Baronul Alexandru Bunea, spaima banului public

Ziarul Atac, 15 mai 2011, Ora 18:04

  • print
  • |
baronul-alexandru-bunea-spaima-banului-public-2.jpg

In numai trei ani, contracte de peste 133 de milioane de euro

De numele cunoscutului om de afaceri se leaga atat obtinerea unor banoase contracte cu statul si cu municipalitatea bucuresteana, cat si relatii de prietenie la catarama cu miliardarul iordanian de origine palestiniana Fathi Taher, cu puscariabilul Sorin Ovidiu Vantu sau cu binecunoscutul papusar guvernamental Viorel Hrebenciuc, zis Miki Spaga, Miki Bacsis ori Javra. Carora se adauga primarul general Sorin Oprescu, respectiv mana dreapta a acestuia pe domeniul medical, Marius Savu si edilul de la sectorul 1 al Capitalei, Andrei Chiliman. Bunea a reusit performanta extrema ca, doar in intervalul octombrie 2007 - octombrie 2010 analizat, sa obtina prin SC Terra Gaz Construct SRL (pe care o detine impreuna cu ruda sa de sange Traian Daniel Bunea) contracte ce totalizeaza suma de 532.723.017 lei, inclusiv TVA. Si asta poate n-ar fi mare lucru, daca din cele 16 licitatii la care a participat, 12 nu si le-ar fi adjudecat din pozitia de unic ofertant.

In general, lucrarile pentru care Terra Gaz Construct a primit bani publici cu nemiluita au fost acordati cu marinimie pentru zugraveli, amenajari, modernizari si finisaje, reabilitari, igienizari, compartimentari, lucrari la usi si ferestre, instalatii termice si electrice, proiectari si mai putin constructii. Altfel spus, daca e sa exageram putin, s-au platit sume astronomice pentru carpeli, spoieli si alte asemenea.

Iubit de primarii Oprescu si Chiliman

In octombrie 2007, din pozitie de unica ofertanta, firma lui Alexandru Bunea a obtinut de la Sorin Oprescu un contract de 1.791.757 lei pentru renovarea si modernizarea hotelului Sport si a Centrului de recuperare medicala "Lia Manoliu". Ca la mai putin de o luna de la adjudecarea licitatiei sa mai primeasca o suplimentare de 448.729 lei, drept bonus de buna purtare.
Spre sfarsitul lui 2008 a intrat in scena si Andrei Chiliman, prin autoritatea contractanta din subordine: Administratia Fondului Imobiliar al Unitatilor Sanitare Publice Sector 1. Care administratie i-a atribuit aceluiasi Bunea doua contracte in suma de 16.621.452 lei, pentru reabilitarea instalatiilor si alte amenajari si modernizari la spitalele "Grigore Alexandrescu" si Floreasca. De prisos sa ne mai aplecam asupra tuturor acestor intelegeri de taina, in sustinerea celor evocate pana aici. In continuare vom mai mentiona doar cateva recorduri demne de invidiat.

Penetrarea retelei sanitare

De la sfarsitul lui 2008, dupa ce Primaria Capitalei a preluat in administrare 18 mari spitale bucurestene si a infiintat Administrarea Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), Terra Gaz Construct a devenit si favorita lui Sorin Oprescu. Astfel, Alexandru Bunea a obtinut de la aceasta entitate, spre sfarsitul anului trecut, 214.578.404 lei, iar de la spitalul judetean de urgenta Ilfov alte 11.220.036 lei. De precizat ca Marius Savu, directorul ASSMB si preferatul lui Oprescu este fostul sef al companiei farmaceutice "Eli Lilly" Romania si patronul "Resource Pharma" SRL, firma care apare des la TV cu intrebarea: "De ce stati atat de mult pe WC?", in scopul vanzarii de Transactiv si Duo Digest. Acelasi Savu a mai investit si intr-un centru medical privat, dar care s-a concretizat pana in prezent doar intr-un cabinet oftalmologic, in cadrul clinicii Academica, detinuta de fiul lui Sorin Oprescu.

Alte contracte suspecte obtinute de Terra Gaz

- 57.335.923 lei pentru constructii la spitalul de copii "Grigore Alexandrescu";
- 10.937.200 lei pentru amenajare imagistica si reorganizare mansarda la corpul A al spitalului "Sf. Maria"
- 6.916.224 lei pentru anveloparea a patru blocuri din sectorul 1;
- 7.851.090 lei - fonduri comunitare - pentru modernizarea drumurilor comunale si a caminului cultural din comuna Rascaieti, Dambovita;
- 196.226.240 lei pentru reparatii si igienizari la scolile din sectorul 1 etc.

Circumstante agravante

Alexandru Bunea a reusit multe "performante" notabile, alaturi de Fathi Taher, SOV, Dragos Nedelcu si Constantin Toma, care au fost la un pas sa-i ia "Rapidul" lui George Copos pe mai nimic si te miri ce. Masinatiunea n-a fost dusa pana la capat, insa clubul a resimtit din plin efectele conspiratiei, ajungand la un pas sa piarda baza sportiva si clubul de rugby a echipei Grivita Rosie. Inclusiv Parcul Copilului (cu o suprafata de 60.000 mp), tocmai bun de introdus in circuitul imobiliar.
Si asta nu e tot. Baronul Bunea mai administreaza sau controleaza peste 10 alte societati comerciale, prin care desfasoara fel de fel de afaceri, unele aflate in vizorul procurorilor anticoruptie. Daca e sa ne raportam doar la cele 40 de procese aflate pe rolul instantelor pe numele Terra Gaz Construct SRL Otopeni, este de presupus ca Alexandru Bunea, prin firmele sale ori in mod direct, e un obisnuit al salilor de judecata. Cat despre implicarea acestuia in afacerile Petromin, Petrom si altele, poate cu alta ocazie.

Dan Coste

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:25
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou