Vrei să fii șmecher în trafic! Vei plăti o amendă de până la 3000 de lei.

Florentina Șerbănescu, 20 decembrie 2022, Ora 11:07

  • print
  • |
vrei-sa-fii-mecher-in-trafic-vei-plati-o-amenda-de-pana-la-3000-de-lei-47179-1.jpg

Mulți șoferi se folosesc de cele mai noi aparate disponibile pe piața neagră pentru a ieși în evidență și pentru a se simți mai „șmecheri" în trafic. Aceștia trebuie să afle, însă, că astfel de excentricități au consecințe nefercite pentru buzunarul celui care folosește aceste aparate ilegale, fiind sancționați aspru de către autorități. Află ce gadgeturi rutiere pot să te lase fără bani! 

Șoferii care aleg să-și monteze sau să folosească sisteme speciale de avertizare sonoră sau luminoase pe mașini fără ca acestea să fie autorizate de către instituțiile competente riscă să plătească amenzi ce pot ajunge până aproape de 3.000 de lei, dacă sunt prinși, scrie playtech.ro.

Potrivit legii nr. 152/2019, actul normativ publicat vineri în Monitorul Oficial, șoferii care vor folosi astfel de dispozitive cu avertizare sonoră sau luminoasă neautorizate vor fi sancționați, iar măsurile conținute de acest act normativ se aplică deja.

Astfel, cei care montează sirene sau girofaruri pe mașini fără să aibă acest drept riscă amenzi de aproape 3.000 de lei. Pe scurt, nerespectarea acestor legi va atrage cu sine sancțiuni încadrate în clasa a IV-a (ultima care vizează persoanele fizice), respectiv amenzi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei. 

În această categorie de sancțiuni (amenzi) se încadrează și conducerea mașinii sub influența băuturilor alcoolice, circularea cu mașini care prezintă defecțiuni majore la frâne și direcție sau depășirea vitezei maxime admise cu peste 50 km/h, precum și "deținerea, montarea sau folosirea în circulația pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept", potrivit Legii nr. 152/2019. 

Pe lângă amenda de până la 3000 de lei, tuturor șoferilor care încalcă regulile menționate mai sus, inclusiv cea legată de utilizarea sirenelor și girofarurilor, li se va suspenda dreptul de a conduce un autotursim timp de 90 de zile.

Potrivit Codului rutier în vigoare, semnale speciale de avertizare luminoase și sonore, precum, girofaruri, sirene, pot fi folosite doar pe autovehiculele dedicate, cum ar fi cel al poliției și pompierilor (lumină roșie), autovehiculele poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală și altele (lumină albastră) și autovehiculele cu mase și/sau dimensiuni de gabarit depășite ori cele care transportă substanțe periculoase și altele (lumină galbenă).

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:21
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou