Corupție în rândul funcționarilor ADS

Ştefan Diaconu, 28 octombrie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
corup-ie-in-randul-func-ionarilor-ads-35271-1.jpg

În atenția Corpului de Control al premierului și al Ministerului Agriculturii!

Am prezentat în numerele trecute modul fraudulos în care a fost încheiat Contractul de vânzare - cumpărare acţiuni nr. 60/30.10.2000, în baza căruia A&S Internaţional 2000 SRL a intrat în posesia patrimoniului impresionant al SN Institutul Naţional Pasteur SA. Având în vedere cele afirmate mai sus, ne-am fi aşteptat ca măcar derularea contractului menţionat mai sus să se facă în conformitate cu prevederile legale, dar, din păcate, jaful a continuat, în dispreţul total al legii.

Angajaţii ADS care aveau obligaţia monitorizării Contractului de vânzare - cumpărare acţiuni nr. 60/30.10.2000, nu pot invoca necunoaşterea obligaţiilor contractuale. Astfel, prin adresa Direcţiei Executări Contracte nr. 26253/9.07.2008, semnată în calitate de director al direcţiei respective de către Elena Rotaru, sunt enumerate motivele pentru care nu poate fi scos de sub monotorizare contractul la care am făcut referire.

Pe bună dreptate, este invocată obligaţia SN Institutul Pasteur SA de a obţine certificate de atestare ale dreptului de proprietate pentru toate terenurile de incintă. Reamintim faptul că, în conformitate cu Legea nr. 137/28.03.2002, SN Institutul Pasteur SA avea la dispoziţie 105 zile pentru obţinerea certificatelor de atestare ale dreptului de proprietate pentru toate terenurile de incintă, să majoreze capitalul social cu valoarea terenurilor, urmând ca ADS să organizeze licitaţie în vederea cumpărării acţiunilor aferente.

Orice zi de întărziere faţă de termenul stabilit de Legea nr. 137/28.03. 2002,echivala cu producerea de prejudicii statului român.
De aceea surprinde atitudinea plină de îngăduinţă, asta pentru a nu spune de complicitate, a directorului Elena Rotaru faţă de această încălcare flagrantă a prevederilor legale.

Pentru a fi riguroşi, trebuie să subliniem că această atitudine pare surprinzătoare doar pentru cei care nu au citit numerele noastre anterioare. Cititorii noştri fideli au remarcat tenacitatea unor angajaţi ai statului român în a prejudicia statul român, transformându-se în veritabili apărători ai intereselor lui Sorin Stănescu.

Din păcate, aceşti aşa-zişi angajaţi ai statului nu pot invoca necunoaşterea prevederilor legale, ei acţionând în deplină cunoştinţă de cauză.
Astfel, în mai multe adrese semnate de Elena Rotaru, directorul Direcţiei Urmărire Contracte, SN Institutul Naţional Pasteur SA, al cărui acţionar este Sorin Stănescu, a fost notificat în vederea îndeplinirii sarcinilor contractuale.

Vom arăta în continuare cum au fost îndeplinite aceste sarcini contractual şi mai ales ce măsuri au luat angajaţii ADS-ului împotriva lui Sorin Stănescu pentru a-l determina să respecte prevederile legale.

Astfel, în adresa nr. 26253/9.07.2008, transmisă către SC A&S Internaţional 2000 SRL (societatea care a cumpărat acţiunile Institutului Pasteur), semnată Elena Rotaru, la punctul 1, lit. d, este confirmat faptul că SN Institutul Pasteur SA şi-a îndeplinit obligaţia contractuală de a menţine obiectul de activitate conform art. 8.7. din Contractul de vânzare - cumpărare acţiuni nr. 60/30.10.2000.

Drepturi, dar și obligații

Cităm câteva dintre obligaţiile SN Institutul Pasteur SA în acest sens :
- să păstreze în totalitate obiectul de activitate
- să ofere cu prioritate MAA ( Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei ) rezultatele cercetărilor efectuate
-să presteze gratuit, la cererea MAA, activităţi de diagnostic de necesitate, în cazul suspicionării evoluţiei bolilor din Lista A
- să menţină activitatea de cercetare şi diagnostic veterinar în obiectul de activitate şi să nu schimbe denumirea
- pentru activitatea de supraveghere, în urma diagnosticului de neecsitate, să negocieze cu MAA, tarife minime.
Cităm alte activităţi cuprinse în obiectul de activitate al SN Institutul Pasteur SA :
-producerea de vaccinuri, seruri, seturi de diagnostic, reagenţi, reactivi, medicamente şi premixuri medicamentoase necesare pentru prevenirea şi combaterea bolilor la animale şi păsări
- cercetări ştiinţifice în domeniul patologiei animale, igiena publică sanitar - veterinară, inclusiv prin colaborare naţională şi internaţională
- biopreparate utilizabile în medicina omului
- producerea de animale libere de germeni
- specializare de personal ştiinţific şi tehnic
- asistenţă medicală de profil pentru populaţie şi diverşi agenţi economici etc.
Facem precizarea că, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 376/1.10.1998, SN Institutul Pasteur SA avea în obiectul de activitate, printre altele, şi următoarele :
-cercetarea ştiinţifică fundamental şi aplicativă în domeniul patologiei animale şi al igienei animale, precum şi al sănătăţii publice sanitar - veterinare, inclusiv prin colaborarea naţională şi internaţională de profil
- producţia de vaccinuri, seruri, seturi de diagnostic, reagenţi, reactivi, medicamente şi premixturi medicamentoase necesare pentru prevenirea şi combaterea bolilor la animale.

Contractul de privatizare mai stipula următoarele: "Având în vedere dotarea tehnică şi experienţa de producţie, precum şi recunoaşterea pe plan naţional şi internaţional a valorii la nivelul standardelor, Ministerul Agriculturii şi SN Institutul Pasteur SA se obligă reciproc a încheia contracte cu prioritate de producţie, cercetare şi diagnostic, pentru îndeplinirea programului naţional strategic pentru diagnostic, supraveghere şi imunoprofilaxie a bolilor la animale, elaborate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei (produse biologice, de diagnostic, etc.)."

Ne întrebăm în ce bază Directorul Direcţiei Executări Contracte, Elena Rotaru a angajat ADS - ul în recunoaşterea îndeplinirii acestor sarcini contractuale de către SC A&S Internaţional 2000 SRL?

S-a ales praful

Referitor la cele de mai sus, facem precizarea că sucursalele şi biobazele aparţinând SN Institutul Pasteur SA, cu rol în activitatea de cercetare, diagnostic şi producţie, se află de mult timp într-o stare avansată de degradare, cu activitate aproape inexistentă.
Cititorii noştrii se pot convinge de adevărul celor afirmate, viziualizând următoarele unităţi de cercetare şi producţie ( conform prevederilor contractuale, pentru că în realitate sunt ruine ) :
1. Sucursala Arad - Arad, str. Liviu Rebreanu nr. 91 - 93
2. Sucursala Braşov - Braşov, str. Stejerişului, nr. 8
3. Sucursala Cluj - Napoca - Cluj - Napoca, str. Govora, nr. 17 A
4. Sucursala Constanţa - Constanţa, bdul. Mamaia, nr. 304
5. Sucursala Craiova - Craiova, Calea Dunării nr. 35
6. Sucursala Iaşi - Iaşi, Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 46
7. Biobaza Boja - Bucureşti, Şos. Bucureşti - Domneşti, sector VI
8. Biobaza Bulbucata - comuna Bulbucata , judeţ Giurgiu
Intrarea în procedura falimentului a SN Institutul Pasteur SA vorbeşte de la sine despre interesul manifestat de Sorin Stănescu de a păstra obiectul de activitate al societăţii.
Subliniem faptul că, în prezent, Contractul de vânzare - cumpărare acţiuni nr. 60/30.10.2000 se află sub monitorizarea ADS - ului, deci prevederile contractual de mai sus sunt în vigoare.
Cum veghează ADS -ul la respectarea acestora?
Ce sancţiuni au fost luate pentru neîndeplinirea lor?
Ce sancţiuni au fost luate împotriva angajaţilor ADS care nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu?
Linişte totală ... spre deplina mulţumire a lui Sorin Stănescu, care-şi vede neafectate interesele, în defavoarea statului român, prejudiciat în acest caz cu sume de milioane de euro.

Abuz, până la capăt

Nu numai că împotriva lui Sorin Stănescu nu au fost luate sancţiunile care se impuneau pentru încălcarea flagrantă a sarcinilor contractuale, dar, mai mult, a fost admis să participe la cumpărarea unor acţiuni suplimentare, deşi nu îndeplinea condiţiile legale.

Conform prevederilor legale, SN Institutul Pasteur SA avea obligaţia să obţină Certificate de atestare a dreptului de proprietate pentru toate terenurile de incintă situate în cele 8 unităţi de cercetare dezvoltare existente în patrimoniul societăţii.

Dar cunoscuta butadă - „Cei patru sfinţi au fost trei, Luca şi Matei" - şi-a găsit o aplicare strălucită şi în cazul de faţă.

Astfel, dacă în Hotărârea de Guvern menţionată mai sus, precum şi în situaţia patrimonială întocmită cu ocazia privatizării, se vorbea de 8 sucursale : Arad, Braşov, Cluj - Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Bucureşti şi Bulbucata ( judeţ Giurgiu ), în contractul de privatizare sunt menţionate doar 6 (sucursalele Craiova şi Iaşi dispărând), obligaţia obţinerii Certificatelor de atestare ale dreptului de proprietate fiind stabilită pentru 5 sucursale.

Este de remarcat faptul că nici pentru acestea nu a fost stabilită suprafaţa reală, ci o suprafaţă mai mică cu aproximativ 10 ha, situate în mari centre urbane, dar nici pentru această suprafaţă, micşorată ilegal, nu au fost scoase în totalitate Certificatele de atestare ale dreptului de proprietate.

Reamintim că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 137 din 28.03.2002, SC A&S Internaţional 2000 SRL avea obligaţia ca în termen de 105 zile de la apariţia legii să majoreze capitalul social al SN Institutul Pasteur SA cu valoarea terenului.

Deşi prevederile legale erau imperative, abia în anul 2007 acest lucru a fost realizat, statul român fiind astfel grav prejudiciat, cu sumele reprezentând contravaloarea terenurilor pentru care au fost obţinute cu mare întârziere - 5 ani - Certificatele de atestare ale dreptului de proprietate.

De 100 de ori mai ieftin

Cum au acţionat angajaţii ADS-ului care aveau obligaţia monitorizării contractului de privatizare?

Simplu : au favorizat societăţile lui Sorin Stănescu, în detrimentul statului român, căruia i s-au produs prejudicii enorme, de ordinul sutelor de milioane de euro, celebrul Voiculescu fiind transformat într-un biet copil de mingi.

Astfel, faptul că SC A&S Internaţional 2000 SRL pentru a putea cumpăra acţiunile reprezentând contravaloarea terenurilor pentru care au fost obţinute Certificatele de atestare ale dreptului de proprietate era obligatoriu să nu aibă datorii către ADS, cerinţă pe care n-o îndeplinea, nu a constituit o problemă pentru angajaţii ADS grupaţi în echipa Stănescu.

Elena Rotaru a ocolit prevederea legală, certificând că SN Institutul Pasteur SA nu avea datorii, iar Ioan Marian, directorul Direcţiei Privatizare şi Concesionare Activităţi şi Servicii, a acceptat cu seninătate cele transmise, şi a acordat dreptul ca SC A&S Internaţional 2000 SRL să poată cumpăra acţiunile respective.

Deşi unele suprafeţe au dispărut în urma unor magii care l-ar umple de invidie şi pe David Coperfield, nici măcar pentru suprafaţa de 889.659,87 mp stabilită de Contractul de vânzare - cumpărare de acţiuni nr. 60/30.10.2000, nu au fost obţinute Certificate de atestare ale dreptului de proprietate.

Astfel, au fost obţinute Certificate de atestare ale dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 761.002,50 mp, pentru care SC A&S Internaţional 2000 SRL a plătit suma de 7.144.198 RON, adică mai puţin de 10 RON/mp, adică în jur de 2 euro/mp.

Ţinând seama că, în aceaşi perioadă şi în aceeaşi zonă, SC A&S Internaţional 2000 SRL a vândut terenuri cu peste 200 euro/mp, rezultă că statul român a fost prejudiciat cu peste 150 milioane euro, numai prin subevaluarea terenurilor.

Luând în consideraţie faptul că nu au fost obţinute Certificate de atestare ale dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de peste aproximativ 30 ha, rezultă că statul român a fost prejudiciat suplimentar cu suma de peste 60 milioane de euro.

Mai mult, terenul în suprafaţă de 32.698,3 mp, care face obiectul Certificatului M 07 nr. 3040, se află situat pe Calea Giulesti, nr. 248, el NEfăcând parte din Contractul de vânzare - cumpărare acțiuni nr. 60/30.10.2000.

Subliniem faptul că şi în condiţiile în care suprafaţa pentru care au fost obţinute Certificate de atestare ale dreptului de proprietate a fost diminuată cu aproximativ 30 ha, şi a fost subevaluată cu aproximativ 200 euro/mp, statul român a fost prejudiciat şi prin faptul că vânzarea de acţiuni s-a făcut cu minim 5 ani întârziere, statul fiind văduvit în această perioadă de sumele respective.

Cum au vegheat directorii Direcţiei Urmărire Contracte, Direcţiei Privatizare şi Concesionare Activităţi şi Servicii respectiv Direcţiei Juridice, principalii responsabili, la respectarea prevederilor legale?

Cititorii noştrii şi-au conturat răspunsul din cele prezentate mai sus.

Legislația în vigoare a fost încălcată în mod grosolan

Menţionăm faptul că Procedura de organizare şi vânzare a acţiunilor societăţilor comerciale gestionate de ADS prevede obligativitatea ca societatea juridică care participă la procesul de privatizare să prezinte o declaraţie pe propria răspundere că niciun acţionar semnificativ nu are contracte reziliate din culpa sa, datorii sau plăţi restante în baza unor contracte încheiate cu ADS, Ministerul Agriculturii sau alte instituţii publice implicate.

Sorin Stănescu înregistra, la data cumpărării acţiunilor aferente suprafaţei de 761.002,50 mp, debite faţă de ADS în calitatea de acţionar la SC A&S Internaţional 2000 SRL şi SC Agrozootehnica Pietroiul SA.

Procedura la care am făcut referire prevede că în cazul unor declaraţii pe propria răspundere false sau incomplete, ADS - ul are dreptul de a rezilia contractul încheiat.

În cazul nostru, ADS - ul nu a dispus nici-o măsură, deşi prin Nota de control nr. 239539, întocmită de către Direcţia Generală de Inspecţii Tehnice şi Control din cadrul Ministerului Agriculturii, s-au dispus următoarele:

„ 1. Consiliul de Administraţie al ADS, în baza analizei efectuate să decidă în conformitate cu prevederile legale asupra rezilierii celor două contracte de vânzare - cumpărare acţiuni.
2. Conducerea ADS va dispune măsuri de sancţionare, în conformitate cu prevederile Codului muncii a persoanelor ce se fac vinovate de încălcarea normelor legale".

Niciuna din măsurile dispuse nu au fost duse la îndeplinire.

Aceleaşi măsuri au fost dispuse şi de Serviciul Control al ADS, prin Nota de control nr. 170062/13.07.2011, aprobată de către Preşedintele ADS de la acea dată, Radu Cristescu.

De altfel, în calitatea sa de Preşedinte al ADS, Radu Cristescu a dispus efectuarea de verificări a unor contracte încheiate de ADS, între care şi contractele încheiate cu ocazia privatizării SN Institutul Pasteur SA.

Ca urmare a solicitării de a efectua un control la SN Institutul Pasteur SA, societatea în cauză răspunde următoarele : "Vă informăm că începând de mâine 12.08.2011 până la 31.08.2011, angajaţii SN Institutul Pasteur SA sunt în concediu de odihnă, un eventual control al instituţiei dvs. urmând a fi efectuat doar după această dată".

Premoniţia reprezentanţilor SN Institutul Pasteur SA este remarcabilă privind „un eventual control" : la data de 06.09.2011, Radu Cristescu a fost schimbat din funcţia de Preşedinte al ADS, pentru liniştea lui Sorin Stănescu şi a apropiaţilor săi, angajaţi ai ADS-ului.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:56
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou