Alcoolism GRAV. Românii beau în exces

Dan Alexandru, 16 ianuarie 2014, Ora 19:28

  • print
  • |
alcoolism-grav-romanii-beau-in-exces-37478-1.jpg

Aproximativ două milioane de români au probleme cu alcoolul, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La Iaşi însă numărul celor care se internează la Spitalul Socola pentru a scăpa de acest viciu scade. Anul trecut numai 332 de pacienţi diagnosticaţi cu alcoolism au căutat ajutor specializat, de patru ori mai puţini decât în 2009. Statisticile poliţiştilor arată că peste 40 la sută din numărul infracţiunilor de mare violenţă se comit pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice.

Ovidiu a fost consumator de alcool timp de 15 ani. Acum 6 ani a hotărât să ceară ajutor medicilor pentru a scăpa de actasă dependență. Nu este deloc mândru de anii în care nu avea control asupra sa.

„Trebuia să beau ca să pot să păşesc, să pot să merg, să pot să vorbesc, să pot să funcţionez. Nu mai ţin minte când mă urcam treaz la volan. Mă urcam numai băut la volan, eram violent, da, tot ce ţine de alcool nu?! O paletă întreagă de manifestări pline de farmec," povestește tânărul.

Mulți dintre cei care se tratează în secția de drogo dependent de la Spitalul de Psihiatrie Socola spun că alcoolul i-a transformat atât de mult încât au rupt chiar legatura cu familiile, doar pentru a nu renunța la viciu.

Zilnic, din cele 200 de apeluri la 112, peste 65 la sută sunt agresiuni pe fondul consumului de alcool.

„La nivel de judeţ, într-un procent de 43, aproximativ 43% din infracţiunile de mare violenţă se comit pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice," a explicat Ioan Scripniciu, inspector şef la Inspectoratulu Judeţean de Poliţie Iaşi.

Pentru a preveni astfel de infracţiuni, dar şi pentru a încuraja persoanele dependente de alcool să ceară sprijinul specialiştilor, medicii au început campania ''Alcoolul ucide! Vino la medic!''.

„Am început un demers pentru obţinerea unei linii verzi în acest sens. Deocamdată rog pe cei cu probleme, atât consumatorii, cât şi familiile acestora, să sune la numărul 0232.430.920, acolo unde 24 de ore vor răspunde specialişti ai spitalului Socola care îi vor îndruma pe aceştia spre a urma anumiţi paşi în acest sens," spune Lucian Burlea, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi.

Importantă este însă şi susţinerea familiei care ar trebui să sesizeze simptomele care duc la dependență.

„În momentul în care familia, rudele, sesizează că încep să apară probleme legate de consumul de alcool asta însemnând: Se preocupă din ce în ce mai mult de consumul de alcool, îi ia din ce în ce mai mult să se refacă după consumul de alcool eventual lipseşte de la serviciu sau întârzie sau are probleme în cadrul familiei, neînţelegeri, certuri sau probleme sociale în momentul respectiv este un semn de alarmă important," a explicat psihiatrul Ovidiu Alexinschi.

În România, media anuală a consumului de alcool este de 15,3 litri pe cap de locuitor, cu 3 litri mai mult decât media europeană.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:25
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou