Ce misiune a primit Ioan Todiraș când a fost numit vicepreședinte la ADS?

Constantin Georgescu, 24 martie 2014, Ora 00:01

  • print
  • |
ce-misiune-a-primit-ioan-todiras-cand-a-fost-numit-vicepresedinte-la-ads-39011-1.jpg

În aceste zile, mai exact luni 24 martie, ar trebui să se judece ultimul episod al dosarului „Băneasa".

Omul de afaceri Puiu Popoviciu este trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi de dare de mită în cazul terenului din Băneasa, proprietate a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Printre acuzați îl descoperim și pe Ioan Todiraș, un nume necunoscut, la prima vedere, dar pe care-l regăsim, de-a lungul anilor, în mai multe posturi-cheie, plantat în instituții implicate în afaceri aproape trase la xerox, din care statul a pierdut sume exorbitante, în favoarea unor afaceriști. Nu a ieșit în lumina reflectoarelor, preferând să rămână în rândul doi: viceprimar, vicepreședinte, vice... Așa se fac, de cele mai multe ori, jocurile.

Acum este vicepreședinte la Agenția Domeniilor Statului. Prin instituție se vorbește că a fost trimis aici să facă ordine prin hârtii, astfel încât tunurile date statului, cu complicitatea unor funcționari ADS să fie îngropate pentru totdeauna. Printre aceste tunuri, la loc de „cinste" se află prăduirea Institutului Pasteur, făcut „cadou" lui Sorin Stănescu.

Recent, cineva a patrus noaptea in biroul directiei de administrare a patrimoniului , aflat la etajul II al sediului ADS, stergand din calculator mai multe situatii ale unor contracte si nu numai. Gravitatea faptului consta si in faptul ca pana nu de mult softul folosit de ADS, era al unei companii private din Ploiesti, in prezent softul apartinand STS-ului. Si cum nimic nu este intamplator se naste fireasca intrebare - ale cui jocuri le face IOAN TODIRAS?

Todiraș pare expert în asemenea cazuri. În afacerea „Băneasa" a participat în calitatea sa de atunci, de viceprimar la Sectorul 1. Terenul cu pricina a fost evaluat la un dolar pe metru pătrat, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Exact ca la Pasteur.

Pe la AVAS a fost director / referent de specialitate, la Curtea de Conturi - șef de birou, și așa mai departe. De-a lungul anilor, a fost acuzat că și-a luat două apartamente de la stat, deși legea îi interzice acest lucru, apoi a fost trimis în judecată alături de judecătoarea Maria Huza, fosta preşedintă a Tribunalului Bucureşti şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), tot pentru abuz în serviciu. Și acestea au fost doar scandalurile cu cel mai mare răsunet în care a fost implicat.

Din ultimele sale declarații de avere, descoperim că lucrurile sunt la fel de neclare și acum, când alăturăm cuvintele Todiraș și lege. Chiar în declarația de avere din 2009, document oficial, dat pe proprie răspundere, vedem că deține teren „intravilan arabil", dar pe care și-a construit o casă de vacanță. Ori, legea spune, iar domnul fost viceprimar în mod sigur cunoaște bine aceste aspecte, că pentru a se obține o autorizație de construcție, terenul trebuie scos din circuitul agricol. Și atunci nu mai este „arabil". Dar astea sunt deja amănunte, față de principalele sale „fapte de arme", dintre care prezentăm și noi câteva, ajutându-ne de presa vremii.

Afacerea Huza

Fostul viceprimar al Sectorului 1 al Capitalei, Ioan Todiraş (PSD), a fost acuzat de abuz în serviciu în dosarul penal care privea modul în care Maria Huza, şi-a cumpărat un apartament în Bucureşti din fondul tinerilor căsătoriţi.

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală împotriva lui Ioan Todiraş şi împotriva fostului şef al Serviciului locativ din Primăria Sectorului 1, Ion Cătănescu.

Viceprimarul sectorului 1, acuzat că şi-a însuşit doua case de la stat

Viceprimarul PSD al sectorului 1, Ioan Todiraş, a fost ţinta acuzelor aduse de consilierul primarului general, Dan Liga. Todiraş a fost beneficiarul unei repartiţii de locuinţ[ din fondul de stat, în mai 1990, pe Calea Victoriei nr. 155, bloc D1. Apartamentul cu patru camere era într-o stare "foarte bună", în conformitate cu procesul-verbal de predare-primire şi doi ani mai târziu a fost chiar cumpărat cu 582.897 de lei de titularul contractului de închiriere - Ioan Todiraş. În acelaşi an, după cum arată un alt contract de vânzare-cumpărare prezentat de consilierul Liga, Ioan Todiraş a vândut locuinţa din Calea Victoriei unei femei din Republica Moldova, contra sumei de un milion de lei.

După ce Todiraş a ajuns viceprimar al sectorului 1, soţia acestuia, Ana Maria, a făcut cerere la primărie pentru atribuirea unei alte case, pe strada Cobălcescu nr. 41, motivând că nu a deţinut şi nu deţine alt spaţiu de locuit din fondul de stat. Casa cerută este repartizată prompt, după câteva luni, familiei Todiraş. Din actele prezentate de acelaşi consilier Liga reiese că deşi vânduseră casa din Calea Victoriei încă din 1992, soţii Todiraş aveau în continuare pe buletine domiciliul la adresa fostei locuinţe.

În replică la acuzaţiile consilierului Liga, Ioan Todiraş spune că nu a locuit niciodată în primul apartament, acesta fiind ocupat de mineri, în timpul mineriadelor şi în general fiind doar o structură de bloc neterminată, în care nu se putea locui. "În 1990, când am fost ales deputat de Bucureşti, venind din provincie, a trebuit să am pe buletin o adresă de Capitală. Aşa că mi-am trecut adresa pe Calea Victoriei, dar acolo n-am locuit niciodată, pentru că blocul nu era gata.

Am stat tot timpul la socri, la Bucur Obor. Ulterior am vândut repartiţia altcuiva, nu casa în sine, aşa că am putut să fac cerere pentru altă locuinţă, deoarece practic nu avusesem niciodată o casă de la stat. Nici n-am câştigat mare lucru din asta, pentru că acum stau într-o casă naţionalizată revendicată şi e posibil să fiu evacuat", a declarat viceprimarul Todiraş.

Conform legii locuinţei, cine a beneficiat de o casă construită din fondul locativ de stat şi a vândut-o nu mai are dreptul la alta. Deşi din actele de recepţie şi de vânzare-cumpărare reiese că viceprimarul Todiraş a cumpărat şi apoi vândut o casă, nu o repartiţie, instanţa a decis că el mai are dreptul la încă o şansă, şi i-a dat câştig de cauză în procesul pe care ICRAL-ul i l-a intentat în legătură cu cea de-a doua locuinţă primită. Consilierul Dan Liga se întreabă dacă de acelaşi tratament beneficiază şi un cetăţean obişnuit, din miile de oameni care depun cereri de case la primării.

Afacerea Puiu Popoviciu

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti nu au putut judeca, în luna februarie a acestui an, ultimul termen în procesul afaceristului Gabriel "Puiu" Popoviciu deoarece nu au intrat în posesia formei tipărite a noului Cod penal.

La termenul în care este judecat Popoviciu, unul dintre avocaţii din dosar a ridicat o problemă privind un articol din noul Cod penal.
Judecătorul Ion Tudoran a susţinut că nu are după ce judeca, pentru că nu a primit noul Cod penal, varianta oficială, de la Ministerul Justiţiei, subliniind că nu ştie cât de corecte sunt formele apărute la diferite edituri. Dosarul a fost amânat pentru data de 24 martie.

Gabriel Aurel Popoviciu şi fostul şef al DGIPI Cornel Şerban au fost trimişi în judecată în decembrie 2012, alături de alte nouă persoane în dosarul privind terenul din Băneasa, proprietate a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (UASMV). Popoviciu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi de dare de mită, iar fostul şef al DGIPI, de complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.

Din rechizitoriul procurorilor reiese că, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, rectorul UASMV, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Aurel Popoviciu, "în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale", a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

"În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se află în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", notează procurorii în documentul citat.

Prejudiciul cauzat USAMV este de aproape 620 de milioane de lei.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei alţi inculpaţi care ocupau respectivele funcţii la data comiterii faptelor: Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Mihai Ion Florin Luican, prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Gabriel Toader, secretar Prefectura Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiraş, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, Lizeta Minea, secretar Primărie Sector 1 şi membru al subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, Gheorghe Petrulian, şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti, toţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, Petru Pitcovici, şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI pentru complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului, şi Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

Ioan Todiras este un om realizat financiar asa cum rezulta si din declaratiile de avere, a reusit marea performanta de a vinde suprafata de 1000 mp intravilan arabil in Bucuresti cu suma de 130000 euro , insa in declaratia de avere incurca anul vanzarii, oare din ce motive ? Mai mult de atat anul trecut cu ocazia zilei de nastere, peste 100 de angajati ADS , prieteni si nu numai, au fost prezenti la restaurantul Herastrau, persoana care sa ocupat cu strangerea banilor pentru cadoul fiind nimeni alta decat celebra Elena Rotaru maestra ingineriilor de toate felurile din ADS.

Prietenia dintre Todiras si Cretulescu Florin, desele partide de vanatoare organizate pe domeniul lui Paul Sorin Stanescu din judetul Calarasi ridica mari semne de intrebare pe care autoritatile competente au obligatia de a le verifica de urgenta.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:26
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou