rămân neobservate, fiind detectate doar de specialiști.

Din păcate nu se poate anticipa cutremur

Șocurile seismice se produc ca urmare a unor procese de fracturare și frecare între compartimentele scoarței terestre, în această situație fiind eliberată o cantitate mare de energie, care se măsoară în ergi și este utilizată pentru calcularea magnitudinii cutremurului. Magnitudinea se măsoară cu ajutorul unei scări logaritmice, numită scara Richter, cuprinsă între 0,3 și 9 grade.

Din păcate, în acest moment nu este posibilă anticiparea cutremurelor, chiar dacă există tot felul de aplicaţii care promit acest lucru. Cu toate acestea putem crește foarte mult șansele noastre de siguranță și supraviețuire, fiind conștienți și pregătiți.

Deoarece cunoașterea și pregătirea sunt cheile pentru a supraviețui în timpul și după un cutremur, ar trebui să iei măsuri și să te informezi.

Unde ne adăpostim în caz de cutremur

Lucian Melinceanu mai spune că povestea cu cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este din 1960: „Un lucru important: ne gândim, tot timpul, unde ne adăpostim în caz de cutremur. În mod normal, ar trebui să ne adăpostim lângă cel mai important punct de rezistență din casă. Când spun această frază, toți zic: păi și de unde știu eu unde e ăla?

Ar trebui încet-încet să ne educăm și să știm fiecare, la noi acasă, care este cel mai sigur loc, cel mai puternic stâlp, cel mai puternic perete. Trebuie să realizăm că povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este o poveste de la 1960”, a spus preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România.

Adăpostirea sub grindă nu mai este valabilă în ziua de astăzi

„Adăpostirea sub grindă este valabilă pentru planșeele de lemn și nu se mai potrivește în ziua de astăzi. La un moment dat, în 2019, un ziar a titrat: Peste 2 500 de clădiri se vor clătina în cazul unui cutremur în București. Mă bucur! De-asta le proiectăm: să se clatine! Să disipe energie, să consume energie”, a adăugat Dr. Ing. Lucian Melinceanu.

Cutremurele din Turcia și Siria ne fac să ne gândim ce s-ar întâmpla și la noi în caz de seism puternic. Sunt blocurile noastre sigure în caz de cutremur? Probabil răspunsul adevărat îl vom afla chiar la un posibil cutremur. Dar până atunci, putem lua câteva decizii înțelepte atunci când cumpărăm un apartament, relatează gadgetreport.ro.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:15
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou