„Urbi et orbi”.Papa Francisc a cerut pace în Ucraina, Siria, Africa și Venezuela

Dan Alexandru, 20 aprilie 2014, Ora 15:55

  • print
  • |
urbi-et-orbi-papa-francisc-a-cerut-pace-in-ucraina-siria-africa-si-venezuela-39556-1.jpg

Papa Francisc a cerut duminică, de Paşte, ca „iniţiative de pacificare" să fie întreprinse în criza ucraineană, în Siria, Republica Centrafricană, Sudanul de Sud şi Venezuela. Suveranul Pontif a pus accentul pe exploatare, abandonare, sărăcia extremă şi risipa din lume.

În mesajul pascal „Urbi et orbi", pronunţat de la balconul bazilicii în faţa a aproximativ 150.000 de credincioşi şi în faţa camerelor de luat vederi ale televiziunilor din întreaga lume, Papa a subliniat că Paştele este sărbătorit în acest an la aceeaşi dată atât de către catolici, cât şi de către ortodocşi.

„Te rugăm, Doamne, să luminezi şi să inspiri iniţiative de pacificare în Ucraina, pentru ca părţile interesate, susţinute de către comunitatea internaţională, să depună toate eforturile pentru a împiedica violenţa şi să construiască, într-un spirit de unitate şi de dialog, viitorul ţării", a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a cerut duminică, încă o dată, beligeranţilor sirieni „îndrăzneala de a negocia pacea, aşteptată de prea mult timp". Părţile aflate în conflict trebuie „să înceteze să utilizeze forţa pentru a semăna moartea, mai ales în rândul populaţiei fără apărare" şi să permită accesul populaţiilor la ajutoare umanitare necesare, potrivit Mediafax.

Conflictul s-a soldat cu peste 130.000 de morţi şi câteva milioane de refugiaţi şi persoane deplasate.

El a deplâns totodată „victimele violenţelor fratricide în Irakul" vecin şi a îndemnat la găsirea unei soluţii la conflictul israeliano-palestinian.

Pentru Africa, Papa a lansat un apel la încetarea confruntărilor sângeroase în Republica Centrafricană, Sudanul de Sud şi a „atrocelor atentate teroriste din anumite zone din Nigeria".

Venezuelei, unde Vaticanul participă la o mediere în vederea restabilirii păcii civile, Papa latino-american i-a cerut ca „spiritele să se îndrepte către reconciliere şi concordie".

Suvernaul Pontif a mai denunţat „imensele risipe la care suntem adesea complici", care contribuie la foamete în lume, adăugând că persoane „fără apărare - copii, femei şi bătrâni - sunt transformate uneori în obiecte ale exploatării şi abandonului".

„Fă astfel încât să putem să-i îngrijim pe fraţii atinşi de epidemia de ebola în Guineea, Conakry, în Sierra Leone şi în Liberia, şi pe cei afectaţi de atâtea alte boli, care se răspândesc şi din cauza nepăsării şi sărăciei extreme", a mai spus Suveranul Pontif, într-o referire rară la problemele provocate de neglijarea îngrijirilor de sănătate din ţările cele mai sărace.

Papa a evocat, de asemenea, refugiaţii şi persoanele răpite în războaie, „familiile smulse pe nedrept afecţiunii, numeroasele persoane, preoţi şi laici, care, în diverse părţi ale lumii, au fost sechestrate".

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:30
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou