Bogații procurori ai României

Ştefan Diaconu, 3 martie 2014, Ora 00:01

  • print
  • |
bogatii-procurori-ai-romaniei-38476-1.jpg

Procurorii DNA au pus tunurile pe un fost ministru, pentru o inginerie care ar fi avut drept scop ca declarațiile de avere să dea de gol obținerea unor bani.

Se vorbește despre acuzații precum abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii. Se vorbește și despre implicații politice și imixtiuni ale puterii executive în puterea judecătorească. Toate acestea vor fi lămurite, cu timpul.

Demersul nostru jurnalistic pornește, însă, de la acest caz și are drept scop readucerea în atenția opiniei publice, dar și a autorităților competente, a unei situații care generează extrem de multe semne de întrebare.

În rolul principal este chiar procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, Mihaela Cozmaciuc. Deși are zeci de conturi burdușite de lei, euro și dolari, în declarațiile de avere își trece datorii către o bancă în valoare de aproape 700 de lei, dar și o datorie care datează de aproape șase ani, deși avea scadența în 2011. Cel care își permite să împrumute familiei Cozmaciuc peste 100.000 de euro și nu pare deloc grăbit să-i primească înapoi este Mihail Puiu, avocat al lui Dan Voiculescu și al apropiaților acestuia, cercetat penal în procesul cel mai celebru al Trustului Antena.

Dacă ținem cont și că Voiculescu & Co. au destule procese pe la Curtea de Apel, ne trezim în mijlocul unei salate care dă de gândit oricărei persoane de bună credință. O investigație s-ar impune și, în cel mai bun caz, ar elimina orice speculații. Autoritățile par să fie, însă, de altă părere. De oare?

Procurorii DNA au disjuns din dosarul i-a trimis în judecată pe Sorin Alexandrescu, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, dar şi alte persoane acuzate în dosarul privind șantajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei, un altul, în care Mihail Puiu, avocatul lui Sorin Alexandrescu, este cercetat penal pentru favorizarea infractorului.

În rechizitoriul procurorilor de trimitere în judecata a inculpaților din dosarul șantajului de la Antena, procurorii DNA consemnează faptul că fac o cercetare separată care îl vizează pe Mihail Puiu, avocatul directorului Antena Tv Group, Sorin Alexandrescu.

Primul termen de judecată a fost la Curtea de Apel Bucureşti. Un loc relativ cunoscut pentru avocatul Mihail Puiu, dacă ținem cont de faptul că soția asociatului său este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Ba chiar procuror general adjunct, conform ultimei declarații de avere. Este vorba, evident, despre Mihaela Cozmaciuc, soția lui Cezar Cozmaciuc, de la Societatea Civilă de Avocaţi Cozmaciuc, Puiu & Oprea.

Între avocatul Mihail Puiu, acuzat de către DNA de favorizarea infractorului, și familia Cozmaciuc există relații extrem de strânse. Și asta, nu doar pentru că Puiu și Cezar Cozmaciuc sunt colegi și parteneri de afaceri, care au creat și conduc Societatea Civilă de Avocaţi Cozmaciuc, Puiu & Oprea. Putem spune asta, ținând cont de faptul că Puiu n-a ezitat să împrumute 105.000 de euro, încă din 2008, Mihaelei Cozmaciuc. Ciudat este că banii au fost împrumutați doamnei procuror, nu domnului avocat, așa cum reiese din declarațiile sale de avere. Sau, poate, așa se practică în înalta societate...

După cinci ani, conform acelorași declarații de avere, scadența a trecut cam de multicel, iar familia Cozmaciuc și-a plătit doar jumătate de datorie. Datele sună cam așa: scadența era în 2011. În 2009, Mihaela Cozmaciuc declara, pe proprie răspundere, că are o datorie la Mihail Puiu de 101.000 de euro. În 2010, datoria era de 105.000 de euro, în 2011 se redusese la 78.000 de euro, pentru ca în 2012 să ajungă la „doar" 51.500. Ulterior, suma a fost modificată, la 28.800 de euro.

Cu toate acestea, Mihaela Cozmaciuc declară că deține, la bancă, sume foarte mari, din care și-ar fi putut plăti datoria fără nicio problemă. Nu înțelegem de ce n-a făcut-o, mai ales că, astfel, ar scăpa și de eventuale bănuieli, dat fiind faptul că împrumutul mascat este o metodă folosită de anumite persoane pentru a masca afaceri ce intră sub incidența legii.

Țării, cât mai multe conturi

Tot ATAC a dezvăluit că Mihaela Cozmaciuc este, probabil, unul dintre cei mai bogați procurori din România. Iar averea nu a moștenit-o, ci a crescut, an după an, într-un ritm care îl sfidează pe cel care încearcă să facă legătura cu veniturile „oficiale".

O dovedește mulțimea de conturi, care numără sute de mii de euro și de lei, casele și terenurile cumpărate. Declarația de avere pentru anul 2012, pe care a depus-o Mihaela Cozmaciuc arată că veniturile familiei sale au crescut vertiginos, și în ultimul an. Este vorba de nu mai puțin de 25 de depozite și conturi deschise doar în anul 2012. Sumele sunt impresionante pentru un bugetar. Vorbim despre peste 150.000 de euro și peste 260.000 de lei. Chiar și în condițiile în care veniturile soțului, avocat, sunt destul de mari.

Și enorme pentru un procuror care, într-un singur proces, a participat la păgubirea statului român cu zece milioane de euro. Chiar crearea acestor depozite este cel puțin ciudată. Pentru că majoritatea sunt depozite, nu conturi curente. În mod normal, motivul pentru care o persoană optează pentru un depozit, în defavoarea unui cont curent, este dobânda mai mare. Un calcul simplu, pentru care nu este nevoie să fii specialist, relevă faptul că raționamentul este valabil doar în cazul unor sume mai mari.

La depozitele mici, comisioanele și taxele ajung să însumeze, de multe ori, mai mult decât dobânda. Prin urmare, este evident că nu pentru dobândă a ales familia Cozmaciuc să-și deschidă 30 de conturi, contulețe și mini-depozite. Mai degrabă, încearcă să ascundă ceva. Ce anume, ar trebui să descopere instituțiile abilitate.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:49
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou