Țara lui Stănescu Vodă, făurită de funcţionarii publici ai statului român

Constantin Georgescu, 1 iulie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
ara-lui-stanescu-voda-faurita-de-functionarii-publici-ai-statului-roman-32101-1.jpg

Când spui numele lui Sorin Stănescu, omul de pe stradă ridică din umeri. Personajul nu apare la televizor, nici în ziare, decât arareori.

Și atunci, mai mult fără voia lui. Dacă vorbești, însă, despre afacerile sale, cunoscătorii știu imediat despre ce este vorba. Stănescu a făcut afaceri de sute de milioane de euro, multe dintre ele cu statul român. Presa a consumat râuri de cerneală, în încercarea de a arăta că ceva nu este în regulă și că statul pierdea constant, cu fiecare afacere. Nimeni nu a luat, însă, nicio măsură. Instituțiile statului se fac că plouă, iar șirul afacerilor continuă. Nici nu este de mirare, susțin inițiații, pentru că nimic nu se întâmplă fără motiv în România.

Un om de afaceri care se îmbogățește masiv din banul comun, în mod dubios, are, de obicei, acceptul clasei politice. Și o mare parte din banii câștigați ajung în conturile unuia sau altuia dintre partidele politice. Vom încerca să aflăm, în investigația noastră, dacă este și cazul omului de afaceri Sorin Stănescu.

Tun după tun

Institutul Pasteur, afacerile de pe piața medicamentelor veterinare, afacerile cu terenuri, toate aceste „reușite" ale lui Sorin Stănescu au ridicat uriașe semne de întrebare. Modul în care a câștigat Institutul Pasteur, una dintre instituțiile de referință ale României a fost descris și disecat masiv în ultimii ani. Doar de către presă. Procuratura, Parchetul, Poliția și celelalte instituții abilitate nu au nimic de comentat.
În 2005, tot presa demonstra că Sorin Stănescu a profitat serios de isteria provocată de grupa aviară. Statul i-a făcut din nou cadou sume uriașe, în disprețul suveran față de cetățean.
Iar în privința afacerilor cu terenuri de la stat, lucrurile sunt cel puțin la fel de clare. ATAC a realizat o hartă a modului de operare folosit de Stănescu și a caracatiței care a lucrat în beneficiul său. Ca de obicei, cel care a pierdut a fost statul român.

Bordea, Cozmaciuc, Didă, Brehar, Chiurciu, Gyemant. Și lista poate continua

Cei înșiruiți mai sus au jucat roluri extrem de consistente în litigiul dintre SC Vitifam SRL și A&S International2000, firma lui Sorin Stănescu. De la primul până la ultimul episod al acestui film, cei implicați și-au unit eforturile pentru ca firma lui Stănescu să câștige o suprafață mare de teren, chiar dacă ea aparținea unei alte societăți comerciale - Vitifam SRL. Rezultatul final: bugetul de stat a pierdut aproximativ 10 milioane de euro. Și pierde, în continuare.

- Adrian Bordea, judecător ajuns vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii. A făcut "cărțile" în instanță, numind "la butoane" anumite complete, prin încălcarea regulamentelor, care cer să fie aleatoare componența completelor. Când a putut, a prezidat chiar el, la anumite termene. Iar când acest lucru nu a mai fost posibil, a avut grijă ca totul să meargă așa cum „trebuia".;

- Mihaela Cozmaciuc, procuror cu dare de mână, pe măsura averii de invidiat pe care o posedă. Teoretic, apărător al intereselor statului român. Practic, nu. A declarat recurs la recurs, a „uitat" că este procuror, în slujba statului român și că trebuie să-și facă datoria față de statul român. Așa cum arătam în numărul trecut, în 2012 i-au „răsărit„, în mai multe bănci comerciale, zeci de conturi și depozite, în valoare de sute de mii de euro.

- Adrian Didă, vicepreşedintele Agenției Domeniilor Statului. Așa cum se poate intui imediat, din titulatura sa, un angajat guvernamental, plătit din banii noștri, ai tuturor, cu misiunea declarată de a administra bunurilor statului pe care îl servește. Practic, a servit, conștiincios interesele...cui, oare? Din exces de zel, nu i-a mai păsat nici de orele de program. A eliberat și a trimis instanței documente chiar și în prag de noapte. Ce-i drept, există o explicație: dacă întârzia până a doua zi, Stănescu nu mai putea avea câștig de cauză. Curat murdar, Coane Didă!

- Gheorghe Chiurciu, comisar de poliție. În timp ce fratele său era angajat al lui Sorin Stănescu, chiar în firma A&S International2000, acesta îl însoțea pe omul de afaceri în teritoriu și se prezenta drept reprezentant al aceleiași firme. Cel puțin așa se arată într-o plângere oficială a reprezentanților Vitifam. Ba îi mai și amenința pe aceștia. Nu în ultimul rând, descoperim că același polițist s-a ocupat și de dosarele unui alt personaj „vestit", Cristina Gyemant, fost director cu privatizarea în Ministerul Agriculturii, care s-a ocupat direct de controversata privatizare a Institutului Pasteur. Pentru această faptă de vitejie s-a ales cu un dosar penal. Ulterior, a devenit angajata lui Sorin Stănescu.
Cu o asemenea armată în spate, nici nu este de mirare că nimeni nu are curajul să denunțe practicile lui Sorin Stănescu.

Epidemie de corupţie aviară

Acesta este titlul unui material publicat, în 2005, pe www.9am.ro. Îl reproducem, făr modificări, doar pentru a demonstra faptul că modul de acțiune al omului de afaceri nu s-a schimbat prea mult. Cel mult, a suferit „îmbunătățiri".

Licitaţia organizată de Direcţia Sanitar-veterinară a judeţului Tulcea pentru achiziţionarea de dezinfectant necesar sterilizării focarelor de gripă aviară a fost câştigată de Farmavet SA, cu produsul Aldezin.

Produsul este relativ nou (lansat în septembrie 2004) şi nu a fost testat pentru combaterea virusului gripei aviare H5N1. Cu toate acestea, el poartă avizul Ministerului Sănătăţii şi a fost certificat de Autoritatea Naţională Sanitar-veterinară. Din competiţie a fost eliminat un produs (Virocid, produs de CID Lines Belgia) testat pe virus cu succes, atât în condiţii de laborator, cât şi "live", în timpul crizei gripei aviare din Belgia şi Olanda de acum trei ani (aprilie-iunie 2003).

Motivaţia acestei alegeri a fost faptul că importatorul Virocidului, firma băimăreană Maravet, nu are certificare ISO pe partea de distribuţie. Pe de altă parte, Aldezin este un dezinfectant ieftin, vândut la 300.000 de lei litrul (preţ de listă), iar Virocid costa cu 500.000 de lei litrul. Korponay Ferenc, directorul Maravet, atrage însă atenţia că diferă substanţial concentraţia substanţei active din cele două produse: "În cazul Aldezinului, concentraţia este de 0,25%. La Virocid, concentraţia este între 0,5 şi 1%. Evident, dacă am fi diluat produsul, puteam să propunem un preţ mult mai bun decât cel câştigător. Concentraţia de 0,25% este folosită pentru prevenţie. Concentraţia mai mare este de necesitate. Tulcea este o zonă afectată deja de virus, dezinfectantul se foloseşte în focare, deci se impune utilizarea de necesitate, nu de prevenţie".

Korponay spune că, în ciuda insistentelor, autorităţile nu i-au pus la dispoziţie documente care să ateste că Aldezin a fost testat împotriva virusului gripei aviare. "Noi am trimis sute de faxuri la direcţiile sanitar-veterinare, precizând tocmai faptul că produsul nostru este testat. Din păcate, acest criteriu, al testării eficacităţii, nu a fost luat în considerare, nu a fost menţionat în caietul de sarcini al licitaţiei. Iar la Galaţi nici măcar nu a fost licitaţie, nu am fost contactaţi, s-a ales direct Aldezin".

"Putem merge şi cu Dacia noastră veche, nu avem nevoie chiar de Mercedesul dezinfectantelor"

La rândul său, Sorin Stănescu, director la A&S Internaţional (firma care deţine Institutul Pasteur şi lanţul Farmavet), îşi apără produsul cu exemplul Ceamurlia: "Focarul de acolo a fost închis, cu succes, folosindu-se Aldezin. Deci dezinfectantul nostru românesc este foarte bun. Să ştiţi, de altfel, că virusul aviar este foarte sensibil. Este distrus chiar şi de o aldehidă. Deci nu e nevoie de cine ştie ce dezinfectant concentrat.

Putem merge şi cu Dacia noastră veche, nu avem nevoie chiar de Mercedesul dezinfectantelor". Stănescu se consideră chiar victima competiţiei neloiale: "La Brăila s-a cumpărat, fără licitaţie, Vircon, la preţul de 860.000 de lei litrul, de patru ori mai scump decât Aldezin. Statul a cheltuit deja 500 de miliarde de lei cu combaterea gripei aviare, dar noi nu am încasat decât 4,7 miliarde. Marii jucători sunt alţii. Toţi producătorii mondiali s-au repezit pe România că pe un stârv. Iar problema e că produsul nostru e prea ieftin şi trebuie eliminat".

Directorul Maravet susţine că va încerca să joace cinstit şi la licitaţia care va avea loc zilele acestea la Brăila: "Din păcate, criteriile de eligibilitate necesare participării la licitaţie nu menţionează, iarăşi, nimic de necesitatea testării eficacităţii. Dacă se va continua în felul ăsta, ne vom prezenta şi noi cu un dezinfectant mult mai ieftin (la 80.000 de lei/litrul), Demcid-S, care are însă un spectru de acţiune mult mai îngust şi care, ca şi Aldezin, nu este testat pe virusul gripei aviare".

Cotidianul de limba maghiară "Uj Magyar Szo", care a dezvăluit, în premieră, afacerea "dezinfectantul aviar", îl citează pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii, care susţine că "materialele respective (dezinfectantul Aldezin - n.r.) sunt perfect corespunzătoare, totul decurge normal". Autorităţile teritoriale confirmă că dezinfectantele sunt cumpărate de la firma Farmavet, lista materialelor aprobate pentru combaterea virusului gripei aviare fiind trimisă de la Bucureşti.

Interese puternice sunt în spatele firmei A&S Internaţional, patronată de americanii de origine română Alexandru Adrian Stângă şi Sorin Stănescu. Fostul ministru al agriculturii, Ioan Avram Mureşan, cercetat penal, a făcut practic cadou (prin vânzare fără licitaţie) firmei A&S Institutul Pasteur, în septembrie 2000, chiar înainte de expirarea mandatului CDR. A&S este susţinută în prezent, pe faţă, de deputatul Mircia Giurgiu.

Evident, nu s-a întâmplat nimic în urma dezvăluirilor. Ar fi fost nevoie de poliție, de procurori, de judecători...dar de unde să-i luăm?

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:01
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou