Best Dental

Atac de Iași: Schema de înșelătorie a avocatului Liviu Filip. Este implicat și un mort

Ziarul Atac, 21 iulie 2015, Ora 11:26

  • print
  • |
atac-de-iasi-schema-de-inselatorie-a-avocatului-liviu-filip-este-implicat-si-un-mort-46630-1.jpg

Spune că este un avocat de success și un reputat cadru didactic universitar, dar a făcut afaceri cu interlopii și este cercetat în câteva dosare penale cu privire la comiterea unor escrocherii imobiliare.
www.atacdeiasi.ro a descoperit cum avocatul Liviu Filip (foto) din Baroul Iași a încercat să pună mâna pe o clădire de câteva sute de mii de euro din Dealul Copoului.

Pentru atingerea scopului, un bătrân de 84 ani a fost înșelat pe față și au fost falsificate documente notariale. Este vorba despre un imobil din stradela Sărărie nr. 19, alcătuit dintr-o casă și un teren în suprafață de 648 metri pătrați. Bătrânul a depus și o plângere la sediul DIICOT Iași.
În anul 2001, un anume Mihail Carlan a depus o cerere la Primăria municipiului Iași pentru retrocedarea imobilului, conform prevederilor Legii 10/2001. Doi ani mai târziu, Mihail Carlan a decedat.
"Carlan Mihail a depus în 2001 o solicitare pentru imobilul din stradelă Sărărie nr. 19. Am cerut dovada dreptului de proprietate și de moștenitor al mamei Elena. I s-a solicitat completarea dosarului, pe care a făcut-o ulterior. În 2003, Carlan moare. Din momentul decesului, instituția noastră a avut corespondența cu Registrul Național de Evidență a Opțiunilor Succesorale, dar nu s-au găsit moștenitorii. Pentru că a decedat în București, s-a discutat și cu primăriile de sector. Nu am aflat nimic. Conform Legii 10, dreptul de restituire revine proprietarului sau moștenitorului", au susținut juriștii Primăriei municipiului Iași.

Interpușii

De aici încep falsurile. La patru ani de la moartea lui Mihail Carlan, primăria este notificată de o persoană pe nume Petru Dracsineanu că deține drepturile succesorale pentru casa din Sărărie. La dosar apare un contract de vânzare cumpărare a drepturilor succesorale încheiat între Petru Dracsineanu și o persoană Mihai Chelarescu.
"În 2007, o persoană pretinde că este cumpărătorul drepturilor succesorale, adică Dracsineanu Petru, din Târgu Mureș. Dar contractul este între Chelarescu Mihai și Dracsineanu. Nu știm cum Chelarescu este succesor", au mai spus funcționării municipalității ieșene.

Omul din umbră: avocatul Liviu Filip

Mihai Chelarescu este un bătrân de 84 de ani, văduv și pensionar, dar foarte lucid. Surprinzător, Chelarescu a dezvăluit că a fost folosit pentru o mare escrocherie, orchestrată de avocatul Liviu Filip. Bătrânul l-a cunoscut pe avocatul Filip când acesta din urmă i-a cerut, din lipsă de timp, să-l reprezinte pentru căutarea unor documente la Arhivele Statului. Filip îi înmâna acestuia o procură prin care îl mandata să ridice în numele său documente de la Arhivele Statului, din județele învecinate. Frecvent, avocatul Filip îl chemă pe bătrânul Chelarescu să semneze astfel de procuri.
Însă, într-o zi, i-a strecurat pe sub nas o hârtie, pe care bătrânul de 82 ani a semnat-o, având încredere în avocatul Filip. Este vorba de un contract fals, din care rezultă că decedatul Mihail Cârlan i-a vândut lui Mihai Chelarescu drepturile succesorale pentru casa din stradela Sărărie.

Falsuri

Conform celor declarate de Mihai Chelarescu, a semnat documentele la cabinetul avocatului Liviu Filip, din zona Gării. Însă documentul apare ca fiind semnat și autentificat, la data de 24 iulie 2003, la sediul Biroului Notarial "Expert", din București, în fața notarului Eva Constantinescu.
"Domnul avocat Liviu Filip mi-a spus să semnez aceste documente. Dar nu cunosc nici un domn Carlan și nici nu am fost la București. În plus, în contract apare că am plătit 200 milioane lei. Ori, eu n-am avut niciodată atâția bani", a declarat bătrânul Mihai Chelarescu.
Faptul că documentul este un fals ordinar este confirmat și de cele declarate de notarul bucureștean Eva Constantinescu.
"Am verificat. La noi nu a fost înregistrat acest document, nu a fost întocmit la noi. Am depus plângere la Inspectoratul General al Poliției", a spus notarul Eva Constantinescu.

L-a plimbat cu mașina

Falsurile nu se opresc aici. Avocatul Liviu Filip nu avea nici un interes ca drepturile de proprietate asupra clădirii din Sărărie să rămână la bătrânul de 84 ani. Așa se face că pe 3 aprilie 2007 Liviu Filip l-a luat cu mașina pe Chelarescu și l-a condus la biroul notarei Sora Barzu, unde trebuia să semneze alte acte.
"Mi-a spus că semnez niște acte care sunt valabile provizoriu", a povestit Chelarescu.
De fapt, bătrânul a fost pus să semneze un nou contract de vânzare - cumpărare a drepturilor succesorale. Este vorba de contractul dintre Chelarescu și Petru Dracsineanu, ce a fost depus și la Primărie. De fapt, Mihai Chelarescu susține că la notar a mers însoțit de Liviu Filip și o persoană pe nume Dumitru Mancaș, ce ar fi semnat contractul în locul lui Dracsineanu.
"Domnul avocat Filip a venit cu tot felul de hârtii. Un contract l-am semnat numai pe ultima pagină. Mi-a spus: "semnează, că discutăm noi". A venit și un domn Mancaș, de la Târgu Frumos. În contract scrie că mi-ar fi dat mie 22 mii RON, dar eu n-am avut acești bani. Nu-l cunosc pe Dracsineanu și nu știu cine este", a mai declarat Mihai Chelarescu.
Cine este, de fapt, Petru Dracsineanu și cine este Dumitru Mancaș, personajele pe care avocatul Liviu Filip le-a folosit pe post de interpuși. Conform unor informații, Petru Dracsineanu este finul lui Liviu Filip, în timp ce Dumitru Mancaș este cumnatul avocatului ieșean.

Bătrânul de 84 ani povestește cum de s-a ajuns să fie atras în această înșelătorie de proporții, fără să realizeze despre ce este vorba. "Eu nu mi-am putut închipui că un profesor universitar, avocat de renume, să poată face așa ceva. De asta am avut încredere și am făcut ce mi-a spus. Am dat dovadă de naivitate", s-a confesat, vizibil emoționat, Mihai Chelarescu.

 

www.atacdeiasi.ro

 

EDITORIAL

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

Ce se întâmplă azi în România nu sunt accidente și nici întâmplări banale. Este efectul disoluției autorității publice, prin politizarea și, implicit, mediocrizarea profesională a administrației publice. O administrație infestată de sistemul clientelar, servil, controlată politic până la cel mai m ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:23